Składniki
500 gramów
1 opakowanie
500 gramów
2 sztuki
400 mililitrów
2 sztuki
400 mililitrów
5 łyżek
2 łyżki
3 łyżki
0.5 łyżki
0.5 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni usmaż mięso mielone i cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Krok 2
Gdy mięso będzie rumiane, wlej wodę i dodaj zawartość opakowania Fix Knorr. Gotuj wszystko 20 minut.
Krok 3
Z margaryny, mąki i mleka zrób klasyczny sos beszamel. Dopraw go solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cynamonem.
Krok 4
Wystudź sos beszamelowy i połącz go z jajkami. Dokładnie wymieszaj trzepaczką.
Krok 5
Makaron ugotuj al dente. Następnie odcedzony wymieszaj z sosem beszamelowym i wyłóż na spód naczynia żaroodpornego. Pozostaw szklankę sosu na polanie po wierzchu.
Krok 6
Makaron przykryj sosem mięsnym i całość zalej ponownie sosem beszamelowym. Piecz w temperaturze 180 °C przez 20-30 minut.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z jagnięciną po grecku
Jagnięcina po grecku to pyszny sposób na przyrządzenie tego szlachetnego mięsa. Chociaż w Polsce nie jest zbyt popularna, nasz kraj jest jej eksporterem, znanym z dostaw jagnięciny wysokiej jakości. Jeśli więc chcesz spróbować, jak smakuje, wybierz odpowiedni przepis, by w pełni móc docenić zalety tego produktu. Dobrze będzie zacząć od namoczenia go w mleku, a dopiero następnie zmielenia i podsmażenia razem z cebulą. Zarumienione mięso uduś w sosie bolońskim. Mieszaj od czasu do czasu i zacznij przygotowywać sos beszamelowy, który doda jagnięcinie po grecku przyjemnej konsystencji oraz podkreśli jej smak. To sos z mleka i mąki, który wybornie sprawdza się w różnego rodzaju zapiekankach. Żeby zyskał jeszcze lepszy smak, wymieszaj go z jajkami, a następnie z ugotowanym al dente makaronem. Wyłóż całość na dno naczynia żaroodpornego i pokryj warstwą sosu mięsnego. Wierzch polej resztą sosu beszamelowego, a jeśli chcesz, kilkanaście minut przed końcem pieczenia, posyp jagnięcinę startym serem. Spróbuj, jak wspaniale smakuje to danie!