
Składniki
200 gramów
100 gramów
100 gramów
1 opakowanie
100 gramów
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron zalej wrzątkiem. Po około 3 minutach odcedź go i pokrój.

Krok 2
W lekko posolonej wodzie ugotuj grzyby. Jak będą miękkie odcedź i pokrój na cienkie paski.

Krok 3
Paprykę oraz szynkę pokrój w paski.

Krok 4
Olej wymieszaj z sokiem cytrynowym, sosem sojowym i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 5
Wszystkie składniki sałatki wymieszaj z przygotowanym sosem i podawaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka orientalna
Lubisz smaki kuchni orientalnej? A może po prostu masz ochotę na pyszne danie z dodatkiem egzotycznych składników? Ta sałatka sprawdzi się na kolację lub jako przekąska do pracy czy szkoły. Na początek makaron sojowy zalej wrzątkiem, a po krótkim czasie odcedź go i pokrój. Zamiast niego dobry będzie także makaron ryżowy w kształcie nitek. Teraz czas na grzyby mun – doskonale chłoną smaki i zapachy pozostałych produktów – ugotuj je według wskazówek zawartych w przepisie, by zmiękły. Paprykę oraz szynkę pokrój w cienkie paski. Dla urozmaicenia smaku możesz dodać jeszcze suszone pomidory. Pora na przygotowanie sosu: olej z pestek winogron wymieszaj z sokiem cytrynowym, wyrazistym sosem sojowym i sosem sałatkowym. Teraz wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki. Sałatkę serwuj bez dodatków lub z chrupiącym pełnoziarnistym pieczywem – posmaruj je hummusem lub twarożkiem. Mamy nadzieję, że polubisz to orientalne danie. Twoja opinia jest dla nas ważna, dlatego podziel się nią w komentarzu.