Kurczak po tajsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po tajsku

czyli drobiowy przysmak

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

93

358 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

511 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1694 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

10 dekagramów

0.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dodaj przyprawę do kurczaka Knorr, po czym odstaw na co najmniej godzinę. Ugotuj ryż. Drobno pokrój trawę cytrynową.

Kurczak po tajsku - Krok 1

Krok 2

Na dużą patelnię wlej mleczko kokosowe i wrzuć trawę cytrynową oraz kawałki kurczaka. Całość duś pod przykryciem, na małym ogniu, około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Kurczak po tajsku - Krok 2

Krok 3

Pod koniec duszenia dodaj pastę curry. Jeśli pędy bambusa są w zalewie, najpierw odsącz je i przelej ciepłą wodą, a następnie dodaj do potrawy.

Kurczak po tajsku - Krok 3

Krok 4

Pokrój tofu na kawałki podobnej wielkości co mięso z kurczaka i wrzuć je na patelnię. Duś jeszcze przez kilka minut. Podawaj z ryżem.

Kurczak po tajsku - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po tajsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Chińskie sajgonki
czas przygotowania
55 min.
stopień trudności

średnie

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po tajskuKurczak po tajsku

Niech pierwszy podniesie rękę ten, kto nigdy nie jadł kurczaka! Z pewnością wszyscy znamy jego standardowe formy – a gdyby tak przygotować coś inspirowanego kuchnią orientalną? Przekonamy Cię, że warto próbować nowych smaków, bo tajski kurczak z dodatkiem mleczka kokosowego wręcz rozpływa się w ustach!

Dla kogo?

Dla fanów tradycyjnych potraw w nieoczywistym wydaniu. A może lubisz podróże i chciałbyś rozkoszować się poznanymi smakami, ale w zaciszu własnego domu? To również danie dla Ciebie!

Na jaką okazję?

Rodzinny obiad, spotkanie ze znajomymi, wieczór we dwoje… możliwości są nieograniczone.

Czy wiesz, że?

Zawsze warto zamarynować mięso w przyprawach nieco wcześniej i odstawić je na około godzinę do lodówki. Będziemy mieć wtedy pewność, że jego smak będzie dokładnie taki, jakiego oczekujemy.