Sałatka warzywna z grillowanymi krewetkami królewskimi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka warzywna z grillowanymi krewetkami królewskimi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
107 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

112 osób wydrukowało

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

12 sztuk

0.5 szklanki

5 sztuk

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

0.5 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce połącz Majonez Babuni Hellmann's, Ketchup Hellmann’s Łagodny, sherry, tabasco oraz sok z cytryny. Wymieszaj wszystko i dopraw do smaku.

Krok 2

Krewetki zamarynuj w oliwie oraz posiekanym czosnku – usmaż na grillowej patelni, oprósz lekko solą i skrop cytryną.

Krok 3

W salaterce wymieszaj rukolę wraz z kiełkami, dodaj pokrojone na połówki pomidorki. Awokado obierz, pokrój w grubą kostkę i wymieszaj z sałatą.

Krok 4

Całość polej przygotowanym sosem koktajlowym, a na wierzchu ułóż usmażone, jeszcze ciepłe krewetki. Sałatka jest idealna podczas letniego spotkania w ogrodzie, a krewetki możesz przygotować na domowym grillu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka warzywna z grillowanymi krewetkami królewskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka warzywna z grillowanymi krewetkami królewskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka warzywna z grillowanymi krewetkami królewskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka warzywna z grillowanymi krewetkami królewskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka warzywna z grillowanymi krewetkami królewskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka warzywna z grillowanymi krewetkami królewskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka warzywna z grillowanymi krewetkami królewskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka warzywna z grillowanymi krewetkami królewskimi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka warzywna z grillowanymi krewetkami królewskimiSałatka warzywna z grillowanymi krewetkami królewskimi

Pikantna sałatka z grillowanymi krewetkami królewskimi to propozycja na letnie przyjęcie w ogrodzie i wykwintną, ale prostą do przygotowania kolację. Łączy soczyste pomidory z mięsistym awokado i wyrazistymi w smaku krewetkami z grilla. Przed dodaniem owoców morza do potrawy, zamarynuj je w oliwie i czosnku oraz upiecz na grillu lub patelni grillowej. Podczas pieczenia dopraw je sokiem z cytryny. Dzięki temu zyskają wyrazistą cytrusową nutę. Sałatkę warzywną z krewetkami królewskimi polej pikantnym sosem. Przyrządzisz go m.in. z ketchupu, majonezu, sosu tabasco i soku z cytryny. Potrawę najlepiej podawać, kiedy krewetki są jeszcze ciepłe. Danie świetnie komponuje się ze świeżą chrupiącą bagietką lub z pieczywem zapiekanym z serem oraz ziołami. Sprawdzi się zarówno mozzarella, rolada z sera koziego, jak i ser żółty, np. gouda. Sałatkę warto też posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Jeśli lubisz owoce morza w zestawieniu ze świeżymi warzywami, koniecznie wypróbuj nasz przepis.