
Składniki
800 gramów
300 gramów
4 sztuki
1 sztuka
100 gramów
100 mililitrów
50 mililitrów
1 łyżka
4 cm
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
100 gramów
200 gramów
1 pęczek
4 sztuki
4 sztuki
4 sztuki
4 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Imbir i czosnek obierz, oba składniki zetrzyj na tarce, posiekaj chili i natkę kolendry. Kapustę pekińską przekrój po długości na cztery części, a następnie drobno pokrój w paseczki. Grzyby shitake zalej wrzątkiem. Naczynie przykryj, odstaw na 10-15 minut aż grzyby zmiękną. Pokrój je drobno nożem. Z limonki wyciśnij sok.

Krok 2
Mięso wołowe i łój wołowy zmiel. Grzyby portobello oczyść, osusz, przekrój po długości na pół. Bułki do burgerów również przetnij na pół.

Krok 3
W misce połącz sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy, imbir, chili, czosnek, miód, sok z limonki i część natki kolendry. Składniki dokładnie wymieszaj, powstały sos podziel na dwie części. W jednej części umieść grzyby portobello, drugą połącz z mięsem mielonym, posiekanymi grzybami shitake i dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Z mięsa uformuj 8 sztuk 100g kotlecików średnicą odpowiadających bułce - powinny być w miarę cienkie, około 0,5cm. W misce połącz kapustę pekińską, pozostałą natkę kolendry i 3 łyżki sosu Hellmann’s Chunky Burger. Kapustę dokładnie wymieszaj i odstaw na bok

Krok 5
Na rozgrzanej patelni grillowej opiecz najpierw bułki, potem nałóż grzyby portobello, smaż aż dojdą w środku (po około 2 minuty z każdej strony). Na samym końcu usmaż burgery, również po około 2 minuty z każdej strony – w zależności od ich grubości. Pod koniec smażenia na mięsie umieść plastry sera cheddar aby się lekko rozpuścił.

Krok 6
Na spodniej bułce nałóż właściwą porcję kapusty z sosem, połóż pierwszego burgera następnie umieść plaster grzyba portobello, całość przykryj kolejnym kotletem oraz wierzchnią bułką. Na patyk od szaszłyków nadziej mini ogórka i cebulkę, a następnie wykałaczką przebij burgera aby się nie rozpadł. Gotowego burgera podawaj z sosem Hellmann’s Chunky Burger oraz ulubionymi frytkami.


Dobra rada:
Podczas smażenia burgerów i grzybów polewaj je delikatnie sosem pozostałym z marynowania grzybów.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos Hellmann's Chunky Burger
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podwójny burger z grzybami
Dziś nie występuje już tylko w takiej formie, jaką znamy z popularnych fast foodów. Współczesne burgery mogą pochwalić się całą gamą dodatków, także tych nieoczywistych! Co powiesz na podwójnego burgera z grzybami? Będzie pysznie!
Dla kogo?
Podwójny burger z grzybami to gratka dla każdego, kto chciałby przyrządzić wypasionego burgera we własnej kuchni – to naprawdę duża frajda!
Na jaką okazję?
Burgery świetnie sprawdzają się jako danie na luźne przyjęcie czy spotkanie z przyjaciółmi. Dodatkowo mięso przygotowane na grillu nie ma sobie równych!
Czy wiesz, że?
Większość z nas błędnie zakłada, że hamburger powstał w USA, bo to z tym państwem kojarzy nam się najbardziej. Ten fastfoodowy klasyk ma jednak swoje korzenie w Niemczech – danie to pochodzi od serwowanego w Hamburgu befsztyku po hambursku, przygotowywanego z siekanej wołowiny.
Dla urozmaicenia
Do podwójnego burgera z grzybami warto podać też surówkę np. Colesław sprawdzi się idealnie.