Ciasteczka owsiane z żurawiną
NOWY PRZEPIS
łatwe
755 osób zapisało

Składniki
250 gramów
70 gramów
100 gramów
3 sztuki
100 gramów
40 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło rozpuść na patelni, dodaj płatki owsiane, delikatnie podpraż, następnie dodaj cukier, wymieszaj i schłodź.

Krok 2
Do misy robota kuchennego wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, jajka, żurawinę i podprażone płatki. Wymieszaj za pomocą haka.

Krok 3
Na blaszce wyłożonej pergaminem nakładaj ciasto łyżką w owalny kształt.

Krok 4
Ciasteczka owsiane piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 15 minut (aż się zarumienią).

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasteczka owsiane z żurawiną
Przygotowywanie posiłków, w tym deserów, nie wymaga umiejętności na miarę mistrzów cukiernictwa, ale odrobiny kreatywności i odwagi w poznawaniu oraz łączeniu ze sobą różnych składników. Jednym z przepisów, który warto wykorzystać na co dzień, są ciastka z żurawiną, zrobione z płatków owsianych. Możecie je przygotować w dużej ilości, a następnie przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki czemu zawsze będziecie mieć pod ręką słodką przekąskę, idealną do herbaty.
Dla kogo?
Ciasteczka owsiane z żurawiną polubią miłośnicy słodkich, chrupiących przekąsek. Są także idealną propozycją dla osób zabieganych, które nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na kuchenne aktywności.
Na jaką okazję?
Na co dzień. Ciastka owsiane z żurawiną świetnie łączą się z aromatyczną kawą. Wykorzystacie je także jako słodką przekąskę, którą możecie zabrać do pracy czy w długą podróż.
Czy wiesz, że?
Żurawina, a konkretnie przygotowywany z niej sos, jest nieodłącznym elementem tradycyjnych dań z dziczyzny i drobiu. Nadaje potrawom delikatnego, słodkawego aromatu, idealnie łącząc się z mięsem.
Dla urozmaicenia:
Ciasteczka z płatków owsianych możecie długo przechowywać, pod warunkiem, że umieścicie je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Doskonale do tego celu nadają się metalowe puszki lub szklane słoiki.