Składniki
0.5 opakowania
15 gramów
1 opakowanie
200 gramów
2 sztuki
100 gramów
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente. Nie przelewaj zimną wodą i polej 3 łyżkami oliwy. Gorący makaron posyp startym parmezanem. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 2
Paprykę opiecz w rozgrzanym piekarniku i zdejmij z niej skórkę.
Krok 3
Orzechy posiekaj i wymieszaj z wystudzonym makaronem.
Krok 4
Składniki sałatki połącz, polej sosem i wymieszaj. Odstaw do lodówki na godzinę.
Krok 5
Obraną paprykę pokrój w cienkie paski. Gotowaną szynkę pokrój w drobniutką kostkę.
Krok 6
Sos sałatkowy Knorr połącz z 3 łyżkami wody i pozostałą oliwą.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z makaronem i serem
Sałatka z makaronem i serem to łagodna w smaku przekąska lub dodatek do mięs czy ryb. Nie wymaga użycia zbyt wielu przypraw, wystarczy posypanie makaronu słonym parmezanem, który doda mu wyrazistości, a także paprykowo-ziołowy sos sałatkowy, który połączy składniki i nada sałatce odpowiedniej konsystencji. Jej przyrządzenie zacznij od ugotowania makaronu, np. kokardek albo kolanek. Skrop go oliwą, by się nie sklejał, a następnie, kiedy będzie jeszcze gorący, posyp parmezanem albo innym twardym serem (sprawdzi się pecorino), który lekko stopi się, zmieniając smak makaronu. Następnie upiecz paprykę i zdejmij z niej skórkę – najlepiej będzie pasować odmiana czerwona, czyli najsłodsza. Pokrój ją na kawałki, podobnie jak gotowaną szynkę, i wymieszaj z makaronem oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Sałatkę z makaronem i serem polej sosem oraz pozostałą częścią oliwy, a następnie włóż ją do lodówki na minimum godzinę – schłodzona będzie najsmaczniejsza. Przygotuj ją na przyjęcie grillowe albo każdą inną okazję. Życzymy smacznego!