Sałatka warzywna z grillowanymi krewetkami królewskimi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

99 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

12 sztuk

0.5 szklanki

5 sztuk

1 sztuka

1 łyżka

0.5 sztuki

0

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce połącz Majonez Babuni Hellmann's, Ketchup Hellmann’s Łagodny, sherry, tabasco oraz sok z cytryny. Wymieszaj wszystko i dopraw do smaku.

Krok 2

Krewetki zamarynuj w oliwie oraz posiekanym czosnku – usmaż na grillowej patelni, oprósz lekko solą i skrop cytryną.

Krok 3

W salaterce wymieszaj rukolę wraz z kiełkami, dodaj pokrojone na połówki pomidorki. Awokado obierz, pokrój w grubą kostkę i wymieszaj z sałatą.

Krok 4

Całość polej przygotowanym sosem koktajlowym, a na wierzchu ułóż usmażone, jeszcze ciepłe krewetki. Sałatka jest idealna podczas letniego spotkania w ogrodzie, a krewetki możesz przygotować na domowym grillu.

0

Opinie o przepisie

Majonez Hellmann's Oryginalny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Majonez Hellmann's Oryginalny

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka warzywna z grillowanymi krewetkami królewskimiSałatka warzywna z grillowanymi krewetkami królewskimi

Pikantna sałatka z grillowanymi krewetkami królewskimi to propozycja na letnie przyjęcie w ogrodzie i wykwintną, ale prostą do przygotowania kolację. Łączy soczyste pomidory z mięsistym awokado i wyrazistymi w smaku krewetkami z grilla. Przed dodaniem owoców morza do potrawy, zamarynuj je w oliwie i czosnku oraz upiecz na grillu lub patelni grillowej. Podczas pieczenia dopraw je sokiem z cytryny. Dzięki temu zyskają wyrazistą cytrusową nutę. Sałatkę warzywną z krewetkami królewskimi polej pikantnym sosem. Przyrządzisz go m.in. z ketchupu, majonezu, sosu tabasco i soku z cytryny. Potrawę najlepiej podawać, kiedy krewetki są jeszcze ciepłe. Danie świetnie komponuje się ze świeżą chrupiącą bagietką lub z pieczywem zapiekanym z serem oraz ziołami. Sprawdzi się zarówno mozzarella, rolada z sera koziego, jak i ser żółty, np. gouda. Sałatkę warto też posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Jeśli lubisz owoce morza w zestawieniu ze świeżymi warzywami, koniecznie wypróbuj nasz przepis.