Sałatka warzywna z grillowanymi krewetkami królewskimi
łatwe
152 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
3 łyżki
12 sztuk
0.5 szklanki
5 sztuk
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
0.5 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce połącz Majonez Babuni Hellmann's, Ketchup Hellmann's Łagodny, sherry, tabasco oraz sok z cytryny. Wymieszaj wszystko i dopraw do smaku.
Krok 2
Krewetki zamarynuj w oliwie oraz posiekanym czosnku – usmaż na grillowej patelni, oprósz lekko solą i skrop cytryną.
Krok 3
W salaterce wymieszaj rukolę wraz z kiełkami, dodaj pokrojone na połówki pomidorki. Awokado obierz, pokrój w grubą kostkę i wymieszaj z sałatą.
Krok 4
Całość polej przygotowanym sosem koktajlowym, a na wierzchu ułóż usmażone, jeszcze ciepłe krewetki. Sałatka jest idealna podczas letniego spotkania w ogrodzie, a krewetki możesz przygotować na domowym grillu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka warzywna z grillowanymi krewetkami królewskimi
Pikantna sałatka z grillowanymi krewetkami królewskimi to propozycja na letnie przyjęcie w ogrodzie i wykwintną, ale prostą do przygotowania kolację. Łączy soczyste pomidory z mięsistym awokado i wyrazistymi w smaku krewetkami z grilla. Przed dodaniem owoców morza do potrawy, zamarynuj je w oliwie i czosnku oraz upiecz na grillu lub patelni grillowej. Podczas pieczenia dopraw je sokiem z cytryny. Dzięki temu zyskają wyrazistą cytrusową nutę. Sałatkę warzywną z krewetkami królewskimi polej pikantnym sosem. Przyrządzisz go m.in. z ketchupu, majonezu, sosu tabasco i soku z cytryny. Potrawę najlepiej podawać, kiedy krewetki są jeszcze ciepłe. Danie świetnie komponuje się ze świeżą chrupiącą bagietką lub z pieczywem zapiekanym z serem oraz ziołami. Sprawdzi się zarówno mozzarella, rolada z sera koziego, jak i ser żółty, np. gouda. Sałatkę warto też posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Jeśli lubisz owoce morza w zestawieniu ze świeżymi warzywami, koniecznie wypróbuj nasz przepis.