
Składniki
1 opakowanie
marynata:
1 szklanka
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
pozostałe:
6 sztuk
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj miód, połowę soku z ananasa oraz Przyprawę do złotego kurczaka Knorr. Umyj i osusz udka. Włóż do marynaty i wstaw do lodówki na 15 minut.

Krok 2
Przygotuj glazurę z dżemu, reszty soku ananasowego oraz musztardy.

Krok 3
Wyjmij udka z marynaty i ułóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj około 30 minut, kilka razy odwracając i smarując glazurą.

Krok 4
Przygotuj Sos sałatkowy czosnkowy Knorr według przepisu na opakowaniu. Podawaj gotowe danie polane sosem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Udka w ananasowej glazurze
Kurczak z ananasem to nierozerwalny duet rodem z Hawajów. Zarówno sok, jak i dżem z tych owoców doskonale wpłyną na smak drobiu, tak popularnego obecnie w polskich domach. Zamiast więc piec po raz kolejny piec udka o smaku papryki, zrób je na słodko. Udka kurczaka w ananasowej glazurze to pomysłowe danie obiadowe. Potrawa ta zasmakuje w szczególności wszystkim miłośnikom orientalnych smaków, ale nie tylko. Przyprawione anansowym dżemem i musztardą mięso z udek kurczaka jest zarazem delikatne, soczyste i pełne smaku, natomiast jego skórka przypiecze się doskonale i będzie bardziej rumiana niż zwykle. Nim zaczniesz oblizywać palce, upiecz jeszcze na złoto ziemniaczki lub ugotuj porcję ryżu. Nie zapomnij o dipie, najlepiej czosnkowym.


































