Jak zrobić drożdżówki z serem? Jak je zawijać i jak upiec?
Dowiedzcie się, jak zrobić drożdżówki z serem takie jak za dawnych lat. Podstawowy przepis na drożdżówki wcale nie jest trudny – potrzebujecie tylko kilku składników i trochę wolnego czasu. Wyjaśniamy, jak zawinąć drożdżówki z serem.
Jak zrobić drożdżówki z serem?
Tradycyjne drożdżówki z serem to smak dzieciństwa. Jak zrobić drożdżówki z białym serem, żeby smakowały jak u mamy? Przepis na bułeczki drożdżowe zawiera mąkę pszenną, mleko, świeże drożdże, jajka, cukier i masło. Do nadziewania drożdżówek będziecie potrzebować sera twarogowego, cukru pudru, masła, jajek i cukru wanilinowego. Drożdże, masło i jajka należy wymieszać, dodać przesianą mąkę i podgrzane mleko, a następnie połączyć z wyrobionym wcześniej rozczynem z drożdży. Ciasto drożdżowe wyrabiamy ok. 15 minut i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowanie nadzienia do bułek polega na zmiksowaniu twarogu z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, masłem i jajkiem.
Jak zawijać drożdżówki z serem? Wyrośnięte ciasto trzeba rozwałkować na stolnicy i rozsmarować na nim ser, a następnie złożyć placek na pół wzdłuż długiego brzegu i nakryć drugą połową ciasta. Łączenie dokładnie przyciskamy, żeby ser nie wypływał, a następnie kroimy złożone ciasto na prostokątne kawałki o szerokości 5 cm, a później zawijamy dwukrotnie wokół własnej osi i układamy na blaszce do pieczenia.
Jak upiec drożdżówki z serem?
Po uformowaniu drożdżówek warto posmarować je roztrzepanym jajkiem – upieką się wtedy na piękny złoty kolor. Drożdżówki z serem pieczcie przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.
Komentarze (0)