Ciasteczka owsiane

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

159

941 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1418 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4185 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

400 gramów

165 gramów

125 mililitrów

5 dekagramów

5 dekagramów

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nastaw piekarnik na 170 stopni. W niedużym garnku lub rondelku rozpuść Kasię.

Krok 2

Nie zdejmując z ognia dodaj cukier i mieszaj do czasu, aż cukier się rozpuści.

Krok 3

Dodaj płatki owsiane, garść pokrojonych moreli i posiekanych orzechów laskowych.

Krok 4

Mieszaj i dodawaj wodę, aż do jej wchłonięcia i osiągnięcia kleistej konsystencji. Dodaj cynamon.

Krok 5

Z połowy masy formuj łyżeczką ciasteczka nakładając je na przykrytą pergaminem blachę.

Krok 6

Do drugiej połowy dodaj kakao, wymieszaj i formuj kolejną porcję ciasteczek jak wyżej. Piecz 15 min. do zrumienienia.

11

Opinie o przepisie

  • Veranika Charnyshova

    Veranika Charnyshova, 23.08.2019

    Według mnie jajka brakuje, nie skleiły się

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Krych

    Agnieszka Krych, 03.04.2019

    A czy w przepisie nie zapomniano o mące?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Tamaryszek Tamaryszek

    Tamaryszek Tamaryszek, 18.03.2018

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Podworn

    Maria Podworn, 23.02.2018

    spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cezary Joskowski

    Cezary Joskowski, 29.04.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Iwicka-Radomska

    Magdalena Iwicka-Radomska, 06.03.2016

    rewelacja!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magda borek

    magda borek, 02.02.2016

    spoczko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Andruszko

    Ania Andruszko, 24.11.2015

    bajka! mniammm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sarah Thuwan

    Sarah Thuwan, 11.10.2015

    (y)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Karpiej

    Teresa Karpiej, 27.09.2015

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Batony Crunch
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka owsianeCiasteczka owsiane

Przekonaj się, że płatki owsiane smakują dobrze w różnych formach. Upieczone z nich ciasteczka to doskonały sposób na szybką przekąskę. Nadają się do popołudniowej kawy, świetnie sprawdzą się również jako drugie śniadanie (najlepiej z dodatkiem świeżych owoców lub jogurtu) i podwieczorek. Ich wykonanie jest proste: wystarczy, że wymieszasz ze sobą wszystkie składniki i dodasz do nich roztopioną kostkę Kasię. Smak ciasteczek możesz urozmaicić – podziel masę na kilka części i każdą z nich przyrządź nieco inaczej. Oprócz suszonych moreli dobrze sprawdzą się inne owoce np. śliwki lub daktyle. Dorzuć do części ciasteczek rodzynki oraz pokruszoną gorzką czekoladę. Spróbuj wersji kokosowej albo migdałowej. Gotowe ciasteczka podawaj po ostudzeniu. Dobrze smakują z kawą oraz mlekiem. Podczas przygotowywania masy z płatków pamiętaj, że aby stała się ona kleista, płatki muszą wchłonąć wodę. Jeśli widzisz, że wciąż są za suche – dodaj jej więcej. Jeśli całość będzie zbyt płynna, wsyp do niej więcej płatków. Smacznego.