Zapiekanka z ciasta francuskiego ze szpinakiem | Przepisy.pl pixel

Szybka zapiekanka ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

88

489 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1403 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1408 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 łyżeczka

2 pęczki

10 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

200 mililitrów

4 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Płaską, podłużną formę do pieczenia wyłóż ciastem francuskim i ponakłuwaj je widelcem. Zapiecz przez 8 minut w piekarniku nagrzanym do 220 °C.

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie przesmaż posiekany czosnek, posiekaną cebulę oraz pieczarki. Szpinak sparz krótko we wrzącej wodzie i odciśnij z nadmiaru wody.

Krok 3

W kielichu blendera zmiksuj jajka ze śmietaną i dopraw Delikatem Knorr oraz czarnym pieprzem.

Krok 4

Na zapieczony spód wyłóż pieczarki, zalej śmietaną i posyp serem. Następnie na wierzch zapiekanki rozłóż szpinak. Całość wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika i zapiekaj przez 25-30 minut. Podawaj zarówno na ciepło, jak i na zimno.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

2

Opinie o przepisie

  • monika przybylak

    monika przybylak , 01.05.2021

    Jest przepyszna. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Krawczyk

    Agnieszka Krawczyk , 17.05.2019

    Prosta,szybka i pyszna zapiekanka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybka zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybka zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybka zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybka zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybka zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybka zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybka zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybka zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybka zapiekanka ze szpinakiemSzybka zapiekanka ze szpinakiem

Szybka zapiekanka ze szpinakiem przyrządzana we własnej kuchni to danie bezkonkurencyjne. Nie można jej nawet porównywać z propozycjami z barów, w których mamy do czynienia z masową produkcją. Zapoznaj się z naszą recepturą i zobacz, że zrobienie zapiekanki na cieście francuskim ze szpinakiem to bułka z masłem.

Dla kogo?

Uwielbiasz szpinak w każdej postaci i szukasz sposobu, by przekonać do tego warzywa swoich bliskich? Zaserwuj im zapiekankę z ciasta francuskiego ze szpinakiem. W tym celu podsmaż pieczarki, cebulę i czosnek, po czym sparz delikatne świeże liście szpinaku pozbawione wcześniej ogonków. Zmiksuj jajka i śmietanę, które po upieczeniu zetną się i stworzą bazę farszu. Na spód tarty wyłóż pieczarki, zalej je masą jajeczno-śmietanową, posyp serem żółtym (może być dowolny, np. tylżycki albo gouda) i rozłóż równomiernie szpinak.

Na jaką okazję?

Szybka zapiekanka ze szpinakiem to świetne rozwiązanie na obiad, ciepłą kolację, a także spotkanie ze znajomymi. Przygotuj ją w podłużnej blaszce, dzięki czemu po upieczeniu łatwiej będzie podzielić ją na nieduże porcje i podać np. w formie przekąski. 

Czy wiesz, że?

Formę wyłóż ciastem francuskim i ponakłuwaj je widelcem, by zbytnio nie urosło i zapiecz przez chwilę, a następnie wyjmij z piekarnika. W tym czasie przygotuj nadzienie do zapiekanki, które umieścisz na wstępnie podpieczonym spodzie. Zapiekanka ze szpinakiem i pieczarkami już prawie gotowa.

Dla urozmaicenia:

Po upieczeniu serwuj na ciepło lub na zimno, solo albo z sosem czosnkowym. Szybka zapiekanka ze szpinakiem znakomicie skomponuje się z sałatką z rukoli lub kapusty pekińskiej. Przygotuj ją i napisz w komentarzu, czy ci smakowała.