Udka w ananasowej glazurze przepis – Zobacz na przepisy.pl

Udka w ananasowej glazurze

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

231 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

marynata:

1 szklanka

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

pozostałe:

6 sztuk

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj miód, połowę soku z ananasa oraz Przyprawę do złotego kurczaka Knorr. Umyj i osusz udka. Włóż do marynaty i wstaw do lodówki na 15 minut.

Udka w ananasowej glazurze - Krok 1

Krok 2

Przygotuj glazurę z dżemu, reszty soku ananasowego oraz musztardy.

Udka w ananasowej glazurze - Krok 2

Krok 3

Wyjmij udka z marynaty i ułóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj około 30 minut, kilka razy odwracając i smarując glazurą.

Udka w ananasowej glazurze - Krok 3

Krok 4

Przygotuj Sos sałatkowy czosnkowy Knorr według przepisu na opakowaniu. Podawaj gotowe danie polane sosem.

Udka w ananasowej glazurze - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka w ananasowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka w ananasowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka w ananasowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka w ananasowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka w ananasowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka w ananasowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka w ananasowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka w ananasowej glazurzeUdka w ananasowej glazurze

Kurczak z ananasem to nierozerwalny duet rodem z Hawajów. Zarówno sok, jak i dżem z tych owoców doskonale wpłyną na smak drobiu, tak popularnego obecnie w polskich domach. Zamiast więc piec po raz kolejny piec udka o smaku papryki, zrób je na słodko. Udka kurczaka w ananasowej glazurze to pomysłowe danie obiadowe. Potrawa ta zasmakuje w szczególności wszystkim miłośnikom orientalnych smaków, ale nie tylko. Przyprawione anansowym dżemem i musztardą mięso z udek kurczaka jest zarazem delikatne, soczyste i pełne smaku, natomiast jego skórka przypiecze się doskonale i będzie bardziej rumiana niż zwykle. Nim zaczniesz oblizywać palce, upiecz jeszcze na złoto ziemniaczki lub ugotuj porcję ryżu. Nie zapomnij o dipie, najlepiej czosnkowym.