Proste przepisy na ciasta | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Proste przepisy na ciasta

20 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Proste przepisy na ciastaProste przepisy na ciasta

Szukasz prostego przepisu na ciasto? Jesteś w dobrym miejscu. Nie od dziś bowiem wiadomo, że nieskomplikowane rozwiązania kulinarne są najlepsze. Zazwyczaj charakteryzują się także inną rzeczą: ich czas przygotowania jest naprawdę krótki. To szczególne ważne dla osób, które są zabiegane, ale jednak nie chcą rezygnować z własnoręcznie przyrządzanych deserów. Proste ciasto przygotujesz w kilkanaście minut. Co prawda później pozostaje etap pieczenia, ale odbywa się on bez Twojego aktywnego udziału. Wystarczy co jakiś czas sprawdzić, czy ciasto się nie przypala. Wśród prostych wypieków prym wiodą te, do których przygotowania używa się czekolady. Najpopularniejsze to oczywiście murzynek oraz brownie. Pierwszy wypiek powstaje z wykorzystaniem kakao, jest puszysty i lekki, ale jednocześnie nieco wilgotny. Brownie zaś, którego nazwa pochodzi od charakterystycznego ciemnobrązowego koloru, to klasyczne ciasto kuchni amerykańskiej. Do jego przygotowania wystarczy gorzka czekolada, jajka, cukier, tłuszcz do pieczenia oraz mąka. Często podaje się je z polewą posypaną orzechami. Brownie jest mocno czekoladowe, dość ciężkie i wilgotne, a przede wszystkim fantastyczne w smaku. To świetna propozycja dla tych, którzy chcą przygotować coś na szybko, ale mają ograniczoną ilość składników, czasu i możliwości. Istnieją także przepisy na proste ciasta niewymagające pieczenia. Pyszną wersją jest tutaj tarta czekoladowa. Jej spód zrobisz z pokruszonych krakersów połączonych z rozpuszczoną czekoladą oraz margaryną. Na bazie śmietanki, czekolady i margaryny wykonasz zaś masę. Przed zastygnięciem możesz powbijać w nią przecięte na pół truskawki dla uzyskania lepszych walorów estetycznych i przede wszystkim smakowych. Inne ciasta, które nie wymagają wielu trudu w przygotowaniu, to głównie takie, które powstają z masy ucieranej. Mają one tę zaletę, że świetnie komponują się z owocami, co szczególnie ważne jest w sezonie letnim. Zwróć uwagę także, że proste do upieczenia są również niektóre ciastka, na przykład kruche czy owsiane. Wypróbuj koniecznie.