Makaron z kurczakiem i grzybami

- Krok 1Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta. Groszek odstaw, aby się rozmroził.
- Krok 2Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso pokrojone w paski.
- Krok 3Czosnek i cebulę posiekaj. Następnie dodaj do mięsa. Smaż jeszcze kilka minut.
- Krok 4Kiedy całość się zarumieni, wlej bulion lub wodę i dodaj musztardę.
- Krok 5Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej na patelnię.
- Krok 6Dodaj ugotowany makaron, groszek oraz tymianek. Całość duś, aż wszystkie składniki się połączą i sos zgęstnieje.

Tymianek ma w Polsce wszystko, czego potrzebuje do wzrostu – świetnie czuje się w zróżnicowanym klimacie umiarkowanym. Szczególnie upodobali go sobie Francuzi, powszechnie wykorzystując do słynnego kremu z mięczaków. To też chyba jedno z najbardziej uniwersalnych ziół do mięs oraz zup.

Szybki i smaczny obiad? Połącz mięso z piersi kurczaka, zielony groszek i grzybowy sos, a otrzymasz proste danie z makaronem. Wyrazisty smak nadaje potrawie dodatek musztardy oraz tymianku. Najpierw pokrój na cienkie paski filet z piersi kurczaka i podsmaż je na rozgrzanej patelni. Drobno posiekaj cebulę oraz czosnek i dorzuć do mięsa, a gdy wszystkie składniki się zarumienią, zalej je bulionem – najłatwiej przygotować go na bazie kostki rosołowej. Po chwili wlej błyskawiczny sos grzybowy w proszku połączony ze słodką śmietanką oraz musztardę. Dodaj rozmrożony zielony groszek, a także ugotowany wcześniej al dente makaron typu świderki. Jeśli chcesz, aby grzybowy smak był intensywniejszy, wzbogać potrawę kilkoma suszonymi prawdziwkami. Na koniec przypraw danie tymiankiem – świeżym lub suszonym. Całość duś przez chwilę do momentu, aż wszystkie składniki się połączą, a sos zgęstnieje. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, udekorowane gałązką tymianku. Wypróbuj to danie przy najbliższej okazji i podziel się swoją opinią. Smacznego.