Przepisy na Udka z Kurczaka | Przepisy.pl pixel

Dania z Udka Kurczaka

95 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z kurczakaUdka z kurczaka

Kurczaka podaje się na przeróżne sposoby. Możesz wybierać między innymi spośród przepisów na kurczaka z ryżem, z makaronem, z ziemniakami, kurczaka w sałatce, kurczaka nadziewanego, gillowanego i wiele innych. Jest to mięso uniwersalne – sprawdzi się podczas uroczystych obiadów i kolacji, lecz także na co dzień. W kuchni najczęściej wykorzystuje się filety, nogi, skrzydełka oraz udka z kurczaka. Na szczególną uwagę zasługują zwłaszcza te ostatnie. Doskonale pasują jako mięsny dodatek do potraw, jak również mogą stanowić samodzielne danie. Najpierw wybierz smak, jaki chciałbyś nadać mięsu z kurczaka. Efekt ten osiągniesz poprzez posmarowanie udek odpowiednią glazurą. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, postaw na papryczkę chili oraz czosnek. Miłośnicy orientalnych smaków mogą dodać do tego jeszcze kolendrę, kurkumę lub curry. Zimową porą sprawdzą się udka marynowane podobnie jak żeberka: w mieszance coli i cukru. Zwolennikom dań o zabarwieniu słodko-gorzkim do gustu przypadnie natomiast kurczak miodowo-musztardowy. Zawsze też do wykonania glazury możesz użyć ulubionych ziół. Gdy chcesz daniu nadać więcej soczystości, przygotuj sos do udek. Do klasycznych należą sosy grzybowe, zarówno z pieczarek, kurek, jak i innych gatunków. Kurczak, podobnie jak pozostałe rodzaje drobiu, doskonale łączy się z cytrusami, dlatego możesz przygotować sos na bazie cytryny czy pomarańczy. Niezastąpione są również sosy warzywne oraz te, które powstają przy użyciu śmietany bądź mleczka kokosowego. Udka możesz zapiekać w piekarniku w naczyniu żaroodpornym albo w rękawie, smażyć na patelni, a także grillować. Nie musisz martwić się o dodatki, pasować będą właściwie wszystkie: ziemniaki, gotowane, podpiekane oraz w formie puree, ryż, kasze, np. gryczana, surówki, sezonowe sałatki i gulasze. Udka z kurczaka to potrawa, która wprost nie może się nie udać, a krótki czas jej przyrządzania, pyszny smak i możliwość przygotowania dania na wiele sposobów sprawiają, że po prostu musisz sięgnąć po tę propozycję.