
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
500 gramów
2 sztuki
400 mililitrów
2 sztuki
400 mililitrów
5 łyżek
2 łyżki
3 łyżki
0.5 łyżki
0.5 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni usmaż mięso mielone i cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Krok 2
Gdy mięso będzie rumiane, wlej wodę i dodaj zawartość opakowania Fix Knorr. Gotuj wszystko 20 minut.
Krok 3
Z margaryny, mąki i mleka zrób klasyczny sos beszamel. Dopraw go solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cynamonem.
Krok 4
Wystudź sos beszamelowy i połącz go z jajkami. Dokładnie wymieszaj trzepaczką.
Krok 5
Makaron ugotuj al dente. Następnie odcedzony wymieszaj z sosem beszamelowym i wyłóż na spód naczynia żaroodpornego. Pozostaw szklankę sosu na polanie po wierzchu.
Krok 6
Makaron przykryj sosem mięsnym i całość zalej ponownie sosem beszamelowym. Piecz w temperaturze 180 °C przez 20-30 minut.
- Odpowiedz
 
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z jagnięciną po grecku   
Jagnięcina po grecku to pyszny sposób na przyrządzenie tego szlachetnego mięsa. Chociaż w Polsce nie jest zbyt popularna, nasz kraj jest jej eksporterem, znanym z dostaw jagnięciny wysokiej jakości. Jeśli więc chcesz spróbować, jak smakuje, wybierz odpowiedni przepis, by w pełni móc docenić zalety tego produktu. Dobrze będzie zacząć od namoczenia go w mleku, a dopiero następnie zmielenia i podsmażenia razem z cebulą. Zarumienione mięso uduś w sosie bolońskim. Mieszaj od czasu do czasu i zacznij przygotowywać sos beszamelowy, który doda jagnięcinie po grecku przyjemnej konsystencji oraz podkreśli jej smak. To sos z mleka i mąki, który wybornie sprawdza się w różnego rodzaju zapiekankach. Żeby zyskał jeszcze lepszy smak, wymieszaj go z jajkami, a następnie z ugotowanym al dente makaronem. Wyłóż całość na dno naczynia żaroodpornego i pokryj warstwą sosu mięsnego. Wierzch polej resztą sosu beszamelowego, a jeśli chcesz, kilkanaście minut przed końcem pieczenia, posyp jagnięcinę startym serem. Spróbuj, jak wspaniale smakuje to danie!



































