Kurczak po tajsku - przepis słodko-kwaśny z curry | Przepisy.pl pixel

Kurczak po tajsku

czyli drobiowy przysmak

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

125

heart
415 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

640 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2390 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

10 dekagramów

0.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dodaj przyprawę do kurczaka Knorr, po czym odstaw na co najmniej godzinę. Ugotuj ryż. Drobno pokrój trawę cytrynową.

Kurczak po tajsku - Krok 1

Krok 2

Na dużą patelnię wlej mleczko kokosowe i wrzuć trawę cytrynową oraz kawałki kurczaka. Całość duś pod przykryciem, na małym ogniu, około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Kurczak po tajsku - Krok 2

Krok 3

Pod koniec duszenia dodaj pastę curry. Jeśli pędy bambusa są w zalewie, najpierw odsącz je i przelej ciepłą wodą, a następnie dodaj do potrawy.

Kurczak po tajsku - Krok 3

Krok 4

Pokrój tofu na kawałki podobnej wielkości co mięso z kurczaka i wrzuć je na patelnię. Duś jeszcze przez kilka minut. Podawaj z ryżem.

Kurczak po tajsku - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po tajsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po tajskuKurczak po tajsku

Niech pierwszy podniesie rękę ten, kto nigdy nie jadł kurczaka! Z pewnością wszyscy znamy jego standardowe formy – a gdyby tak przygotować coś inspirowanego kuchnią orientalną? Przekonamy Cię, że warto próbować nowych smaków, bo tajski kurczak z dodatkiem mleczka kokosowego wręcz rozpływa się w ustach!

Dla kogo?

Dla fanów tradycyjnych potraw w nieoczywistym wydaniu. A może lubisz podróże i chciałbyś rozkoszować się poznanymi smakami, ale w zaciszu własnego domu? To również danie dla Ciebie!

Na jaką okazję?

Rodzinny obiad, spotkanie ze znajomymi, wieczór we dwoje… możliwości są nieograniczone.

Czy wiesz, że?

Zawsze warto zamarynować mięso w przyprawach nieco wcześniej i odstawić je na około godzinę do lodówki. Będziemy mieć wtedy pewność, że jego smak będzie dokładnie taki, jakiego oczekujemy.