Kurczak po tajsku
czyli drobiowy przysmak
łatwe
2396 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
10 dekagramów
0.5 kilograma
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dodaj przyprawę do kurczaka Knorr, po czym odstaw na co najmniej godzinę. Ugotuj ryż. Drobno pokrój trawę cytrynową.

Krok 2
Na dużą patelnię wlej mleczko kokosowe i wrzuć trawę cytrynową oraz kawałki kurczaka. Całość duś pod przykryciem, na małym ogniu, około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Krok 3
Pod koniec duszenia dodaj pastę curry. Jeśli pędy bambusa są w zalewie, najpierw odsącz je i przelej ciepłą wodą, a następnie dodaj do potrawy.

Krok 4
Pokrój tofu na kawałki podobnej wielkości co mięso z kurczaka i wrzuć je na patelnię. Duś jeszcze przez kilka minut. Podawaj z ryżem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak po tajsku
Niech pierwszy podniesie rękę ten, kto nigdy nie jadł kurczaka! Z pewnością wszyscy znamy jego standardowe formy – a gdyby tak przygotować coś inspirowanego kuchnią orientalną? Przekonamy Cię, że warto próbować nowych smaków, bo tajski kurczak z dodatkiem mleczka kokosowego wręcz rozpływa się w ustach!
Dla kogo?
Dla fanów tradycyjnych potraw w nieoczywistym wydaniu. A może lubisz podróże i chciałbyś rozkoszować się poznanymi smakami, ale w zaciszu własnego domu? To również danie dla Ciebie!
Na jaką okazję?
Rodzinny obiad, spotkanie ze znajomymi, wieczór we dwoje… możliwości są nieograniczone.
Czy wiesz, że?
Zawsze warto zamarynować mięso w przyprawach nieco wcześniej i odstawić je na około godzinę do lodówki. Będziemy mieć wtedy pewność, że jego smak będzie dokładnie taki, jakiego oczekujemy.