Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
750 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

319 osób wydrukowało

Pobierz pdf

685 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

4 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

4 plastry

4 sztuki

4 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

6 sztuk

4 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w piórka, przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie, dodaj cukier oraz ocet balsamiczny. Duś na wolnym ogniu przez 30 minut podlewając odrobiną wody od czasu do czasu.

Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli - Krok 1

Krok 2

Mięso oczyść z błon, następnie zmiel w maszynce. Dodaj do mięsa przyprawę Knorr, posiekaną natkę, musztardę, pieprz oraz pokruszony ser. Wyrób jednolitą masę i uformuj 8 płaskich burgerów.

Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli - Krok 2

Krok 3

Uformowane kotlety smaż na rozgrzanym grillu po 5 minut z każdej strony. Zielony pieprz z grubsza przesiekaj nożem, wymieszaj go z majonezem. Na grillu opiecz bułki a następnie posmaruj je powstałym sosem.

Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli - Krok 3

Krok 4

Na 4 burgery połóż plasterki żółtego sera, aby się roztopił. Na pozostałe 4 nałóż porcję cebulowej konfitury.

Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli - Krok 4

Krok 5

Na bułkę połóż liść sałaty, następnie połóż burgera z konfiturą i przykryj burgerem z roztopionym serem. Wierzch przykryj pozostałą bułką. Gotowe hamburgery możesz spiąć długą wykałaczką. Podawaj z frytkami i sałatką coleslaw.

Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do mięsnej masy posiekana papryczkę chilli.

17

Opinie o przepisie

  • Pawel Piotr Kurowski

    Pawel Piotr Kurowski , 20.12.2020

    Ciekawy przepis ale gdzie jest ten ser ! Przepis jest z niebieskim serem plesniowym a w opisie co ser żółty!!! Super.Czy to ktoś czyta przed przygotowaniem???

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Katarzyna Krezal

    Katarzyna Krezal , 23.05.2016

    Mniammmmmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Dynia

    Agnieszka Dynia , 16.05.2016

    Fuj fast foodom

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Soboczynska

    Krystyna Soboczynska , 28.04.2016

    Po prostu mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Lena

    Magda Lena , 28.04.2016

    spróbujcie z burakiem i kiwi jami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Dańkowski

    Janusz Dańkowski , 27.04.2016

    Czy to zjadliwe?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mstr Pietro

    Mstr Pietro , 27.04.2016

    czy to prom?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanislaw Mazur

    Stanislaw Mazur , 27.04.2016

    muj tato zawsze mowil ze cos takiego biskup by zjadl. ja niestety tylko moge popatrzec. dalej bez komentarza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Zawadzki

    Tomasz Zawadzki , 27.04.2016

    Zjem Cię ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Rusin

    Waldemar Rusin , 27.04.2016

    Ino to żarcie w glowie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ludwika Tyrańska

    Ludwika Tyrańska , 27.04.2016

    nigdy nie jadłam ale domyślam się że są pyszne, tylko po co takie piętrowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teodor Konopka

    Teodor Konopka , 27.04.2016

    Mnie uczono, że jeśli kanapka (lub inna podobna potrawa) jest większa niż otwarte usta, a człowiek mimo to to je - to nie je - a żre. A żre zazwyczaj zwierzę. Już nie wymienię które.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir  szychta

    Sławomir szychta , 27.04.2016

    idę po produkty to musi być pychotka dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Leśniak

    Jerzy Leśniak , 27.04.2016

    nadal ta sama wartość.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Furman

    Marzena Furman , 27.04.2016

    Pyszne sa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hubert Napi

    Hubert Napi , 20.03.2016

    Mistrzostwo !

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuliAromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli

Amerykańską kuchnię uwielbiają niemal wszyscy. Soczyste steki, aromatyczne żeberka oraz wszechobecne frytki zdobywają zwolenników w każdym wieku. Jednym z kluczowych dań, które podbiło kulinarne serca ludzi na całym świecie, są burgery. Dziś chcemy wam zaproponować przepis na burger z konfiturą z czerwonej cebuli, który w pełni odzwierciedla amerykański styl i smak. Surowa czerwona cebula do burgera została zastąpiona aromatyczną konfiturą, którą bez trudu przygotujecie samodzielnie. Dodatek ten możecie także wykorzystać do innych dań mięsnych – sprawdzi się zawsze, dodając potrawom oryginalnego ostro – słodkiego smaku.

Dla kogo?

Burger z serem pleśniowym jest daniem przede wszystkim dla zwolenników potraw amerykańskich.

Na jaką okazję?

Burger jest doskonałą propozycją na obiad oraz na kolację. Sos z czerwonej cebuli do hamburgerów możecie wykorzystać także podczas imprezy, serwując go do innych mięs lub wędlin.

Czy wiesz, że?

Konfitura z cebuli do burgerów przygotowywana jest z warzywa odmiany red baron. To cebula charakteryzująca się nie tylko fioletowym kolorem, ale także łagodniejszym smakiem, niż tradycyjna cebula. W dzisiejszej kuchni spotykana jest najczęściej jako warzywo świeże, wykorzystywane między innymi w sałatkach.

Dla urozmaicenia:

Danie serwuj tradycyjnie z frytkami i sałatką colesław.