Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli
średnie
689 osób zapisało

Składniki
700 gramów
4 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżka
4 plastry
4 sztuki
4 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
6 sztuk
4 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule pokrój w piórka, przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie, dodaj cukier oraz ocet balsamiczny. Duś na wolnym ogniu przez 30 minut podlewając odrobiną wody od czasu do czasu.

Krok 2
Mięso oczyść z błon, następnie zmiel w maszynce. Dodaj do mięsa przyprawę Knorr, posiekaną natkę, musztardę, pieprz oraz pokruszony ser. Wyrób jednolitą masę i uformuj 8 płaskich burgerów.

Krok 3
Uformowane kotlety smaż na rozgrzanym grillu po 5 minut z każdej strony. Zielony pieprz z grubsza przesiekaj nożem, wymieszaj go z majonezem. Na grillu opiecz bułki a następnie posmaruj je powstałym sosem.

Krok 4
Na 4 burgery połóż plasterki żółtego sera, aby się roztopił. Na pozostałe 4 nałóż porcję cebulowej konfitury.

Krok 5
Na bułkę połóż liść sałaty, następnie połóż burgera z konfiturą i przykryj burgerem z roztopionym serem. Wierzch przykryj pozostałą bułką. Gotowe hamburgery możesz spiąć długą wykałaczką. Podawaj z frytkami i sałatką coleslaw.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do mięsnej masy posiekana papryczkę chilli.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli
Amerykańską kuchnię uwielbiają niemal wszyscy. Soczyste steki, aromatyczne żeberka oraz wszechobecne frytki zdobywają zwolenników w każdym wieku. Jednym z kluczowych dań, które podbiło kulinarne serca ludzi na całym świecie, są burgery. Dziś chcemy wam zaproponować przepis na burger z konfiturą z czerwonej cebuli, który w pełni odzwierciedla amerykański styl i smak. Surowa czerwona cebula do burgera została zastąpiona aromatyczną konfiturą, którą bez trudu przygotujecie samodzielnie. Dodatek ten możecie także wykorzystać do innych dań mięsnych – sprawdzi się zawsze, dodając potrawom oryginalnego ostro – słodkiego smaku.
Dla kogo?
Burger z serem pleśniowym jest daniem przede wszystkim dla zwolenników potraw amerykańskich.
Na jaką okazję?
Burger jest doskonałą propozycją na obiad oraz na kolację. Sos z czerwonej cebuli do hamburgerów możecie wykorzystać także podczas imprezy, serwując go do innych mięs lub wędlin.
Czy wiesz, że?
Konfitura z cebuli do burgerów przygotowywana jest z warzywa odmiany red baron. To cebula charakteryzująca się nie tylko fioletowym kolorem, ale także łagodniejszym smakiem, niż tradycyjna cebula. W dzisiejszej kuchni spotykana jest najczęściej jako warzywo świeże, wykorzystywane między innymi w sałatkach.
Dla urozmaicenia:
Danie serwuj tradycyjnie z frytkami i sałatką colesław.