Ciastka owsiane z żurawiną - przepis na ciasteczka | Przepisy.pl pixel

Ciasteczka owsiane z żurawiną

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

53

heart
490 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

572 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

746 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

70 gramów

100 gramów

3 sztuki

100 gramów

40 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło rozpuść na patelni, dodaj płatki owsiane, delikatnie podpraż, następnie dodaj cukier, wymieszaj i schłodź.

Ciasteczka owsiane z żurawiną - Krok 1

Krok 2

Do misy robota kuchennego wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, jajka, żurawinę i podprażone płatki. Wymieszaj za pomocą haka.

Ciasteczka owsiane z żurawiną - Krok 2

Krok 3

Na blaszce wyłożonej pergaminem nakładaj ciasto łyżką w owalny kształt.

Ciasteczka owsiane z żurawiną - Krok 3

Krok 4

Ciasteczka owsiane piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 15 minut (aż się zarumienią).

Ciasteczka owsiane z żurawiną - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Mala

    Mala , 28.05.2023

    Bardzo dobre :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka owsiane z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka owsiane z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka owsiane z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka owsiane z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka owsiane z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka owsiane z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka owsiane z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasteczka owsiane z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka owsiane z żurawinąCiasteczka owsiane z żurawiną

Przygotowywanie posiłków, w tym deserów, nie wymaga umiejętności na miarę mistrzów cukiernictwa, ale odrobiny kreatywności i odwagi w poznawaniu oraz łączeniu ze sobą różnych składników. Jednym z przepisów, który warto wykorzystać na co dzień, są ciastka z żurawiną, zrobione z płatków owsianych. Możecie je przygotować w dużej ilości, a następnie przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki czemu zawsze będziecie mieć pod ręką słodką przekąskę, idealną do herbaty.

Dla kogo?

Ciasteczka owsiane z żurawiną polubią miłośnicy słodkich, chrupiących przekąsek. Są także idealną propozycją dla osób zabieganych, które nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na kuchenne aktywności.

Na jaką okazję?

Na co dzień. Ciastka owsiane z żurawiną świetnie łączą się z aromatyczną kawą. Wykorzystacie je także jako słodką przekąskę, którą możecie zabrać do pracy czy w długą podróż.

Czy wiesz, że?

Żurawina, a konkretnie przygotowywany z niej sos, jest nieodłącznym elementem tradycyjnych dań z dziczyzny i drobiu. Nadaje potrawom delikatnego, słodkawego aromatu, idealnie łącząc się z mięsem.

Dla urozmaicenia:

Ciasteczka z płatków owsianych możecie długo przechowywać, pod warunkiem, że umieścicie je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Doskonale do tego celu nadają się metalowe puszki lub szklane słoiki.