Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli
średnie
541 osób zapisało
Składniki
700 gramów
4 łyżki
2 łyżki
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżka
4 plastry
4 sztuki
4 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
6 sztuk
4 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule pokrój w piórka, przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie, dodaj cukier oraz ocet balsamiczny. Duś na wolnym ogniu przez 30 minut podlewając odrobiną wody od czasu do czasu.
Krok 2
Mięso oczyść z błon, następnie zmiel w maszynce. Dodaj do mięsa przyprawę Knorr, posiekaną natkę, musztardę, pieprz oraz pokruszony ser. Wyrób jednolitą masę i uformuj 8 płaskich burgerów.
Krok 3
Uformowane kotlety smaż na rozgrzanym grillu po 5 minut z każdej strony. W tym samym czasie opiecz na grillu również bułki a następnie posmaruj je sosem Hellmann’s Green Pepper z obu stron.
Krok 4
Na 4 burgery połóż plasterki żółtego sera, aby się roztopił. Na pozostałe 4 nałóż porcję cebulowej konfitury.
Krok 5
Na bułkę połóż liść sałaty, następnie połóż burgera z konfiturą i przykryj burgerem z roztopionym serem. Wierzch przykryj pozostałą bułką. Gotowe hamburgery możesz spiąć długą wykałaczką. Podawaj z frytkami i sałatką coleslaw.
Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do mięsnej masy posiekana papryczkę chilli.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli
Amerykańską kuchnię uwielbiają niemal wszyscy. Soczyste steki, aromatyczne żeberka oraz wszechobecne frytki zdobywają zwolenników w każdym wieku. Jednym z kluczowych dań, które podbiło kulinarne serca ludzi na całym świecie, są burgery. Dziś chcemy wam zaproponować przepis na burger z konfiturą z czerwonej cebuli, który w pełni odzwierciedla amerykański styl i smak. Surowa czerwona cebula do burgera została zastąpiona aromatyczną konfiturą, którą bez trudu przygotujecie samodzielnie. Dodatek ten możecie także wykorzystać do innych dań mięsnych – sprawdzi się zawsze, dodając potrawom oryginalnego ostro – słodkiego smaku.
Dla kogo?
Burger z serem pleśniowym jest daniem przede wszystkim dla zwolenników potraw amerykańskich.
Na jaką okazję?
Burger jest doskonałą propozycją na obiad oraz na kolację. Sos z czerwonej cebuli do hamburgerów możecie wykorzystać także podczas imprezy, serwując go do innych mięs lub wędlin.
Czy wiesz, że?
Konfitura z cebuli do burgerów przygotowywana jest z warzywa odmiany red baron. To cebula charakteryzująca się nie tylko fioletowym kolorem, ale także łagodniejszym smakiem, niż tradycyjna cebula. W dzisiejszej kuchni spotykana jest najczęściej jako warzywo świeże, wykorzystywane między innymi w sałatkach.
Dla urozmaicenia:
Danie serwuj tradycyjnie z frytkami i sałatką colesław.