Crumble z owocami - przepis: owoce pod kruszonką | Przepisy.pl pixel

Crumble z owocami

OWOCE POD KRUSZONKĄ

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

66

1323 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1192 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2236 osób zapisało

Udostępnij
Crumble z owocami

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

kruszonka:

50 gramów

80 gramów

40 gramów

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka i gruszki dokładnie umyj, obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę (ok. 2-3 cm).

Crumble z owocami - Krok 1

Krok 2

Do pokrojonych owoców dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj dokładnie.

Crumble z owocami - Krok 2

Krok 3

Przełóż owoce do ramekinów.

Crumble z owocami - Krok 3

Krok 4

Przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj masło i połącz całość, tworząc kruszonkę. Na koniec wsyp płatki migdałowe i wymieszaj. Posyp przygotowane wcześniej owoce kruszonką. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na 30 minut.

Crumble z owocami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Same jabłka pod kruszonką smakują również wyśmienicie. 

1

Opinie o przepisie

  • Lidka

    Lidka , 25.08.2022

    U mnie w domu najczęściej robi się jabłka pod kruszonką z dużą ilością cynamonu :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Crumble z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Crumble z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Crumble z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Crumble z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Crumble z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Crumble z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Crumble z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Crumble z owocami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Crumble z owocamiCrumble z owocami

Dla niektórych nazwa tego deseru może brzmieć nieco zagadkowo. Z czym to się je? Crumble to owoce podawane na gorąco, zapiekane pod chrupiącą kruszonką. Do zrobienia przysmaku można użyć większości owocowych składników, które akurat są pod ręką. Przepis na crumble z owocami to sposób idealny na opróżnienie spiżarni i skosztowanie dobrze znanych produktów w niebanalnym wydaniu.

Dla kogo?

W sam raz dla kucharzy, szukających pomysłu na owocowy deser, który będzie znacząco odróżniać się od tradycyjnych tortów, placków, kremów i galaretek.

Na jaką okazję?

Słodkość na gorąco smakuje świetnie o każdej porze roku, ale docenicie ją zwłaszcza w chłodniejsze dni. Przygotujcie ozdobne kokilki na swoje crumble z owocami, a zrobicie niemałe wrażenie na gościach.

Czy wiesz, że?

Crumble to deser pochodzący z Wielkiej Brytanii. Owoce podawane z kruszonką były sposobem kucharzy na poradzenie sobie z brakami artykułów spożywczych, z którymi zmagano się podczas II wojny światowej.

Dla urozmaicenia:

Jabłka i gruszki to dopiero początek. Do crumble pod kruszonkę dorzucicie także maliny, truskawki, jeżyny, rabarbar, śliwki, brzoskwinie, jagody, a nawet kiwi.