Kruszonka na cieście drożdżowym jest jak wisienka na torcie. Słodka i krucha stanowi idealne wykończenie domowych drożdżówek, tart, babeczek i deserów owocowych. Składa się z zaledwie 3 składników, lecz potrafi nieźle namieszać i odmienić ciasto nie do poznania.

Kruszonka – grunt to proporcje

Tym jednym zdaniem można streścić idealny przepis na wyborną kruszonkę. Jej podstawowa wersja obejmuje 3 elementy:

- masło lub margarynę,

- mąkę pszenną,

- cukier biały lub cukier puder.

Ważna informacja dla wszystkich łasuchów – kruszonkę można przygotować w dowolnych ilościach, trzymając się jednej, prostej zasady: na 1 porcję cukru przypadają 2 porcje mąki oraz 2 porcje masła. Z tak smakowitej lekcji matematyki z pewnością nikt nie będzie chciał zrezygnować! Czas dowiedzieć się, jak zrobić kruszonkę do ciasta w praktyce:

  1. Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Możesz podzielić je nożem na mniejsze kawałki, by łatwiej połączyło się z mąką i cukrem.
  2. Wszystkie składniki umieść w jednym naczyniu.
  3. Składniki rozcieraj ręcznie aż do momentu, gdy utworzą się nieregularne grudki.
  4. Kruszonkę wysyp na ciasto i całość zapiekaj około 20 minut.
  5. Podziwiaj jej złocisty kolor!

Więcej dodatków – więcej smaku

Kto raz próbował domowego ciasta z kruszonką, ten wie, że mało który przysmak na świecie może z nim konkurować. Chrupiące grudki z masła, mąki i cukru to najlepszy dowód na to, że bardzo często najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze. Uwielbiamy tradycyjne przepisy, ale nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie zadali pytania: jak zrobić dobrą kruszonkę, która zaskoczy wszystkich gości?

W dodatkach do kruszonki możemy przebierać do woli. W kuchennych zapasach prawdopodobnie zawsze znajdzie się opakowanie cukru wanilinowego.

Mamy na sali maniaków czekolady? To wiadomość ze specjalną dedykacją – kruszonka z dodatkiem kakao pachnie i smakuje obłędnie. Doskonale komponuje się z puszystym sernikiem.

Jak zrobić kruszonkę na ciasto, by zadowoliła oddanych fanów szarlotki? Nie szczędzić w niej aromatycznego cynamonu!

Eksperymentuj nie tylko ze smakiem i zapachem, ale także strukturą. Część mąki z powodzeniem można zamienić na płatki owsiane albo herbatniki. Jeszcze ciekawiej zrobi się po dodaniu zmielonych migdałów lub orzechów włoskich.

Kruszonka w różnych odsłonach

Pojawia się tyle różnych inspiracji, że najlepiej zacząć domowe wypieki od razu. Uprzedzamy, że trudno będzie oderwać się od piekarnika i wybrać swój ulubiony przepis… Gdy wiesz już, jak zrobić kruszonkę do ciasta drożdżowego, ciasto ze śliwkami i kruszonką staje się częstym gościem na twoim stole. O takim podwieczorku będziesz myśleć przez cały dzień! Kruche ciasto z malinami i kruszonką również ma duże szanse na tytuł twojego ulubionego deseru. Zamiast klasycznych drożdżówek, przygotuj muffinki jabłkowe, które odnajdą się znakomicie w roli drugiego śniadania oraz imprezowej przekąski.

Z kruszonki nie musisz rezygnować nawet, gdy stosujesz dietę bezglutenową. Jak to możliwe? Wystarczy 40 minut, mąka ryżowa, ziemniaczana, kukurydziana i płatki migdałowe, by wyczarować bezglutenowe crumble z rabarbarem. Podobny pomysł warto wykorzystać w lecie, gdy soczystych produktów mamy pod dostatkiem, lecz niekoniecznie mamy ochotę na obfite posiłki i ciężkie desery. Rabarbar i maliny pod kruszonką to idealna, wakacyjna przekąska. Próbowanie różnorodnych składników to świetna zabawa, więc dla odmiany skorzystaj z przepisu na kruszonkę migdałowo-truskawkową, pod którą schowasz ulubione owoce.