
Składniki
1 opakowanie
1 łyżeczka
2 pęczki
10 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
5 sztuk
200 mililitrów
4 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Płaską, podłużną formę do pieczenia wyłóż ciastem francuskim i ponakłuwaj je widelcem. Zapiecz przez 8 minut w piekarniku nagrzanym do 220 °C.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie przesmaż posiekany czosnek, posiekaną cebulę oraz pieczarki. Szpinak sparz krótko we wrzącej wodzie i odciśnij z nadmiaru wody.
Krok 3
W kielichu blendera zmiksuj jajka ze śmietaną i dopraw Delikatem Knorr oraz czarnym pieprzem.
Krok 4
Na zapieczony spód wyłóż pieczarki, zalej śmietaną i posyp serem. Następnie na wierzch zapiekanki rozłóż szpinak. Całość wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika i zapiekaj przez 25-30 minut. Podawaj zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybka zapiekanka ze szpinakiem
Szybka zapiekanka ze szpinakiem przyrządzana we własnej kuchni to danie bezkonkurencyjne. Nie można jej nawet porównywać z propozycjami z barów, w których mamy do czynienia z masową produkcją. Zapoznaj się z naszą recepturą i zobacz, że zrobienie zapiekanki na cieście francuskim ze szpinakiem to bułka z masłem.
Dla kogo?
Uwielbiasz szpinak w każdej postaci i szukasz sposobu, by przekonać do tego warzywa swoich bliskich? Zaserwuj im zapiekankę z ciasta francuskiego ze szpinakiem. W tym celu podsmaż pieczarki, cebulę i czosnek, po czym sparz delikatne świeże liście szpinaku pozbawione wcześniej ogonków. Zmiksuj jajka i śmietanę, które po upieczeniu zetną się i stworzą bazę farszu. Na spód tarty wyłóż pieczarki, zalej je masą jajeczno-śmietanową, posyp serem żółtym (może być dowolny, np. tylżycki albo gouda) i rozłóż równomiernie szpinak.
Na jaką okazję?
Szybka zapiekanka ze szpinakiem to świetne rozwiązanie na obiad, ciepłą kolację, a także spotkanie ze znajomymi. Przygotuj ją w podłużnej blaszce, dzięki czemu po upieczeniu łatwiej będzie podzielić ją na nieduże porcje i podać np. w formie przekąski.
Czy wiesz, że?
Formę wyłóż ciastem francuskim i ponakłuwaj je widelcem, by zbytnio nie urosło i zapiecz przez chwilę, a następnie wyjmij z piekarnika. W tym czasie przygotuj nadzienie do zapiekanki, które umieścisz na wstępnie podpieczonym spodzie. Zapiekanka ze szpinakiem i pieczarkami już prawie gotowa.
Dla urozmaicenia:
Po upieczeniu serwuj na ciepło lub na zimno, solo albo z sosem czosnkowym. Szybka zapiekanka ze szpinakiem znakomicie skomponuje się z sałatką z rukoli lub kapusty pekińskiej. Przygotuj ją i napisz w komentarzu, czy ci smakowała.