Kurczak po tajsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po tajsku

czyli drobiowy przysmak

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

95

362 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

522 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1781 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

10 dekagramów

0.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dodaj przyprawę do kurczaka Knorr, po czym odstaw na co najmniej godzinę. Ugotuj ryż. Drobno pokrój trawę cytrynową.

Kurczak po tajsku - Krok 1

Krok 2

Na dużą patelnię wlej mleczko kokosowe i wrzuć trawę cytrynową oraz kawałki kurczaka. Całość duś pod przykryciem, na małym ogniu, około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Kurczak po tajsku - Krok 2

Krok 3

Pod koniec duszenia dodaj pastę curry. Jeśli pędy bambusa są w zalewie, najpierw odsącz je i przelej ciepłą wodą, a następnie dodaj do potrawy.

Kurczak po tajsku - Krok 3

Krok 4

Pokrój tofu na kawałki podobnej wielkości co mięso z kurczaka i wrzuć je na patelnię. Duś jeszcze przez kilka minut. Podawaj z ryżem.

Kurczak po tajsku - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po tajsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Wrapy klasyczne - VIDEO
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po tajskuKurczak po tajsku

Niech pierwszy podniesie rękę ten, kto nigdy nie jadł kurczaka! Z pewnością wszyscy znamy jego standardowe formy – a gdyby tak przygotować coś inspirowanego kuchnią orientalną? Przekonamy Cię, że warto próbować nowych smaków, bo tajski kurczak z dodatkiem mleczka kokosowego wręcz rozpływa się w ustach!

Dla kogo?

Dla fanów tradycyjnych potraw w nieoczywistym wydaniu. A może lubisz podróże i chciałbyś rozkoszować się poznanymi smakami, ale w zaciszu własnego domu? To również danie dla Ciebie!

Na jaką okazję?

Rodzinny obiad, spotkanie ze znajomymi, wieczór we dwoje… możliwości są nieograniczone.

Czy wiesz, że?

Zawsze warto zamarynować mięso w przyprawach nieco wcześniej i odstawić je na około godzinę do lodówki. Będziemy mieć wtedy pewność, że jego smak będzie dokładnie taki, jakiego oczekujemy.