
Składniki
200 gramów
100 gramów
100 gramów
1 opakowanie
100 gramów
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron zalej wrzątkiem. Po około 3 minutach odcedź go i pokrój.

Krok 2
W lekko posolonej wodzie ugotuj grzyby. Jak będą miękkie odcedź i pokrój na cienkie paski.

Krok 3
Paprykę oraz szynkę pokrój w paski.

Krok 4
Olej wymieszaj z sokiem cytrynowym, sosem sojowym i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 5
Wszystkie składniki sałatki wymieszaj z przygotowanym sosem i podawaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka orientalna
Lubisz smaki kuchni orientalnej? A może po prostu masz ochotę na pyszne danie z dodatkiem egzotycznych składników? Ta sałatka sprawdzi się na kolację lub jako przekąska do pracy czy szkoły. Na początek makaron sojowy zalej wrzątkiem, a po krótkim czasie odcedź go i pokrój. Zamiast niego dobry będzie także makaron ryżowy w kształcie nitek. Teraz czas na grzyby mun – doskonale chłoną smaki i zapachy pozostałych produktów – ugotuj je według wskazówek zawartych w przepisie, by zmiękły. Paprykę oraz szynkę pokrój w cienkie paski. Dla urozmaicenia smaku możesz dodać jeszcze suszone pomidory. Pora na przygotowanie sosu: olej z pestek winogron wymieszaj z sokiem cytrynowym, wyrazistym sosem sojowym i sosem sałatkowym. Teraz wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki. Sałatkę serwuj bez dodatków lub z chrupiącym pełnoziarnistym pieczywem – posmaruj je hummusem lub twarożkiem. Mamy nadzieję, że polubisz to orientalne danie. Twoja opinia jest dla nas ważna, dlatego podziel się nią w komentarzu.