
Składniki
15 dekagramów
1 sztuka
10 dekagramów
0.5 sztuki
1 pęczek
4 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1.5 szklanki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Płatki ugotuj w wodzie z dodatkiem kostki Knorr oraz margaryny. Gotuj, aż wchłoną wodę. Następnie odstaw pod przykryciem do ostygnięcia (płatki powinny być kleiste).

Krok 2
Pieczarki pokrój w plastry, podduś, zmiel i dodaj do płatków.

Krok 3
Następnie dodaj posiekany koperek, cebulę i jajko. Wymieszaj masę.

Krok 4
Z masy uformuj małe kotleciki.

Krok 5
Każdy obtocz w bułce tartej i smaż na oleju do zrumienienia.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Owsiane kotleciki
Płatki owsiane zazwyczaj kojarzone są ze śniadaniem. W końcu owsianka to jeden z najprostszych sposobów na udane rozpoczęcie dnia. Niektórzy kucharze wykorzystują je także do deserów, a w daniach wytrawnych najczęściej znajdują zastosowanie jako alternatywa dla panierki z bułki tartej. Tymczasem kotlety z płatków owsianych pozwolą zamienić ten produkt w gwóźdź programu w czasie obiadu. Przepis na kotlety owsiane polecamy nie tylko wegetarianom!
Dla kogo?
Kotlety z płatkami owsianymi to smaczny pomysł na bezmięsny obiad. Nie trzeba definitywnie rezygnować ze schabowych i mielonych, ale warto pamiętać, że odmiana przyda się każdemu. Masz w kuchennych szafkach dużą porcję płatków i chcesz podać je inaczej niż tylko w formie śniadaniowej owsianki? Kotleciki z płatków owsianych to smaczny patent na zużycie swoich zapasów. Zanim pobiegniesz do sklepu, dokładnie przyjrzyj się zawartości lodówki – niewykluczone, że akurat masz wszystkie składniki niezbędne do przygotowania przepisu na kotlety owsiane!
Na jaką okazję?
Kotlety owsiane dobrze smakują również na zimno i nie sprawiają problemów podczas jedzenia nawet wtedy, gdy nie masz możliwości, by na spokojnie rozsiąść się w jadalni. Potraktuj więc kotleciki z płatków owsianych jako poręczne drugie śniadanie do pracy albo na uczelnię. Na popołudnie też masz dużo planów? Chętnie przekąsisz je w drodze z biura na spotkanie ze znajomymi albo trening. Pyszne kotleciki owsiane sprawiają, że nie trzeba już opierać swojego menu na przypadkowych produktach i barach szybkiej obsługi.
Czy wiesz, że?
Mimo że kotlet z płatków owsianych prawdopodobnie okaże się nowinką w twoim menu, sam owies może poszczycić się bardzo długą historią. Szacuje się, że zboże było uprawiane już w epoce brązu. Jego obecność w Polsce potwierdzają odkrycia na terenie Biskupina, lecz dopiero w XVIII wieku owies zaczął być postrzegany jako przydatny składnik w kulinariach.
Dla urozmaicenia:
Traktując owsiane kotleciki jako danie obiadowe, podawaj je z sałatką ze świeżych warzyw, ulubioną surówką lub kiszonkami. Bardzo dobrze pasują do nich również sosy i dipy, np. ziołowy z dodatkiem pestek słonecznika, który idealnie podkreśli delikatny smak kotlecików z płatków owsianych.