Dania z Udka Kurczaka
95 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (95) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Udka z kurczaka
Kurczaka podaje się na przeróżne sposoby. Możesz wybierać między innymi spośród przepisów na kurczaka z ryżem, z makaronem, z ziemniakami, kurczaka w sałatce, kurczaka nadziewanego, gillowanego i wiele innych. Jest to mięso uniwersalne – sprawdzi się podczas uroczystych obiadów i kolacji, lecz także na co dzień. W kuchni najczęściej wykorzystuje się filety, nogi, skrzydełka oraz udka z kurczaka. Na szczególną uwagę zasługują zwłaszcza te ostatnie. Doskonale pasują jako mięsny dodatek do potraw, jak również mogą stanowić samodzielne danie. Najpierw wybierz smak, jaki chciałbyś nadać mięsu z kurczaka. Efekt ten osiągniesz poprzez posmarowanie udek odpowiednią glazurą. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, postaw na papryczkę chili oraz czosnek. Miłośnicy orientalnych smaków mogą dodać do tego jeszcze kolendrę, kurkumę lub curry. Zimową porą sprawdzą się udka marynowane podobnie jak żeberka: w mieszance coli i cukru. Zwolennikom dań o zabarwieniu słodko-gorzkim do gustu przypadnie natomiast kurczak miodowo-musztardowy. Zawsze też do wykonania glazury możesz użyć ulubionych ziół. Gdy chcesz daniu nadać więcej soczystości, przygotuj sos do udek. Do klasycznych należą sosy grzybowe, zarówno z pieczarek, kurek, jak i innych gatunków. Kurczak, podobnie jak pozostałe rodzaje drobiu, doskonale łączy się z cytrusami, dlatego możesz przygotować sos na bazie cytryny czy pomarańczy. Niezastąpione są również sosy warzywne oraz te, które powstają przy użyciu śmietany bądź mleczka kokosowego. Udka możesz zapiekać w piekarniku w naczyniu żaroodpornym albo w rękawie, smażyć na patelni, a także grillować. Nie musisz martwić się o dodatki, pasować będą właściwie wszystkie: ziemniaki, gotowane, podpiekane oraz w formie puree, ryż, kasze, np. gryczana, surówki, sezonowe sałatki i gulasze. Udka z kurczaka to potrawa, która wprost nie może się nie udać, a krótki czas jej przyrządzania, pyszny smak i możliwość przygotowania dania na wiele sposobów sprawiają, że po prostu musisz sięgnąć po tę propozycję.