Jak zrobić drożdżówki z serem? Jak je zawijać i jak upiec?
Dowiedzcie się, jak zrobić drożdżówki z serem takie jak za dawnych lat. Podstawowy przepis na drożdżówki wcale nie jest trudny – potrzebujecie tylko kilku składników i trochę wolnego czasu. Wyjaśniamy, jak zawinąć drożdżówki z serem, więc przeczytaj artykuł i zacznij przygotowywać własne drożdżówki.
Jak zrobić drożdżówki z serem?
Tradycyjne drożdżówki z serem to smak dzieciństwa. Jak zrobić drożdżówki z białym serem, żeby smakowały jak u mamy? Przepis na bułeczki drożdżowe zawiera mąkę pszenną, mleko, świeże drożdże, jajka, cukier i masło. Do nadziewania drożdżówek z serem będziecie potrzebować sera twarogowego, cukru pudru, masła, jajek i cukru wanilinowego. Drożdże, masło i jajka należy wymieszać, dodać przesianą mąkę i podgrzane mleko, a następnie połączyć z wyrobionym wcześniej rozczynem z drożdży. Ciasto drożdżowe wyrabiajcie ok. 15 minut i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowanie nadzienia do bułek polega na zmiksowaniu twarogu z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, masłem i jajkiem.
Jak zawijać drożdżówki z serem? Wyrośnięte ciasto trzeba rozwałkować na stolnicy i rozsmarować na nim ser, a następnie złożyć placek na pół wzdłuż długiego brzegu i nakryć drugą połową ciasta. Łączenie drożdżówki z serem dokładnie przyciśnijcie, żeby ser nie wypływał. Następnie pokrójcie złożone ciasto na prostokątne kawałki o szerokości 5 cm, a później zwińcie dwukrotnie drożdżówki z serem wokół własnej osi i ułóżcie na blaszce do pieczenia.
Jak upiec drożdżówki z serem?
Po uformowaniu drożdżówek z serem warto posmarować je roztrzepanym jajkiem – upieką się wtedy na piękny złoty kolor. Drożdżówki z serem z naszego przepisu pieczcie przez 20-25 minut w temperaturze 180°C. Po wystygnięciu drożdżówek możecie zajadać się nimi do woli!
Komentarze (0)