Makaron penne z krewetkami mini - z sosem | Przepisy.pl pixel

Penne z krewetkami w sosie cebulowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
357 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron w osolonym wrzątku.

Penne z krewetkami w sosie cebulowym - Krok 1

Krok 2

Smaż krewetki na rozgrzanej oliwie przez 3 minuty.

Penne z krewetkami w sosie cebulowym - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos, łącząc śmietanę z rozkruszoną Przyprawą w mini kostkach Smażona Cebula Knorr. Następnie zagotuj.

Penne z krewetkami w sosie cebulowym - Krok 3

Krok 4

Dodaj krewetki wraz z sosem do makaronu, podawaj.

Penne z krewetkami w sosie cebulowym - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne z krewetkami w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne z krewetkami w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne z krewetkami w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne z krewetkami w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne z krewetkami w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne z krewetkami w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne z krewetkami w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne z krewetkami w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Penne z krewetkami w sosie cebulowymPenne z krewetkami w sosie cebulowym

Doskonały obiad w kwadrans? To możliwe! Wystarczy pięć składników, aby wyczarować kompozycję, której nie powstydziłyby się dobre restauracje z kuchnią śródziemnomorską. Penne z krewetkami w sosie cebulowym to przysmak godny zapamiętania i przygotowania w sytuacjach awaryjnych, kiedy w mig musisz ugotować coś dobrego i sycącego. Podstawę tego dania stanowi makaron. Możesz użyć dowolnego rodzaju, ale bardzo dobrze sprawdza się pióra czyli penne. Z kolei główny składnik sosu stanowią owoce morza – krewetki. Kup najlepiej te obrane i wstępnie obgotowane, co znacznie skróci czas przygotowania sosu. Potrzebna będzie ci jeszcze śmietana i jedna mini kostka Knorr, z której powstanie fantastyczny sos. Wymieszaj z nim krewetki, makaron i danie gotowe! Możesz udekorować je gałązką pietruszki lub koperku.