
Składniki
1 opakowanie
1 łyżeczka
2 pęczki
10 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
5 sztuk
200 mililitrów
4 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Płaską, podłużną formę do pieczenia wyłóż ciastem francuskim i ponakłuwaj je widelcem. Zapiecz przez 8 minut w piekarniku nagrzanym do 220 °C.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie przesmaż posiekany czosnek, posiekaną cebulę oraz pieczarki. Szpinak sparz krótko we wrzącej wodzie i odciśnij z nadmiaru wody.
Krok 3
W kielichu blendera zmiksuj jajka ze śmietaną i dopraw Delikatem Knorr oraz czarnym pieprzem.
Krok 4
Na zapieczony spód wyłóż pieczarki, zalej śmietaną i posyp serem. Następnie na wierzch zapiekanki rozłóż szpinak. Całość wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika i zapiekaj przez 25-30 minut. Podawaj zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybka zapiekanka ze szpinakiem
Szybka zapiekanka ze szpinakiem przyrządzana we własnej kuchni to danie bezkonkurencyjne. Nie można jej nawet porównywać z propozycjami z barów, w których mamy do czynienia z masową produkcją. Zapoznaj się z naszą recepturą i zobacz, że zrobienie zapiekanki na cieście francuskim ze szpinakiem to bułka z masłem.
Dla kogo?
Uwielbiasz szpinak w każdej postaci i szukasz sposobu, by przekonać do tego warzywa swoich bliskich? Zaserwuj im zapiekankę z ciasta francuskiego ze szpinakiem. W tym celu podsmaż pieczarki, cebulę i czosnek, po czym sparz delikatne świeże liście szpinaku pozbawione wcześniej ogonków. Zmiksuj jajka i śmietanę, które po upieczeniu zetną się i stworzą bazę farszu. Na spód tarty wyłóż pieczarki, zalej je masą jajeczno-śmietanową, posyp serem żółtym (może być dowolny, np. tylżycki albo gouda) i rozłóż równomiernie szpinak.
Na jaką okazję?
Szybka zapiekanka ze szpinakiem to świetne rozwiązanie na obiad, ciepłą kolację, a także spotkanie ze znajomymi. Przygotuj ją w podłużnej blaszce, dzięki czemu po upieczeniu łatwiej będzie podzielić ją na nieduże porcje i podać np. w formie przekąski.
Czy wiesz, że?
Formę wyłóż ciastem francuskim i ponakłuwaj je widelcem, by zbytnio nie urosło i zapiecz przez chwilę, a następnie wyjmij z piekarnika. W tym czasie przygotuj nadzienie do zapiekanki, które umieścisz na wstępnie podpieczonym spodzie. Zapiekanka ze szpinakiem i pieczarkami już prawie gotowa.
Dla urozmaicenia:
Po upieczeniu serwuj na ciepło lub na zimno, solo albo z sosem czosnkowym. Szybka zapiekanka ze szpinakiem znakomicie skomponuje się z sałatką z rukoli lub kapusty pekińskiej. Przygotuj ją i napisz w komentarzu, czy ci smakowała.



































