
Składniki
200 gramów
100 gramów
250 gramów
50 gramów
krem:
140 gramów
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W robocie kuchennym utrzyj masło z cukrem pudrem aż będzie jasne i puszyste. Dodaj obie mąki i wymieszaj.

Krok 2
Za pomocą worka cukierniczego nakładaj ciasto na blaszkę z pergaminem w formie małych ciasteczek.

Krok 3
Każde ugnieć lekko zwilżonym widelcem i piecz w 170C przez 10-15 minut.

Krok 4
Składniki kremu utrzyj w misce. Nakładaj na ciasteczka.


Dobra rada:
Ciasteczka tradycyjnie możesz podawać z cukrem pudrem lub dowolnym kremem, maślanym lub mascarpone oraz świeżymi owocami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Proste ciastka
Przepis na proste ciasteczka zawsze warto mieć pod ręką. Ochota na coś słodkiego może pojawić się w każdej chwili, co nie oznacza, że czeka cię wyprawa do sklepu lub konieczność spędzenia w kuchni długich godzin. Kruche smakołyki z kremem będą gotowe w mniej niż pół godziny. Brzmi nieprawdopodobnie? Sprawdź we własnej kuchni i przygotuj te łatwe ciastka ku uciesze wszystkich domowników.
Dla kogo?
Szybki przepis na proste ciasteczka został stworzony dla zwolenników nieskomplikowanych receptur. Po co zamykać się w kuchni na pół dnia? Udowadniamy, że prostota wcale nie musi sprowadzać się do nudy! Łatwe ciasteczka będziesz zajadać z apetytem.
Na jaką okazję?
Proste ciasteczka bez problemu przygotujesz, gdy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Zapach wydobywający się z piekarnika sprawi, że wspólne popołudnie będzie jeszcze przyjemniejsze. Zrób nieco większą porcję zgodnie z naszym przepisem na łatwe ciasteczka, by móc sięgać po ten kruchy przysmak, gdy zwyczajnie najdzie cię ochota na coś słodkiego.
Czy wiesz, że?
Ciastka, proste odpowiedniki współczesnych wypieków, były znane już w starożytności. Przysmaki często składano w ofierze bóstwom. Po skosztowaniu naszych prostych ciastek też poczujesz się niebiańsko!
Dla urozmaicenia:
Proste ciasteczka świetnie prezentują się z kolorowym lukrem. Jak go zrobić? Dla uzyskania żółtej dekoracji użyj szczypty kurkumy, dla zielonej odrobiny soku ze szpinaku, a różowej – buraka. Nawet takie wzbogacenie prostego przepisu na ciastka nie będzie czasochłonne!