Składniki
400 gramów
1 opakowanie
500 gramów
200 mililitrów
250 gramów
50 gramów
250 gramów
2 sztuki
1 sztuka
40 mililitrów
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Powinien być al dente.
Krok 2
Mięso pokrój w paski, pieczarki w plastry, a czosnek i cebulę posiekaj.
Krok 3
Na dużej i szerokiej patelni podsmaż cebulę, czosnek i pieczarki. Gdy się zrumienią, dodaj mięso.
Krok 4
Sos pieczarkowy Knorr wymieszaj z 200 ml wody i mlekiem. Wlej na patelnię.
Krok 5
Zagotuj sos i dodaj świeże listki oczyszczonego szpinaku, makaron oraz ser żółty. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. Natychmiast podawaj.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z kurczakiem i szpinakiem
Podstawą dania z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem jest rigatoni. Przypominające penne makaronowe rurki mają od niego większą średnicę, co sprawia, że dobrze sprawdzają się z różnego rodzaju sosami i większymi kawałkami mięsa oraz warzyw. Kremowy sos pieczarkowy z kurczakiem i świeżymi liśćmi szpinaku jest aromatyczny i zarazem delikatny. Świetnie sprawdzi się nie tylko jako obiad, ale też lunch, który zabierzesz ze sobą do pracy. Jeśli nie wyobrażasz sobie makaronu z kurczakiem bez dodatku chrupiącego pieczywa, podaj do niego świeżą bagietkę, paluchy z ciasta francuskiego lub chleb wiejski oraz oliwę. Danie możesz ozdobić kilkoma listkami szpinaku i bazylii oraz pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami koktajlowymi. Możesz też posypać całość parmezanem, świeżo posiekaną pietruszką, szczypiorkiem lub koperkiem. Ewentualnie ser żółty zastąp serem feta. Jeśli lubisz włoskie inspiracje w kuchni, ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Sprawdź go koniecznie! Nie tyko wyśmienicie smakuje, ale i wspaniale wygląda.