Domowe ciasto drożdżowe to prawdziwy rarytas dla każdego łasucha. Puszyste, obłędnie pachnące, koniecznie z kuszącą kruszonką i ulubionymi owocami. Do tego rodzaju wypieku przylgnęła jednak opinia skomplikowanego i czasochłonnego, co może zniechęcać kucharzy, którzy na co dzień mają dużo na głowie. Początkujący szefowie kuchni też raczej omijają specjał szerokim łukiem. Zupełnie niepotrzebnie! Ciasto drożdżowe bez wyrabiania? Mamy na to sposób!

Sprytne wypieki

Można spotkać się z opiniami, że długie wyrabianie ciasta drożdżowego to konieczność. Zabieg ten ma nadać mu lekkości i decydować o upragnionej, puszystej konsystencji. Mimo wszystko wielu amatorów gotowania uważa to za dość kłopotliwe i męczące. Wbrew pozorom, wcale nie trzeba rezygnować z upragnionego deseru. Ciasto drożdżowe dla leniwych? Dużo bardziej odpowiada nam określenie „dla zaradnych”. Z naszym przepisem ominiecie najbardziej czasochłonne etapy i przekonacie się, że zrobienie ciasta drożdżowego bez miksera nie wymaga szczególnego wysiłku i koncentracji.

Placek drożdżowy bez wyrabiania – składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka oleju lub 1 kostka masła,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 10 dag świeżych drożdży,
  • 1 szczypta soli,
  • opcjonalnie: starta skórka z cytryny lub aromat do ciasta oraz ulubione owoce.

Wykonanie:

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania sprowadza się do ułożenia wszystkich składników w dużej misce warstwami. Obejdzie się nawet bez długiego mieszania ich drewnianą łyżką. Tak zrobione ciasto potrzebuje co najmniej kilku godzin na wyrośnięcie, dlatego polecamy nie zostawiać przygotowania go na ostatni moment. Oto instrukcja krok po kroku:

  1. Na dnie dużej miski ułóż pokruszone drożdże.
  2. Umieść na nich równomiernie warstwę cukru.
  3. Kolejny poziom to jajka roztrzepane widelcem lub ubite w mikserze.
  4. Dodaj olej, a następnie mleko. Pamiętaj, by miało temperaturę pokojową.
  5. Mąkę przesiej przez sito i dosyp do reszty składników.
  6. Czas na szczyptę soli.
  7. Naczynie przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na 3 godziny. Unikaj przeciągów oraz dużych wahań temperatury.
  8. Po tym czasie delikatnie wymieszaj składniki.
  9. Ciasto może być dość rzadkie – to zupełnie naturalne. Wyłóż je na formę do pieczenia, następnie dodaj owoce oraz kruszonkę.
  10. Placek drożdżowy piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Zajmie to około 30-40 minut.

Wypieki na różne okazje

Gotować i piec każdy może! Nie ważny jest stopień kulinarnego wtajemniczenia. Dużo istotniejsza okazuje się umiejętność wyszukiwania patentów, które ułatwiają to zadanie. Ciasto drożdżowe bez miksera, bez wyrabiania, bez potu na skroni – w to nam graj! Prawdopodobnie drożdżowe ze śliwkami to jeden z najpopularniejszych wariantów tradycyjnego deseru. Początek lata w wielu kuchniach ma zapach ciasta drożdżowego z truskawkami i kruszonką, lecz warto eksperymentować też z innymi owocami. Ciasto drożdżowe z porzeczkami prezentuje się niezwykle atrakcyjnie, zwracając uwagę każdego smakosza. Nasz patent na ciasto drożdżowe bez wyrabiania możecie sprawdzić z przepisem na placek brzoskwiniowy – palce lizać! Nie możecie zdecydować się na jeden rodzaj owoców? Wcale nie musicie! W cieście drożdżowym z owocami soczyste kombinacje są mile widziane. Rabarbar, borówki, maliny, jabłka – wszystkie chwyty dozwolone. Fani nieoczywistych rozwiązań powinni spróbować ciasta drożdżowego z ziemniakami, które mimo nazwy nadal jest propozycją na słodko. Wyśmienite specjały chcecie zabrać na wynos? Rozmiar drożdżowych bułeczek z powidłami sprawia, że nadają się do tego w sam raz.