Crumble z owocami
OWOCE POD KRUSZONKĄ
łatwe
2268 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
0.5 łyżeczki
kruszonka:
50 gramów
80 gramów
40 gramów
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka i gruszki dokładnie umyj, obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę (ok. 2-3 cm).

Krok 2
Do pokrojonych owoców dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj dokładnie.

Krok 3
Przełóż owoce do ramekinów.

Krok 4
Przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj masło i połącz całość, tworząc kruszonkę. Na koniec wsyp płatki migdałowe i wymieszaj. Posyp przygotowane wcześniej owoce kruszonką. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na 30 minut.


Dobra rada:
Same jabłka pod kruszonką smakują również wyśmienicie.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Crumble z owocami
Dla niektórych nazwa tego deseru może brzmieć nieco zagadkowo. Z czym to się je? Crumble to owoce podawane na gorąco, zapiekane pod chrupiącą kruszonką. Do zrobienia przysmaku można użyć większości owocowych składników, które akurat są pod ręką. Przepis na crumble z owocami to sposób idealny na opróżnienie spiżarni i skosztowanie dobrze znanych produktów w niebanalnym wydaniu.
Dla kogo?
W sam raz dla kucharzy, szukających pomysłu na owocowy deser, który będzie znacząco odróżniać się od tradycyjnych tortów, placków, kremów i galaretek.
Na jaką okazję?
Słodkość na gorąco smakuje świetnie o każdej porze roku, ale docenicie ją zwłaszcza w chłodniejsze dni. Przygotujcie ozdobne kokilki na swoje crumble z owocami, a zrobicie niemałe wrażenie na gościach.
Czy wiesz, że?
Crumble to deser pochodzący z Wielkiej Brytanii. Owoce podawane z kruszonką były sposobem kucharzy na poradzenie sobie z brakami artykułów spożywczych, z którymi zmagano się podczas II wojny światowej.
Dla urozmaicenia:
Jabłka i gruszki to dopiero początek. Do crumble pod kruszonkę dorzucicie także maliny, truskawki, jeżyny, rabarbar, śliwki, brzoskwinie, jagody, a nawet kiwi.