Podwójny burger z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Podwójny burger z grzybami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

247 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

69 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

300 gramów

4 sztuki

1 sztuka

100 gramów

100 mililitrów

50 mililitrów

1 łyżka

4 cm

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

100 gramów

200 gramów

1 pęczek

4 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Imbir i czosnek obierz, oba składniki zetrzyj na tarce, posiekaj chili i natkę kolendry. Kapustę pekińską przekrój po długości na cztery części, a następnie drobno pokrój w paseczki. Grzyby shitake zalej wrzątkiem. Naczynie przykryj, odstaw na 10-15 minut aż grzyby zmiękną. Pokrój je drobno nożem. Z limonki wyciśnij sok.

Podwójny burger z grzybami - Krok 1

Krok 2

Mięso wołowe i łój wołowy zmiel. Grzyby portobello oczyść, osusz, przekrój po długości na pół. Bułki do burgerów również przetnij na pół.

Podwójny burger z grzybami - Krok 2

Krok 3

W misce połącz sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy, imbir, chili, czosnek, miód, sok z limonki i część natki kolendry. Składniki dokładnie wymieszaj, powstały sos podziel na dwie części. W jednej części umieść grzyby portobello, drugą połącz z mięsem mielonym, posiekanymi grzybami shitake i dokładnie wymieszaj.

Podwójny burger z grzybami - Krok 3

Krok 4

Z mięsa uformuj 8 sztuk 100g kotlecików średnicą odpowiadających bułce - powinny być w miarę cienkie, około 0,5cm. W misce połącz kapustę pekińską, pozostałą natkę kolendry i 3 łyżki sosu Hellmann’s Chunky Burger. Kapustę dokładnie wymieszaj i odstaw na bok

Podwójny burger z grzybami - Krok 4

Krok 5

Na rozgrzanej patelni grillowej opiecz najpierw bułki, potem nałóż grzyby portobello, smaż aż dojdą w środku (po około 2 minuty z każdej strony). Na samym końcu usmaż burgery, również po około 2 minuty z każdej strony – w zależności od ich grubości. Pod koniec smażenia na mięsie umieść plastry sera cheddar aby się lekko rozpuścił.

Podwójny burger z grzybami - Krok 5

Krok 6

Na spodniej bułce nałóż właściwą porcję kapusty z sosem, połóż pierwszego burgera następnie umieść plaster grzyba portobello, całość przykryj kolejnym kotletem oraz wierzchnią bułką. Na patyk od szaszłyków nadziej mini ogórka i cebulkę, a następnie wykałaczką przebij burgera aby się nie rozpadł. Gotowego burgera podawaj z sosem Hellmann’s Chunky Burger oraz ulubionymi frytkami.

Podwójny burger z grzybami - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Podczas smażenia burgerów i grzybów polewaj je delikatnie sosem pozostałym z marynowania grzybów.

1

Opinie o przepisie

  • bodzio bodziowski

    bodzio bodziowski , 02.10.2019

    super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Podwójny burger z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Podwójny burger z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Podwójny burger z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Podwójny burger z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Podwójny burger z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Podwójny burger z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Podwójny burger z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Podwójny burger z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Podwójny burger z grzybamiPodwójny burger z grzybami

Dziś nie występuje już tylko w takiej formie, jaką znamy z popularnych fast foodów. Współczesne burgery mogą pochwalić się całą gamą dodatków, także tych nieoczywistych! Co powiesz na podwójnego burgera z grzybami? Będzie pysznie!

Dla kogo?

Podwójny burger z grzybami to gratka dla każdego, kto chciałby przyrządzić wypasionego burgera we własnej kuchni – to naprawdę duża frajda!

Na jaką okazję?

Burgery świetnie sprawdzają się jako danie na luźne przyjęcie czy spotkanie z przyjaciółmi. Dodatkowo mięso przygotowane na grillu nie ma sobie równych!

Czy wiesz, że?

Większość z nas błędnie zakłada, że hamburger powstał w USA, bo to z tym państwem kojarzy nam się najbardziej. Ten fastfoodowy klasyk ma jednak swoje korzenie w Niemczech – danie to pochodzi od serwowanego w Hamburgu befsztyku po hambursku, przygotowywanego z siekanej wołowiny.

Dla urozmaicenia

Do podwójnego burgera z grzybami warto podać też surówkę np. Colesław sprawdzi się idealnie.