Owsiane kotleciki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Owsiane kotleciki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

481 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

632 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

852 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

15 dekagramów

1 sztuka

10 dekagramów

0.5 sztuki

1 pęczek

4 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1.5 szklanki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Płatki ugotuj w wodzie z dodatkiem kostki Knorr oraz margaryny. Gotuj, aż wchłoną wodę. Następnie odstaw pod przykryciem do ostygnięcia (płatki powinny być kleiste).

Owsiane kotleciki - Krok 1

Krok 2

Pieczarki pokrój w plastry, podduś, zmiel i dodaj do płatków.

Owsiane kotleciki - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj posiekany koperek, cebulę i jajko. Wymieszaj masę.

Owsiane kotleciki - Krok 3

Krok 4

Z masy uformuj małe kotleciki.

Owsiane kotleciki - Krok 4

Krok 5

Każdy obtocz w bułce tartej i smaż na oleju do zrumienienia.

Owsiane kotleciki - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • mieczyslaw.kulaszewicz@interia.pl  Kulaszewicz

    mieczyslaw.kulaszewicz@interia.pl Kulaszewicz , 21.11.2019

    A jakieś danie z buraczków? Nie jadam żadnych mięs więc może jakieś przepis? Dziękuję za informację. Pozdrawiam serdecznie wszystkich zainteresowanych.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Głogowska

    Ewa Głogowska , 19.11.2019

    muszą być smaczne jutro zrobię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • aneta kalinowska

    aneta kalinowska , 18.11.2019

    sa wysmienite.dziekuje za przepis i prosze o wiecej takich przepisow.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta  Chorążewska

    Elżbieta Chorążewska , 11.03.2018

    Smakują pysznie,tyko pieczarki nie zblendowalam ale pokroiłam drobno -kotleciki mają bardziej wyrazisty smak

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owsiane kotleciki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owsiane kotleciki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owsiane kotleciki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owsiane kotleciki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owsiane kotleciki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owsiane kotleciki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owsiane kotleciki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Owsiane kotlecikiOwsiane kotleciki

Płatki owsiane zazwyczaj kojarzone są ze śniadaniem. W końcu owsianka to jeden z najprostszych sposobów na udane rozpoczęcie dnia. Niektórzy kucharze wykorzystują je także do deserów, a w daniach wytrawnych najczęściej znajdują zastosowanie jako alternatywa dla panierki z bułki tartej. Tymczasem kotlety z płatków owsianych pozwolą zamienić ten produkt w gwóźdź programu w czasie obiadu. Przepis na kotlety owsiane polecamy nie tylko wegetarianom!

Dla kogo?

Kotlety z płatkami owsianymi to smaczny pomysł na bezmięsny obiad. Nie trzeba definitywnie rezygnować ze schabowych i mielonych, ale warto pamiętać, że odmiana przyda się każdemu. Masz w kuchennych szafkach dużą porcję płatków i chcesz podać je inaczej niż tylko w formie śniadaniowej owsianki? Kotleciki z płatków owsianych to smaczny patent na zużycie swoich zapasów. Zanim pobiegniesz do sklepu, dokładnie przyjrzyj się zawartości lodówki – niewykluczone, że akurat masz wszystkie składniki niezbędne do przygotowania przepisu na kotlety owsiane!

Na jaką okazję?

Kotlety owsiane dobrze smakują również na zimno i nie sprawiają problemów podczas jedzenia nawet wtedy, gdy nie masz możliwości, by na spokojnie rozsiąść się w jadalni. Potraktuj więc kotleciki z płatków owsianych jako poręczne drugie śniadanie do pracy albo na uczelnię. Na popołudnie też masz dużo planów? Chętnie przekąsisz je w drodze z biura na spotkanie ze znajomymi albo trening. Pyszne kotleciki owsiane sprawiają, że nie trzeba już opierać swojego menu na przypadkowych produktach i barach szybkiej obsługi.

Czy wiesz, że?

Mimo że kotlet z płatków owsianych prawdopodobnie okaże się nowinką w twoim menu, sam owies może poszczycić się bardzo długą historią. Szacuje się, że zboże było uprawiane już w epoce brązu. Jego obecność w Polsce potwierdzają odkrycia na terenie Biskupina, lecz dopiero w XVIII wieku owies zaczął być postrzegany jako przydatny składnik w kulinariach.

Dla urozmaicenia:

Traktując owsiane kotleciki jako danie obiadowe, podawaj je z sałatką ze świeżych warzyw, ulubioną surówką lub kiszonkami. Bardzo dobrze pasują do nich również sosy i dipy, np. ziołowy z dodatkiem pestek słonecznika, który idealnie podkreśli delikatny smak kotlecików z płatków owsianych.