Przepisy na Dania z ryżem
307 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Dania z ryżem
Ryż jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów – możesz go przyrządzić na wiele sposobów i dodać do praktycznie każdej potrawy. Doskonale sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek, do mięs, ryb, owoców morza czy warzyw. Wykorzystasz go do przygotowania potraw z różnych zakątków świata: włoskiego risotto, hiszpańskiej paelli czy japońskiego sushi. Nadaje się również do zapiekanek, sałatek, farszów oraz zup (warzywnych i kremowych). Masz ochotę na coś słodkiego? Podaj go w formie deseru – dobrym pomysłem będzie przygotowanie smażonego ryżu z twarogiem lub zapiekanego z jabłkami. Możesz go także serwować na ostro, np. z dodatkiem pikantnych sosów czy posiekanej papryczki chili. Znanych jest około 150 tysięcy odmian ryżu, które różnią się między sobą kolorem, długością ziaren i smakiem. Brązowy sprawdzi się jako dodatek do mięs i farszów, biały ma delikatny smak, arborio jest kleisty, dlatego wykorzystuje się go głównie do risotto, a jaśminowy charakteryzuje się kwiatowym zapachem i lekko słodkim posmakiem. Ryż możemy gotować w torebkach lub na sypko. Jeśli chcesz, by zachował swój śnieżnobiały kolor, dodaj odrobinę soku z cytryny. Pamiętaj także, aby nie przesadzić z ilością wody (im jest jej więcej, tym ryż jest bardziej miękki, a co za tym idzie – mniej sypki). Ugotowany doskonale komponuje się z warzywami (cukinią, kalafiorem, brokułami), grzybami, kukurydzą, migdałami, a nawet soczewicą czy tofu. Wykorzystasz go do przygotowania takich dań, jak: cytrynowe risotto z porami i rozmarynem, baygun pulao z Bengalu czy paella z owocami morza. Możesz także przyrządzić kolorowy ryż z chrupiącymi kawałkami warzyw (doskonale sprawdzi się jako przekąska lub oryginalny dodatek do mięsnych potraw). Wystarczy, że ziarenka ryżu ugotujesz z dodatkiem kostki rosołowej, a następnie dodasz cukinię, paprykę, pietruszkę, oliwę z oliwek oraz kurkumę. Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na dania z ryżem i przyrządź go na słodko, na ostro, z warzywami lub z mięsem!