Ciastka owsiane z żurawiną - przepis na ciasteczka | Przepisy.pl pixel

Ciasteczka owsiane z żurawiną

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

53

heart
493 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

582 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

755 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

70 gramów

100 gramów

3 sztuki

100 gramów

40 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło rozpuść na patelni, dodaj płatki owsiane, delikatnie podpraż, następnie dodaj cukier, wymieszaj i schłodź.

Ciasteczka owsiane z żurawiną - Krok 1

Krok 2

Do misy robota kuchennego wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, jajka, żurawinę i podprażone płatki. Wymieszaj za pomocą haka.

Ciasteczka owsiane z żurawiną - Krok 2

Krok 3

Na blaszce wyłożonej pergaminem nakładaj ciasto łyżką w owalny kształt.

Ciasteczka owsiane z żurawiną - Krok 3

Krok 4

Ciasteczka owsiane piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 15 minut (aż się zarumienią).

Ciasteczka owsiane z żurawiną - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Mala

    Mala , 28.05.2023

    Bardzo dobre :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka owsiane z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka owsiane z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka owsiane z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka owsiane z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka owsiane z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka owsiane z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka owsiane z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasteczka owsiane z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka owsiane z żurawinąCiasteczka owsiane z żurawiną

Przygotowywanie posiłków, w tym deserów, nie wymaga umiejętności na miarę mistrzów cukiernictwa, ale odrobiny kreatywności i odwagi w poznawaniu oraz łączeniu ze sobą różnych składników. Jednym z przepisów, który warto wykorzystać na co dzień, są ciastka z żurawiną, zrobione z płatków owsianych. Możecie je przygotować w dużej ilości, a następnie przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki czemu zawsze będziecie mieć pod ręką słodką przekąskę, idealną do herbaty.

Dla kogo?

Ciasteczka owsiane z żurawiną polubią miłośnicy słodkich, chrupiących przekąsek. Są także idealną propozycją dla osób zabieganych, które nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na kuchenne aktywności.

Na jaką okazję?

Na co dzień. Ciastka owsiane z żurawiną świetnie łączą się z aromatyczną kawą. Wykorzystacie je także jako słodką przekąskę, którą możecie zabrać do pracy czy w długą podróż.

Czy wiesz, że?

Żurawina, a konkretnie przygotowywany z niej sos, jest nieodłącznym elementem tradycyjnych dań z dziczyzny i drobiu. Nadaje potrawom delikatnego, słodkawego aromatu, idealnie łącząc się z mięsem.

Dla urozmaicenia:

Ciasteczka z płatków owsianych możecie długo przechowywać, pod warunkiem, że umieścicie je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Doskonale do tego celu nadają się metalowe puszki lub szklane słoiki.