Przepisy na Udka z Kurczaka | Przepisy.pl pixel

Dania z Udka Kurczaka

95 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z kurczakaUdka z kurczaka

Kurczaka podaje się na przeróżne sposoby. Możesz wybierać między innymi spośród przepisów na kurczaka z ryżem, z makaronem, z ziemniakami, kurczaka w sałatce, kurczaka nadziewanego, gillowanego i wiele innych. Jest to mięso uniwersalne – sprawdzi się podczas uroczystych obiadów i kolacji, lecz także na co dzień. W kuchni najczęściej wykorzystuje się filety, nogi, skrzydełka oraz udka z kurczaka. Na szczególną uwagę zasługują zwłaszcza te ostatnie. Doskonale pasują jako mięsny dodatek do potraw, jak również mogą stanowić samodzielne danie. Najpierw wybierz smak, jaki chciałbyś nadać mięsu z kurczaka. Efekt ten osiągniesz poprzez posmarowanie udek odpowiednią glazurą. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, postaw na papryczkę chili oraz czosnek. Miłośnicy orientalnych smaków mogą dodać do tego jeszcze kolendrę, kurkumę lub curry. Zimową porą sprawdzą się udka marynowane podobnie jak żeberka: w mieszance coli i cukru. Zwolennikom dań o zabarwieniu słodko-gorzkim do gustu przypadnie natomiast kurczak miodowo-musztardowy. Zawsze też do wykonania glazury możesz użyć ulubionych ziół. Gdy chcesz daniu nadać więcej soczystości, przygotuj sos do udek. Do klasycznych należą sosy grzybowe, zarówno z pieczarek, kurek, jak i innych gatunków. Kurczak, podobnie jak pozostałe rodzaje drobiu, doskonale łączy się z cytrusami, dlatego możesz przygotować sos na bazie cytryny czy pomarańczy. Niezastąpione są również sosy warzywne oraz te, które powstają przy użyciu śmietany bądź mleczka kokosowego. Udka możesz zapiekać w piekarniku w naczyniu żaroodpornym albo w rękawie, smażyć na patelni, a także grillować. Nie musisz martwić się o dodatki, pasować będą właściwie wszystkie: ziemniaki, gotowane, podpiekane oraz w formie puree, ryż, kasze, np. gryczana, surówki, sezonowe sałatki i gulasze. Udka z kurczaka to potrawa, która wprost nie może się nie udać, a krótki czas jej przyrządzania, pyszny smak i możliwość przygotowania dania na wiele sposobów sprawiają, że po prostu musisz sięgnąć po tę propozycję.