Przepisy na Dania z ryżem
307 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (307) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcej
Dania z ryżem
Ryż jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów – możesz go przyrządzić na wiele sposobów i dodać do praktycznie każdej potrawy. Doskonale sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek, do mięs, ryb, owoców morza czy warzyw. Wykorzystasz go do przygotowania potraw z różnych zakątków świata: włoskiego risotto, hiszpańskiej paelli czy japońskiego sushi. Nadaje się również do zapiekanek, sałatek, farszów oraz zup (warzywnych i kremowych). Masz ochotę na coś słodkiego? Podaj go w formie deseru – dobrym pomysłem będzie przygotowanie smażonego ryżu z twarogiem lub zapiekanego z jabłkami. Możesz go także serwować na ostro, np. z dodatkiem pikantnych sosów czy posiekanej papryczki chili. Znanych jest około 150 tysięcy odmian ryżu, które różnią się między sobą kolorem, długością ziaren i smakiem. Brązowy sprawdzi się jako dodatek do mięs i farszów, biały ma delikatny smak, arborio jest kleisty, dlatego wykorzystuje się go głównie do risotto, a jaśminowy charakteryzuje się kwiatowym zapachem i lekko słodkim posmakiem. Ryż możemy gotować w torebkach lub na sypko. Jeśli chcesz, by zachował swój śnieżnobiały kolor, dodaj odrobinę soku z cytryny. Pamiętaj także, aby nie przesadzić z ilością wody (im jest jej więcej, tym ryż jest bardziej miękki, a co za tym idzie – mniej sypki). Ugotowany doskonale komponuje się z warzywami (cukinią, kalafiorem, brokułami), grzybami, kukurydzą, migdałami, a nawet soczewicą czy tofu. Wykorzystasz go do przygotowania takich dań, jak: cytrynowe risotto z porami i rozmarynem, baygun pulao z Bengalu czy paella z owocami morza. Możesz także przyrządzić kolorowy ryż z chrupiącymi kawałkami warzyw (doskonale sprawdzi się jako przekąska lub oryginalny dodatek do mięsnych potraw). Wystarczy, że ziarenka ryżu ugotujesz z dodatkiem kostki rosołowej, a następnie dodasz cukinię, paprykę, pietruszkę, oliwę z oliwek oraz kurkumę. Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na dania z ryżem i przyrządź go na słodko, na ostro, z warzywami lub z mięsem!