
Składniki
200 gramów
100 gramów
250 gramów
50 gramów
krem:
140 gramów
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W robocie kuchennym utrzyj masło z cukrem pudrem aż będzie jasne i puszyste. Dodaj obie mąki i wymieszaj.

Krok 2
Za pomocą worka cukierniczego nakładaj ciasto na blaszkę z pergaminem w formie małych ciasteczek.

Krok 3
Każde ugnieć lekko zwilżonym widelcem i piecz w 170C przez 10-15 minut.

Krok 4
Składniki kremu utrzyj w misce. Nakładaj na ciasteczka.


Dobra rada:
Ciasteczka tradycyjnie możesz podawać z cukrem pudrem lub dowolnym kremem, maślanym lub mascarpone oraz świeżymi owocami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Proste ciastka
Przepis na proste ciasteczka zawsze warto mieć pod ręką. Ochota na coś słodkiego może pojawić się w każdej chwili, co nie oznacza, że czeka cię wyprawa do sklepu lub konieczność spędzenia w kuchni długich godzin. Kruche smakołyki z kremem będą gotowe w mniej niż pół godziny. Brzmi nieprawdopodobnie? Sprawdź we własnej kuchni i przygotuj te łatwe ciastka ku uciesze wszystkich domowników.
Dla kogo?
Szybki przepis na proste ciasteczka został stworzony dla zwolenników nieskomplikowanych receptur. Po co zamykać się w kuchni na pół dnia? Udowadniamy, że prostota wcale nie musi sprowadzać się do nudy! Łatwe ciasteczka będziesz zajadać z apetytem.
Na jaką okazję?
Proste ciasteczka bez problemu przygotujesz, gdy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Zapach wydobywający się z piekarnika sprawi, że wspólne popołudnie będzie jeszcze przyjemniejsze. Zrób nieco większą porcję zgodnie z naszym przepisem na łatwe ciasteczka, by móc sięgać po ten kruchy przysmak, gdy zwyczajnie najdzie cię ochota na coś słodkiego.
Czy wiesz, że?
Ciastka, proste odpowiedniki współczesnych wypieków, były znane już w starożytności. Przysmaki często składano w ofierze bóstwom. Po skosztowaniu naszych prostych ciastek też poczujesz się niebiańsko!
Dla urozmaicenia:
Proste ciasteczka świetnie prezentują się z kolorowym lukrem. Jak go zrobić? Dla uzyskania żółtej dekoracji użyj szczypty kurkumy, dla zielonej odrobiny soku ze szpinaku, a różowej – buraka. Nawet takie wzbogacenie prostego przepisu na ciastka nie będzie czasochłonne!