Składniki
240 gramów
160 gramów
30 gramów
1 łyżka
10 gramów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Otrzyj skórkę z pomarańczy. Banana rozgnieć i przełóż miski.
Krok 2
Dodaj jajko, olej, płatki owsiane, rodzynki, skórkę z pomarańczy oraz kakao. Mieszaj aż składniki się połączą.
Krok 3
Nakładaj ciasto na blaszkę z piekarnika wyłożoną pergaminem, przygnieć lekko widelcem i piecz w 180C przez ok 20-25 minut.
Dobra rada:
Gotowe ciasteczka możesz posypać cynamonem lub cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasteczka owsiane
Widok oprószonej mąką stolnicy oraz jasne ślady na kuchennym fartuchu to jednoznaczne skojarzenie z domowymi wypiekami. Co jednak zrobić, gdy chcemy wyeliminować gluten z posiłków? Z pewnością nie rezygnować z domowych słodkości! Udowadniamy, że zrobienie bezglutenowych ciasteczek może być szybkie, opierać się na powszechnie dostępnych składnikach i dawać niezrównane efekty na talerzach.
Dla kogo?
Dieta bezglutenowa dla jednych jest koniecznością, dla innych dobrowolnym wyborem. Bezglutenowe ciasteczka owsiane posmakują również tym, którzy na co dzień nie rezygnują z produktów zbożowych.
Na jaką okazję?
Polecamy od razu przygotować większą porcję. Część zostanie zjedzona niedługo po wyjęciu z pieca. Kilka sztuk warto zachować, by wziąć je ze sobą do pracy lub szkoły w charakterze słodkiej przekąski.
Czy wiesz, że?
W przepisie zamiast mąki znajdziecie zmiksowane płatki owsiane. Owies jest rośliną lubianą przez rolników, ponieważ nie posiada dużych wymagań pod względem gleby i temperatury.
Dla urozmaicenia:
Smak bezglutenowych ciasteczek owsianych wzbogacą suszona żurawina, morele oraz śliwki.