
Składniki
0.5 opakowania
15 gramów
1 opakowanie
200 gramów
2 sztuki
100 gramów
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente. Nie przelewaj zimną wodą i polej 3 łyżkami oliwy. Gorący makaron posyp startym parmezanem. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.

Krok 2
Paprykę opiecz w rozgrzanym piekarniku i zdejmij z niej skórkę.

Krok 3
Orzechy posiekaj i wymieszaj z wystudzonym makaronem.

Krok 4
Składniki sałatki połącz, polej sosem i wymieszaj. Odstaw do lodówki na godzinę.

Krok 5
Obraną paprykę pokrój w cienkie paski. Gotowaną szynkę pokrój w drobniutką kostkę.

Krok 6
Sos sałatkowy Knorr połącz z 3 łyżkami wody i pozostałą oliwą.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z makaronem i serem
Sałatka z makaronem i serem to łagodna w smaku przekąska lub dodatek do mięs czy ryb. Nie wymaga użycia zbyt wielu przypraw, wystarczy posypanie makaronu słonym parmezanem, który doda mu wyrazistości, a także paprykowo-ziołowy sos sałatkowy, który połączy składniki i nada sałatce odpowiedniej konsystencji. Jej przyrządzenie zacznij od ugotowania makaronu, np. kokardek albo kolanek. Skrop go oliwą, by się nie sklejał, a następnie, kiedy będzie jeszcze gorący, posyp parmezanem albo innym twardym serem (sprawdzi się pecorino), który lekko stopi się, zmieniając smak makaronu. Następnie upiecz paprykę i zdejmij z niej skórkę – najlepiej będzie pasować odmiana czerwona, czyli najsłodsza. Pokrój ją na kawałki, podobnie jak gotowaną szynkę, i wymieszaj z makaronem oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Sałatkę z makaronem i serem polej sosem oraz pozostałą częścią oliwy, a następnie włóż ją do lodówki na minimum godzinę – schłodzona będzie najsmaczniejsza. Przygotuj ją na przyjęcie grillowe albo każdą inną okazję. Życzymy smacznego!


































