Crumble z owocami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Crumble z owocami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

61

1078 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1075 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1916 osób zapisało

Udostępnij
Crumble z owocami

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

kruszonka:

50 gramów

80 gramów

40 gramów

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka i gruszki dokładnie umyj, obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę (ok. 2-3 cm).

Crumble z owocami - Krok 1

Krok 2

Do pokrojonych owoców dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj dokładnie.

Crumble z owocami - Krok 2

Krok 3

Przełóż owoce do ramekinów.

Crumble z owocami - Krok 3

Krok 4

Przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj masło i połącz całość, tworząc kruszonkę. Na koniec wsyp płatki migdałowe i wymieszaj. Posyp przygotowane wcześniej owoce kruszonką. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na 30 minut.

Crumble z owocami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Crumble z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Crumble z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Crumble z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Crumble z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Crumble z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Crumble z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Crumble z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Crumble z owocamiCrumble z owocami

Dla niektórych nazwa tego deseru może brzmieć nieco zagadkowo. Z czym to się je? Crumble to owoce podawane na gorąco, zapiekane pod chrupiącą kruszonką. Do zrobienia przysmaku można użyć większości owocowych składników, które akurat są pod ręką. Przepis na crumble z owocami to sposób idealny na opróżnienie spiżarni i skosztowanie dobrze znanych produktów w niebanalnym wydaniu.

Dla kogo?

W sam raz dla kucharzy, szukających pomysłu na owocowy deser, który będzie znacząco odróżniać się od tradycyjnych tortów, placków, kremów i galaretek.

Na jaką okazję?

Słodkość na gorąco smakuje świetnie o każdej porze roku, ale docenicie ją zwłaszcza w chłodniejsze dni. Przygotujcie ozdobne kokilki na swoje crumble z owocami, a zrobicie niemałe wrażenie na gościach.

Czy wiesz, że?

Crumble to deser pochodzący z Wielkiej Brytanii. Owoce podawane z kruszonką były sposobem kucharzy na poradzenie sobie z brakami artykułów spożywczych, z którymi zmagano się podczas II wojny światowej.

Dla urozmaicenia:

Jabłka i gruszki to dopiero początek. Do crumble pod kruszonkę dorzucicie także maliny, truskawki, jeżyny, rabarbar, śliwki, brzoskwinie, jagody, a nawet kiwi.