Makaron z jagnięciną po grecku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

67 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

2 sztuki

400 mililitrów

2 sztuki

400 mililitrów

2 łyżki

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni usmaż mięso mielone i cebulę pokrojoną w drobną kostkę.

Krok 2

Gdy mięso będzie rumiane, wlej wodę i dodaj zawartość opakowania Fix Knorr. Gotuj wszystko 20 minut.

Krok 3

Z margaryny, mąki i mleka zrób klasyczny sos beszamel. Dopraw go solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cynamonem.

Krok 4

Wystudź sos beszamelowy i połącz go z jajkami. Dokładnie wymieszaj trzepaczką.

Krok 5

Makaron ugotuj al dente. Następnie odcedzony wymieszaj z sosem beszamelowym i wyłóż na spód naczynia żaroodpornego. Pozostaw szklankę sosu na polanie po wierzchu.

Krok 6

Makaron przykryj sosem mięsnym i całość zalej ponownie sosem beszamelowym. Piecz w temperaturze 180 °C przez 20-30 minut.

2

Opinie o przepisie

  • sfdsdfs sdfsff

    sfdsdfs sdfsff

    omnomnomnom

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z jagnięciną po grecku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z jagnięciną po grecku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z jagnięciną po grecku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z jagnięciną po grecku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z jagnięciną po grecku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z jagnięciną po grecku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z jagnięciną po grecku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z jagnięciną po grecku   Makaron z jagnięciną po grecku

Jagnięcina po grecku to pyszny sposób na przyrządzenie tego szlachetnego mięsa. Chociaż w Polsce nie jest zbyt popularna, nasz kraj jest jej eksporterem, znanym z dostaw jagnięciny wysokiej jakości. Jeśli więc chcesz spróbować, jak smakuje, wybierz odpowiedni przepis, by w pełni móc docenić zalety tego produktu. Dobrze będzie zacząć od namoczenia go w mleku, a dopiero następnie zmielenia i podsmażenia razem z cebulą. Zarumienione mięso uduś w sosie bolońskim. Mieszaj od czasu do czasu i zacznij przygotowywać sos beszamelowy, który doda jagnięcinie po grecku przyjemnej konsystencji oraz podkreśli jej smak. To sos z mleka i mąki, który wybornie sprawdza się w różnego rodzaju zapiekankach. Żeby zyskał jeszcze lepszy smak, wymieszaj go z jajkami, a następnie z ugotowanym al dente makaronem. Wyłóż całość na dno naczynia żaroodpornego i pokryj warstwą sosu mięsnego. Wierzch polej resztą sosu beszamelowego, a jeśli chcesz, kilkanaście minut przed końcem pieczenia, posyp jagnięcinę startym serem. Spróbuj, jak wspaniale smakuje to danie!