Szybka zapiekanka ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Szybka zapiekanka ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

71

463 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1019 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 łyżeczka

2 pęczki

10 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

200 mililitrów

4 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Płaską, podłużną formę do pieczenia wyłóż ciastem francuskim i ponakłuwaj je widelcem. Zapiecz przez 8 minut w piekarniku nagrzanym do 220 °C.

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie przesmaż posiekany czosnek, posiekaną cebulę oraz pieczarki. Szpinak sparz krótko we wrzącej wodzie i odciśnij z nadmiaru wody.

Krok 3

W kielichu blendera zmiksuj jajka ze śmietaną i dopraw Delikatem Knorr oraz czarnym pieprzem.

Krok 4

Na zapieczony spód wyłóż pieczarki, zalej śmietaną i posyp serem. Następnie na wierzch zapiekanki rozłóż szpinak. Całość wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika i zapiekaj przez 25-30 minut. Podawaj zarówno na ciepło, jak i na zimno.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Krawczyk

    Agnieszka Krawczyk , 17.05.2019

    Prosta,szybka i pyszna zapiekanka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybka zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybka zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybka zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybka zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybka zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybka zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybka zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybka zapiekanka ze szpinakiemSzybka zapiekanka ze szpinakiem

Szybka zapiekanka ze szpinakiem to świetne rozwiązanie na obiad, ciepłą kolację, a także spotkanie ze znajomymi. Przygotuj ją w podłużnej blaszce, dzięki czemu po upieczeniu łatwiej będzie podzielić ją na nieduże porcje i podać np. w formie przekąski. Wyłóż ją ciastem francuskim, ponakłuwaj je widelcem, by zbytnio nie urosło i zapiecz przez chwilę, a następnie wyjmij z piekarnika. W tym czasie przygotuj nadzienie do zapiekanki. Podsmaż pieczarki, cebulę i czosnek, po czym sparz delikatne świeże liście szpinaku pozbawione wcześniej ogonków. Zmiksuj jajka i śmietanę, które po upieczeniu zetną się i stworzą bazę farszu. Na spód tarty wyłóż pieczarki, zalej je masą jajeczno-śmietanową, posyp serem żółtym (może być dowolny, np. tylżycki albo gouda) i rozłóż równomiernie szpinak. Po upieczeniu serwuj na ciepło lub na zimno, solo albo z sosem czosnkowym. Szybka zapiekanka ze szpinakiem znakomicie skomponuje się z sałatką z rukoli lub kapusty pekińskiej. Przygotuj ją i napisz w komentarzu, czy Ci smakowała.