
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drobno posiekaj papryczkę chilli usuwając pestki.

Krok 2
Na patelni rozpuść cukier, dodaj chilli, następnie wlej ocet. Gotuj chwilę na małym ogniu - do momentu, kiedy składniki się połączą. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 3
Makaron zalej wrzątkiem i pozostaw, by zmiękł. Następnie przepłucz go zimną wodą (wystudzony makaron możesz pokroić nożem na krótsze nitki).

Krok 4
Ogórka przekrój wzdłuż na cztery części. Usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski.

Krok 5
Z papryk usuń gniazda nasienne, resztę pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka.

Krok 6
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą oraz wystudzoną mieszanką octu, cukru i chilli. Do sosu dodaj warzywa i makaron, po czym wymieszaj.

Krok 7
Sałatkę podawaj posypaną posiekaną kolendrą oraz kiełkami fasoli Mung.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z makaronem chińskim
Makaron chiński jest delikatniejszy od jajecznego, ale dzięki temu dobrze komponuje się z wyrazistymi dodatkami. Przygotowana na jego bazie sałatka obfituje w świeże warzywa i jest pikantna, głównie dzięki dodatkowi sosu z oliwy, octu winnego, ziół i papryczki chili. Danie przyrządza się z trzech rodzajów papryki – czerwonej, zielonej, żółtej – ogórków szklarniowych, czerwonej cebuli i kiełków fasoli mung. Sałatka z makaronem chińskim jest kolorowa i apetycznie wygląda. Dodatkowo warto ją posypać czarnym sezamem, który jest słodkawy i ma delikatny orzechowy posmak. Tego rodzaju potrawa to dobry sposób na szybki obiad w pracy lub kolację. Możesz dołączyć do niej także swoje ulubione sery. Bardzo dobrze będzie się komponowało zwłaszcza marynowane tofu. Jeśli chcesz podać podczas imprezy danie o orientalnym charakterze, przyrządź właśnie tę sałatkę. Serwuj ją w salaterce lub miseczkach z przezroczystego szkła. Do dekoracji użyj wstążek zrobionych z ogórka lub marchewki. Sprawdź przepis i zobacz, jak krok po kroku przyrządzić tę smaczną sałatkę.