Jak przygotować płatki owsiane? Jest na to wiele sposobów, a możliwości nie ograniczają się do klasycznej owsianki, co powinno ucieszyć wszystkich, którzy od dziecka krzywią się na sam jej widok. Przekonajcie się, że odkrywanie nowych potraw z płatkami owsianymi może okazać się prawdziwą ucztą dla zmysłów! W dodatku nie tylko na śniadanie.
Czy płatki owsiane trzeba gotować?
Zastanawiacie się, czy płatki owsiane na surowo to dobry pomysł? Nic nie stoi na przeszkodzie, by się o tym przekonać. Wystarczy dodać je do ulubionego jogurtu lub kefiru, razem z ulubionymi owocami, bakaliami, orzechami, miodem i po prostu spróbować. Zaletą owsianki, w której pierwsze skrzypce grają płatki owsiane bez gotowania jest to, że przygotowuje się ją w kilka chwil.
Tu mała uwaga – do jedzenia na surowo polecamy płatki górskie lub błyskawiczne. Zwykłe płatki owsiane podczas produkcji nie są poddawane obróbce termicznej, dlatego mogą wydawać się twarde.
Jak jeszcze można przygotować płatki owsiane bez gotowania? Popularnym sposobem jest namoczenie ich w ciepłej, przegotowanej wodzie lub podgrzanym mleku. Można też zalać surowe płatki jogurtem, mlekiem, kefirem lub maślanką i odstawić do lodówki na noc. W ten sposób otrzymacie słynną nocną owsiankę – rano wystarczy dodać do niej ulubione dodatki i pyszne śniadanie gotowe!
Płatki owsiane możecie również dodawać do smoothie – blender poradzi sobie z nimi równie dobrze, co z innymi składnikami koktajlu.
Jak ugotować płatki owsiane? Jak przygotować z nich ciepłe śniadanie i nie tylko?
Przepis na ugotowanie płatków owsianych z reguły znajdziecie na ich opakowaniu. Pół szklanki płatków górskich zalewa się szklanką wody, dodaje szczyptę soli i gotuje na wolnym ogniu minutę lub dwie, następnie dodaje się szklankę mleka i jeszcze chwilę podgrzewa. W ten sposób otrzymacie klasyczną owsiankę, do której możecie dodać ulubione dodatki. Macie płatki owsiane i zastanawiacie się, jak przygotować z nich coś innego niż owsiankę? Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych propozycji.
- Na śniadanie polecamy domową granolę lub owocowe crumble.
- Na obiad lub kolację proponujemy placki owsiane albo owsiane kotleciki, które w kilka chwil można zrobić z ugotowanych wcześniej płatków owsianych.
- Dzieci powinny ucieszyć wegetariańskie nuggesty w chrupiącej owsianej panierce albo pałki z kurczaka obtoczone w płatkach owsianych.
- Z płatków owsianych można też przygotować pyszny deser lub przekąskę – na przykład ciasteczka owsiane – z czekoladą, bakaliami, bananem – ten przepis ma setki wariantów.
Komentarze (0)