
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drobno posiekaj papryczkę chilli usuwając pestki.
Krok 2
Na patelni rozpuść cukier, dodaj chilli, następnie wlej ocet. Gotuj chwilę na małym ogniu - do momentu, kiedy składniki się połączą. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 3
Makaron zalej wrzątkiem i pozostaw, by zmiękł. Następnie przepłucz go zimną wodą (wystudzony makaron możesz pokroić nożem na krótsze nitki).
Krok 4
Ogórka przekrój wzdłuż na cztery części. Usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski.
Krok 5
Z papryk usuń gniazda nasienne, resztę pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka.
Krok 6
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą oraz wystudzoną mieszanką octu, cukru i chilli. Do sosu dodaj warzywa i makaron, po czym wymieszaj.
Krok 7
Sałatkę podawaj posypaną posiekaną kolendrą oraz kiełkami fasoli Mung.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z makaronem chińskim
Makaron chiński jest delikatniejszy od jajecznego, ale dzięki temu dobrze komponuje się z wyrazistymi dodatkami. Przygotowana na jego bazie sałatka obfituje w świeże warzywa i jest pikantna, głównie dzięki dodatkowi sosu z oliwy, octu winnego, ziół i papryczki chili. Danie przyrządza się z trzech rodzajów papryki – czerwonej, zielonej, żółtej – ogórków szklarniowych, czerwonej cebuli i kiełków fasoli mung. Sałatka z makaronem chińskim jest kolorowa i apetycznie wygląda. Dodatkowo warto ją posypać czarnym sezamem, który jest słodkawy i ma delikatny orzechowy posmak. Tego rodzaju potrawa to dobry sposób na szybki obiad w pracy lub kolację. Możesz dołączyć do niej także swoje ulubione sery. Bardzo dobrze będzie się komponowało zwłaszcza marynowane tofu. Jeśli chcesz podać podczas imprezy danie o orientalnym charakterze, przyrządź właśnie tę sałatkę. Serwuj ją w salaterce lub miseczkach z przezroczystego szkła. Do dekoracji użyj wstążek zrobionych z ogórka lub marchewki. Sprawdź przepis i zobacz, jak krok po kroku przyrządzić tę smaczną sałatkę.