Udka w ananasowej glazurze przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka w ananasowej glazurze

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

233 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

154 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

marynata:

1 szklanka

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

pozostałe:

6 sztuk

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj miód, połowę soku z ananasa oraz Przyprawę do złotego kurczaka Knorr. Umyj i osusz udka. Włóż do marynaty i wstaw do lodówki na 15 minut.

Udka w ananasowej glazurze - Krok 1

Krok 2

Przygotuj glazurę z dżemu, reszty soku ananasowego oraz musztardy.

Udka w ananasowej glazurze - Krok 2

Krok 3

Wyjmij udka z marynaty i ułóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj około 30 minut, kilka razy odwracając i smarując glazurą.

Udka w ananasowej glazurze - Krok 3

Krok 4

Przygotuj Sos sałatkowy czosnkowy Knorr według przepisu na opakowaniu. Podawaj gotowe danie polane sosem.

Udka w ananasowej glazurze - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka w ananasowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka w ananasowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka w ananasowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka w ananasowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka w ananasowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka w ananasowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka w ananasowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka w ananasowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka w ananasowej glazurzeUdka w ananasowej glazurze

Kurczak z ananasem to nierozerwalny duet rodem z Hawajów. Zarówno sok, jak i dżem z tych owoców doskonale wpłyną na smak drobiu, tak popularnego obecnie w polskich domach. Zamiast więc piec po raz kolejny piec udka o smaku papryki, zrób je na słodko. Udka kurczaka w ananasowej glazurze to pomysłowe danie obiadowe. Potrawa ta zasmakuje w szczególności wszystkim miłośnikom orientalnych smaków, ale nie tylko. Przyprawione anansowym dżemem i musztardą mięso z udek kurczaka jest zarazem delikatne, soczyste i pełne smaku, natomiast jego skórka przypiecze się doskonale i będzie bardziej rumiana niż zwykle. Nim zaczniesz oblizywać palce, upiecz jeszcze na złoto ziemniaczki lub ugotuj porcję ryżu. Nie zapomnij o dipie, najlepiej czosnkowym.