Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i boczkiem | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
763 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

166 osób wydrukowało

Pobierz pdf

262 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

4 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

3 łyżki

120 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w paski i dopraw przyprawą Knorr.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Kurczaka usmaż.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Dymkę wraz ze szczypiorem i boczkiem pokrój drobno. Podsmaż na drugiej patelni.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż usmażonego kurczaka.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Następnie przełóż cebulę ze szczypiorem i boczkiem.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - Krok 5

Krok 6

Posmaruj wszystko śmietaną, a na wierzchu połóż ziemniaki pokrojone na plastry grubości 0,5 cm. Posyp zapiekankę majerankiem i świeżo mielonym pieprzem. Zapiekaj w 200 °C przez 20 minut.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiemZapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Zapiekanka ziemniaczana to prosty sposób na pełne smaku i aromatu gorące danie.  Aby ją przygotować, wystarczą: ugotowane ziemniaki, mięso, sezonowe warzywa i duża ilość przypraw. Zapiekanka ziemniaczana ze złocistym kurczakiem, wędzonym boczkiem, cebulą dymką i śmietaną będzie świetną propozycją na codzienny obiad, a także ciepłą kolację. Mięso z kurczaka smaży się z dodatkiem przypraw, a następnie posypuje przysmażonym z cebulą dymką boczkiem, polewa śmietaną i układa na nich plastry ziemniaków posypane obficie majerankiem oraz cebulą. Dzięki zapiekaniu wszystkie składniki nabierają wyrazistego smaku. Możesz polać tak przygotowaną potrawę swoim ulubionym sosem – pomidorowym, śmietanowym, koperkowym lub paprykowo-ziołowym. Danie bardzo dobrze smakuje również odgrzewane, możesz je więc śmiało zabrać do pracy i podgrzać w mikrofalówce na drugie śniadanie. Masz ochotę na to danie pachnące majerankiem, i boczkiem? Przeczytaj nasz przepis i zobacz, jak łatwo przygotować tę smaczną zapiekankę!