Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

236 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

352 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

391 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

500 gramów

200 mililitrów

250 gramów

50 gramów

250 gramów

2 sztuki

1 sztuka

40 mililitrów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Powinien być al dente.

Krok 2

Mięso pokrój w paski, pieczarki w plastry, a czosnek i cebulę posiekaj.

Krok 3

Na dużej i szerokiej patelni podsmaż cebulę, czosnek i pieczarki. Gdy się zrumienią, dodaj mięso.

Krok 4

Sos pieczarkowy Knorr wymieszaj z 200 ml wody i mlekiem. Wlej na patelnię.

Krok 5

Zagotuj sos i dodaj świeże listki oczyszczonego szpinaku, makaron oraz ser żółty. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. Natychmiast podawaj.

1

Opinie o przepisie

  • Marcin Saluk

    Marcin Saluk

    najlepszy dotychczasowy przepis. pychaa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z kurczakiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z kurczakiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z kurczakiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z kurczakiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z kurczakiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z kurczakiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z kurczakiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z kurczakiem i szpinakiemMakaron z kurczakiem i szpinakiem

Podstawą dania z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem jest rigatoni. Przypominające penne makaronowe rurki mają od niego większą średnicę, co sprawia, że dobrze sprawdzają się z różnego rodzaju sosami i większymi kawałkami mięsa oraz warzyw. Kremowy sos pieczarkowy z kurczakiem i świeżymi liśćmi szpinaku jest aromatyczny i zarazem delikatny. Świetnie sprawdzi się nie tylko jako obiad, ale też lunch, który zabierzesz ze sobą do pracy. Jeśli nie wyobrażasz sobie makaronu z kurczakiem bez dodatku chrupiącego pieczywa, podaj do niego świeżą bagietkę, paluchy z ciasta francuskiego lub chleb wiejski oraz oliwę. Danie możesz ozdobić kilkoma listkami szpinaku i bazylii oraz pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami koktajlowymi. Możesz też posypać całość parmezanem, świeżo posiekaną pietruszką, szczypiorkiem lub koperkiem. Ewentualnie ser żółty zastąp serem feta. Jeśli lubisz włoskie inspiracje w kuchni, ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Sprawdź go koniecznie! Nie tyko wyśmienicie smakuje, ale i wspaniale wygląda.