
Składniki
1 opakowanie
1 łyżeczka
2 pęczki
10 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
5 sztuk
200 mililitrów
4 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Płaską, podłużną formę do pieczenia wyłóż ciastem francuskim i ponakłuwaj je widelcem. Zapiecz przez 8 minut w piekarniku nagrzanym do 220 °C.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie przesmaż posiekany czosnek, posiekaną cebulę oraz pieczarki. Szpinak sparz krótko we wrzącej wodzie i odciśnij z nadmiaru wody.
Krok 3
W kielichu blendera zmiksuj jajka ze śmietaną i dopraw Delikatem Knorr oraz czarnym pieprzem.
Krok 4
Na zapieczony spód wyłóż pieczarki, zalej śmietaną i posyp serem. Następnie na wierzch zapiekanki rozłóż szpinak. Całość wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika i zapiekaj przez 25-30 minut. Podawaj zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybka zapiekanka ze szpinakiem
Szybka zapiekanka ze szpinakiem to świetne rozwiązanie na obiad, ciepłą kolację, a także spotkanie ze znajomymi. Przygotuj ją w podłużnej blaszce, dzięki czemu po upieczeniu łatwiej będzie podzielić ją na nieduże porcje i podać np. w formie przekąski. Wyłóż ją ciastem francuskim, ponakłuwaj je widelcem, by zbytnio nie urosło i zapiecz przez chwilę, a następnie wyjmij z piekarnika. W tym czasie przygotuj nadzienie do zapiekanki. Podsmaż pieczarki, cebulę i czosnek, po czym sparz delikatne świeże liście szpinaku pozbawione wcześniej ogonków. Zmiksuj jajka i śmietanę, które po upieczeniu zetną się i stworzą bazę farszu. Na spód tarty wyłóż pieczarki, zalej je masą jajeczno-śmietanową, posyp serem żółtym (może być dowolny, np. tylżycki albo gouda) i rozłóż równomiernie szpinak. Po upieczeniu serwuj na ciepło lub na zimno, solo albo z sosem czosnkowym. Szybka zapiekanka ze szpinakiem znakomicie skomponuje się z sałatką z rukoli lub kapusty pekińskiej. Przygotuj ją i napisz w komentarzu, czy Ci smakowała.