
Składniki
0.5 opakowania
15 gramów
1 opakowanie
200 gramów
2 sztuki
100 gramów
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente. Nie przelewaj zimną wodą i polej 3 łyżkami oliwy. Gorący makaron posyp startym parmezanem. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 2
Paprykę opiecz w rozgrzanym piekarniku i zdejmij z niej skórkę.
Krok 3
Orzechy posiekaj i wymieszaj z wystudzonym makaronem.
Krok 4
Składniki sałatki połącz, polej sosem i wymieszaj. Odstaw do lodówki na godzinę.
Krok 5
Obraną paprykę pokrój w cienkie paski. Gotowaną szynkę pokrój w drobniutką kostkę.
Krok 6
Sos sałatkowy Knorr połącz z 3 łyżkami wody i pozostałą oliwą.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z makaronem i serem
Sałatka z makaronem i serem to łagodna w smaku przekąska lub dodatek do mięs czy ryb. Nie wymaga użycia zbyt wielu przypraw, wystarczy posypanie makaronu słonym parmezanem, który doda mu wyrazistości, a także paprykowo-ziołowy sos sałatkowy, który połączy składniki i nada sałatce odpowiedniej konsystencji. Jej przyrządzenie zacznij od ugotowania makaronu, np. kokardek albo kolanek. Skrop go oliwą, by się nie sklejał, a następnie, kiedy będzie jeszcze gorący, posyp parmezanem albo innym twardym serem (sprawdzi się pecorino), który lekko stopi się, zmieniając smak makaronu. Następnie upiecz paprykę i zdejmij z niej skórkę – najlepiej będzie pasować odmiana czerwona, czyli najsłodsza. Pokrój ją na kawałki, podobnie jak gotowaną szynkę, i wymieszaj z makaronem oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Sałatkę z makaronem i serem polej sosem oraz pozostałą częścią oliwy, a następnie włóż ją do lodówki na minimum godzinę – schłodzona będzie najsmaczniejsza. Przygotuj ją na przyjęcie grillowe albo każdą inną okazję. Życzymy smacznego!