Podwójny burger z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Podwójny burger z grzybami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

171 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

300 gramów

4 sztuki

1 sztuka

100 gramów

100 mililitrów

50 mililitrów

1 łyżka

4 cm

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

100 gramów

200 gramów

1 pęczek

4 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Imbir i czosnek obierz, oba składniki zetrzyj na tarce, posiekaj chili i natkę kolendry. Kapustę pekińską przekrój po długości na cztery części, a następnie drobno pokrój w paseczki. Grzyby shitake zalej wrzątkiem. Naczynie przykryj, odstaw na 10-15 minut aż grzyby zmiękną. Pokrój je drobno nożem. Z limonki wyciśnij sok.

Podwójny burger z grzybami - Krok 1

Krok 2

Mięso wołowe i łój wołowy zmiel. Grzyby portobello oczyść, osusz, przekrój po długości na pół. Bułki do burgerów również przetnij na pół.

Podwójny burger z grzybami - Krok 2

Krok 3

W misce połącz sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy, imbir, chili, czosnek, miód, sok z limonki i część natki kolendry. Składniki dokładnie wymieszaj, powstały sos podziel na dwie części. W jednej części umieść grzyby portobello, drugą połącz z mięsem mielonym, posiekanymi grzybami shitake i dokładnie wymieszaj.

Podwójny burger z grzybami - Krok 3

Krok 4

Z mięsa uformuj 8 sztuk 100g kotlecików średnicą odpowiadających bułce - powinny być w miarę cienkie, około 0,5cm. W misce połącz kapustę pekińską, pozostałą natkę kolendry i 3 łyżki sosu Hellmann’s Chunky Burger. Kapustę dokładnie wymieszaj i odstaw na bok

Podwójny burger z grzybami - Krok 4

Krok 5

Na rozgrzanej patelni grillowej opiecz najpierw bułki, potem nałóż grzyby portobello, smaż aż dojdą w środku (po około 2 minuty z każdej strony). Na samym końcu usmaż burgery, również po około 2 minuty z każdej strony – w zależności od ich grubości. Pod koniec smażenia na mięsie umieść plastry sera cheddar aby się lekko rozpuścił.

Podwójny burger z grzybami - Krok 5

Krok 6

Na spodniej bułce nałóż właściwą porcję kapusty z sosem, połóż pierwszego burgera następnie umieść plaster grzyba portobello, całość przykryj kolejnym kotletem oraz wierzchnią bułką. Na patyk od szaszłyków nadziej mini ogórka i cebulkę, a następnie wykałaczką przebij burgera aby się nie rozpadł. Gotowego burgera podawaj z sosem Hellmann’s Chunky Burger oraz ulubionymi frytkami.

Podwójny burger z grzybami - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Podczas smażenia burgerów i grzybów polewaj je delikatnie sosem pozostałym z marynowania grzybów.

1

Opinie o przepisie

  • bodzio bodziowski

    bodzio bodziowski , 02.10.2019

    super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Podwójny burger z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Podwójny burger z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Podwójny burger z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Podwójny burger z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Podwójny burger z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Podwójny burger z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Podwójny burger z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Podwójny burger z grzybamiPodwójny burger z grzybami

Dziś nie występuje już tylko w takiej formie, jaką znamy z popularnych fast foodów. Współczesne burgery mogą pochwalić się całą gamą dodatków, także tych nieoczywistych! Co powiesz na podwójnego burgera z grzybami? Będzie pysznie!

Dla kogo?

Podwójny burger z grzybami to gratka dla każdego, kto chciałby przyrządzić wypasionego burgera we własnej kuchni – to naprawdę duża frajda!

Na jaką okazję?

Burgery świetnie sprawdzają się jako danie na luźne przyjęcie czy spotkanie z przyjaciółmi. Dodatkowo mięso przygotowane na grillu nie ma sobie równych!

Czy wiesz, że?

Większość z nas błędnie zakłada, że hamburger powstał w USA, bo to z tym państwem kojarzy nam się najbardziej. Ten fastfoodowy klasyk ma jednak swoje korzenie w Niemczech – danie to pochodzi od serwowanego w Hamburgu befsztyku po hambursku, przygotowywanego z siekanej wołowiny.

Dla urozmaicenia

Do podwójnego burgera z grzybami warto podać też surówkę np. Colesław sprawdzi się idealnie.