
Składniki
1 łyżka
2 łyżki
1 szczypta
150 gramów
2 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
100 gramów
5 łyżek
2 łyżki
20 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zalej makaron gorącą wodą i odstaw na 5 minut. Następnie odsącz i odstaw.
Krok 2
W rondlu zagotuj wodę, wrzuć groszek cukrowy i gotuj około 2 minuty. Odsącz i odstaw.
Krok 3
W naczyniu połącz sos rybny, sok z limetki, imbir, papryczkę chilli, kolendrę i łyżkę cukru. Zamieszaj.
Krok 4
Ogórka pokrój w kostkę, a dymki w plastry i dodaj do sosu.
Krok 5
Dodaj makaron, krewetki i groszek cukrowy. Delikatnie mieszając połącz wszystko razem.
Krok 6
Posyp orzeszkami i kolendrą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej