Makaron z kurczakiem i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

258 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

246 osób wydrukowało

Pobierz pdf

450 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

1 łyżka

150 mililitrów

150 mililitrów

1 łyżka

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta. Groszek odstaw, aby się rozmroził.

Makaron z kurczakiem i grzybami - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso pokrojone w paski.

Makaron z kurczakiem i grzybami - Krok 2

Krok 3

Czosnek i cebulę posiekaj. Następnie dodaj do mięsa. Smaż jeszcze kilka minut.

Makaron z kurczakiem i grzybami - Krok 3

Krok 4

Kiedy całość się zarumieni, wlej bulion lub wodę i dodaj musztardę.

Makaron z kurczakiem i grzybami - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej na patelnię.

Makaron z kurczakiem i grzybami - Krok 5

Krok 6

Dodaj ugotowany makaron, groszek oraz tymianek. Całość duś, aż wszystkie składniki się połączą i sos zgęstnieje.

Makaron z kurczakiem i grzybami - Krok 6
8

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Wawer

    Elżbieta Wawer, 23.10.2016

    Niestety...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rysiek Mksk

    Rysiek Mksk, 23.10.2016

    w.być "Kurczak z makaronem, zielonym groszkiem w sosie grzybowym" albo podrzućcie po cebuli z dwie pokrojone pieczarki, przynajmniej :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Gniazdowska

    Krystyna Gniazdowska, 22.10.2016

    Powinny być w lesie ale tam też ich nie ma

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Wawer

    Elżbieta Wawer, 22.10.2016

    A gdzie te grzyby bo w przepisie nie ma o nich słowa?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Brzezińska

    Patrycja Brzezińska, 12.10.2016

    a gdzie te grzyby???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek, 09.10.2016

    Pycha .... ale z pieczarkami i bez Fix Knoorr .... nie używam tej chemii

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Jablonska

    Ewelina Jablonska, 07.10.2016

    pychaaaa.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Maria Kopia

    Maja Maria Kopia, 07.10.2016

    Kurczak jak najbardziej, grzyby też ale groszek fujjjjj

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z kurczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z kurczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z kurczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z kurczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z kurczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z kurczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z kurczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z kurczakiem i grzybamiMakaron z kurczakiem i grzybami

Szybki i smaczny obiad? Połącz mięso z piersi kurczaka, zielony groszek i grzybowy sos, a otrzymasz proste danie z makaronem. Wyrazisty smak nadaje potrawie dodatek musztardy oraz tymianku. Najpierw pokrój na cienkie paski filet z piersi kurczaka i podsmaż je na rozgrzanej patelni. Drobno posiekaj cebulę oraz czosnek i dorzuć do mięsa, a gdy wszystkie składniki się zarumienią, zalej je bulionem – najłatwiej przygotować go na bazie kostki rosołowej. Po chwili wlej błyskawiczny sos grzybowy w proszku połączony ze słodką śmietanką oraz musztardę. Dodaj rozmrożony zielony groszek, a także ugotowany wcześniej al dente makaron typu świderki. Jeśli chcesz, aby grzybowy smak był intensywniejszy, wzbogać potrawę kilkoma suszonymi prawdziwkami. Na koniec przypraw danie tymiankiem – świeżym lub suszonym. Całość duś przez chwilę do momentu, aż wszystkie składniki się połączą, a sos zgęstnieje. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, udekorowane gałązką tymianku. Wypróbuj to danie przy najbliższej okazji i podziel się swoją opinią. Smacznego.