Jak zrobić kruszonkę?
Kruszonka z margaryny lub masła na cieście drożdżowym jest jak wisienka na torcie. Słodka i krucha stanowi idealne wykończenie domowych drożdżówek, tart, babeczek i deserów owocowych. Składa się z zaledwie 3 składników, lecz potrafi nieźle namieszać i odmienić ciasto nie do poznania. Jak zrobić kruszonkę? Podpowiadamy!
Kruszonka z margaryny lub masła – grunt to proporcje
Tym jednym zdaniem można streścić idealny przepis na wyborną kruszonkę. Jej podstawowa wersja obejmuje 3 elementy:
- masło lub margarynę,
- mąkę pszenną,
- cukier biały lub cukier puder.
Ważna informacja dla wszystkich łasuchów – kruszonkę z margaryny lub masła można przygotować w dowolnych ilościach, trzymając się jednej, prostej zasady: na 1 porcję cukru przypadają 2 porcje mąki oraz 2 porcje masła. Z tak smakowitej lekcji matematyki z pewnością nikt nie będzie chciał zrezygnować! Czas dowiedzieć się, jak zrobić kruszonkę do ciasta w praktyce.
Jak zrobić kruszonkę do ciasta?
- Masło na kruszonkę powinno mieć temperaturę pokojową. Możesz podzielić je nożem na mniejsze kawałki, by łatwiej połączyło się z mąką i cukrem.
- Wszystkie składniki umieść w jednym naczyniu.
- Składniki rozcieraj ręcznie aż do momentu, gdy utworzą się nieregularne grudki.
- Kruszonkę z margaryny wysyp na ciasto i całość zapiekaj około 20 minut.
- Podziwiaj jej złocisty kolor!
Więcej dodatków – więcej smaku
Wiesz już, jak zrobić kruszonkę do ciasta? Kto choć raz próbował domowego ciasta z kruszonką, ten wie, że mało który przysmak na świecie może z nim konkurować. Chrupiące grudki z masła, mąki i cukru to najlepszy dowód na to, że bardzo często najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze. Uwielbiamy tradycyjne przepisy, ale nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie zadali pytania: jak zrobić dobrą kruszonkę, która zaskoczy wszystkich gości?
W dodatkach do kruszonki możemy przebierać do woli. W kuchennych zapasach prawdopodobnie zawsze znajdzie się opakowanie cukru wanilinowego.
Mamy na sali maniaków czekolady? To wiadomość ze specjalną dedykacją – kruszonka z dodatkiem kakao pachnie i smakuje obłędnie. Kruszonka z margaryny doskonale komponuje się z puszystym sernikiem.
Jak zrobić kruszonkę na ciasto, by zadowoliła oddanych fanów szarlotki? Nie szczędzić w niej aromatycznego cynamonu!
Eksperymentuj nie tylko ze smakiem i zapachem, ale także strukturą. Część mąki z powodzeniem można zamienić na płatki owsiane albo herbatniki. Jeszcze ciekawiej zrobi się po dodaniu zmielonych migdałów lub orzechów włoskich.
Kruszonka z margaryny w różnych odsłonach
Pojawia się tyle różnych inspiracji, że najlepiej zacząć domowe wypieki od razu. Uprzedzamy, że trudno będzie oderwać się od piekarnika i wybrać swój ulubiony przepis… Gdy wiesz już, jak zrobić kruszonkę do ciasta drożdżowego, kruche z jagodami i kruszonką staje się częstym gościem na twoim stole. O takim podwieczorku będziesz myśleć przez cały dzień! Kruche ciasto z malinami i kruszonką również ma duże szanse na tytuł twojego ulubionego deseru. Zamiast klasycznych drożdżówek z kruszonką, przygotuj crumble owocowe, które odnajdą się znakomicie w roli drugiego śniadania oraz imprezowej przekąski.
Z kruszonki nie musisz rezygnować nawet, gdy stosujesz dietę bezglutenową. Jak to możliwe? Wystarczy 40 minut, mąka ryżowa, ziemniaczana, kukurydziana i płatki migdałowe, by wyczarować szarlotkę bezglutenową. Podobny pomysł warto wykorzystać w lecie, gdy soczystych produktów mamy pod dostatkiem, lecz niekoniecznie mamy ochotę na obfite posiłki i ciężkie desery. Kruszawiec (kruszaniec) to idealna, wakacyjna przekąska. Próbowanie różnorodnych składników to świetna zabawa, więc dla odmiany skorzystaj z przepisu na kruszonkę z sernika ze śliwkami i kruszonką, pod którą schowasz ulubione owoce.
Komentarze (0)