Crumble z owocami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

1071 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1050 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1853 osoby zapisały

Udostępnij
Crumble z owocami

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

kruszonka:

50 gramów

80 gramów

40 gramów

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka i gruszki dokładnie umyj, obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę (ok. 2-3 cm).

Crumble z owocami - Krok 1

Krok 2

Do pokrojonych owoców dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj dokładnie.

Crumble z owocami - Krok 2

Krok 3

Przełóż owoce do ramekinów.

Crumble z owocami - Krok 3

Krok 4

Przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj masło i połącz całość, tworząc kruszonkę. Na koniec wsyp płatki migdałowe i wymieszaj. Posyp przygotowane wcześniej owoce kruszonką. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na 30 minut.

Crumble z owocami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Crumble z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Crumble z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Crumble z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Crumble z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Crumble z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Crumble z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Crumble z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Owocowy kwartet
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Crumble z owocamiCrumble z owocami

Dla niektórych nazwa tego deseru może brzmieć nieco zagadkowo. Z czym to się je? Crumble to owoce podawane na gorąco, zapiekane pod chrupiącą kruszonką. Do zrobienia przysmaku można użyć większości owocowych składników, które akurat są pod ręką. Przepis na crumble z owocami to sposób idealny na opróżnienie spiżarni i skosztowanie dobrze znanych produktów w niebanalnym wydaniu.

Dla kogo?

W sam raz dla kucharzy, szukających pomysłu na owocowy deser, który będzie znacząco odróżniać się od tradycyjnych tortów, placków, kremów i galaretek.

Na jaką okazję?

Słodkość na gorąco smakuje świetnie o każdej porze roku, ale docenicie ją zwłaszcza w chłodniejsze dni. Przygotujcie ozdobne kokilki na swoje crumble z owocami, a zrobicie niemałe wrażenie na gościach.

Czy wiesz, że?

Crumble to deser pochodzący z Wielkiej Brytanii. Owoce podawane z kruszonką były sposobem kucharzy na poradzenie sobie z brakami artykułów spożywczych, z którymi zmagano się podczas II wojny światowej.

Dla urozmaicenia:

Jabłka i gruszki to dopiero początek. Do crumble pod kruszonkę dorzucicie także maliny, truskawki, jeżyny, rabarbar, śliwki, brzoskwinie, jagody, a nawet kiwi.