
Składniki
800 gramów
300 gramów
4 sztuki
1 sztuka
100 gramów
100 mililitrów
50 mililitrów
1 łyżka
4 cm
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
100 gramów
200 gramów
1 pęczek
4 sztuki
4 sztuki
4 sztuki
4 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Imbir i czosnek obierz, oba składniki zetrzyj na tarce, posiekaj chili i natkę kolendry. Kapustę pekińską przekrój po długości na cztery części, a następnie drobno pokrój w paseczki. Grzyby shitake zalej wrzątkiem. Naczynie przykryj, odstaw na 10-15 minut aż grzyby zmiękną. Pokrój je drobno nożem. Z limonki wyciśnij sok.

Krok 2
Mięso wołowe i łój wołowy zmiel. Grzyby portobello oczyść, osusz, przekrój po długości na pół. Bułki do burgerów również przetnij na pół.

Krok 3
W misce połącz sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy, imbir, chili, czosnek, miód, sok z limonki i część natki kolendry. Składniki dokładnie wymieszaj, powstały sos podziel na dwie części. W jednej części umieść grzyby portobello, drugą połącz z mięsem mielonym, posiekanymi grzybami shitake i dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Z mięsa uformuj 8 sztuk 100g kotlecików średnicą odpowiadających bułce - powinny być w miarę cienkie, około 0,5cm. W misce połącz kapustę pekińską, pozostałą natkę kolendry i 3 łyżki sosu Hellmann's Chunky Burger. Kapustę dokładnie wymieszaj i odstaw na bok

Krok 5
Na rozgrzanej patelni grillowej opiecz najpierw bułki, potem nałóż grzyby portobello, smaż aż dojdą w środku (po około 2 minuty z każdej strony). Na samym końcu usmaż burgery, również po około 2 minuty z każdej strony – w zależności od ich grubości. Pod koniec smażenia na mięsie umieść plastry sera cheddar aby się lekko rozpuścił.

Krok 6
Na spodniej bułce nałóż właściwą porcję kapusty z sosem, połóż pierwszego burgera następnie umieść plaster grzyba portobello, całość przykryj kolejnym kotletem oraz wierzchnią bułką. Na patyk od szaszłyków nadziej mini ogórka i cebulkę, a następnie wykałaczką przebij burgera aby się nie rozpadł. Gotowego burgera podawaj z sosem Hellmann's Chunky Burger oraz ulubionymi frytkami.


Dobra rada:
Podczas smażenia burgerów i grzybów polewaj je delikatnie sosem pozostałym z marynowania grzybów.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos Hellmann's Chunky Burger
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podwójny burger z grzybami
Dziś nie występuje już tylko w takiej formie, jaką znamy z popularnych fast foodów. Współczesne burgery mogą pochwalić się całą gamą dodatków, także tych nieoczywistych! Co powiesz na podwójnego burgera z grzybami? Będzie pysznie!
Dla kogo?
Podwójny burger z grzybami to gratka dla każdego, kto chciałby przyrządzić wypasionego burgera we własnej kuchni – to naprawdę duża frajda!
Na jaką okazję?
Burgery świetnie sprawdzają się jako danie na luźne przyjęcie czy spotkanie z przyjaciółmi. Dodatkowo mięso przygotowane na grillu nie ma sobie równych!
Czy wiesz, że?
Większość z nas błędnie zakłada, że hamburger powstał w USA, bo to z tym państwem kojarzy nam się najbardziej. Ten fastfoodowy klasyk ma jednak swoje korzenie w Niemczech – danie to pochodzi od serwowanego w Hamburgu befsztyku po hambursku, przygotowywanego z siekanej wołowiny.
Dla urozmaicenia
Do podwójnego burgera z grzybami warto podać też surówkę np. Colesław sprawdzi się idealnie.