
Składniki
250 gramów
1 opakowanie
500 gramów
1 łyżka
100 gramów
1 sztuka
200 mililitrów
1 sztuka
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczkę umyj i oczyść z błon, następnie pokrój na medaliony o grubości 2 cm. Przyprawę do mięs wymieszaj z 3 łyżkami oleju oraz połową posiekanego rozmarynu, pokrojone mięso wymieszaj z marynatą i odstaw na 15 minut.

Krok 2
Cebulę pokrój w kostkę, kurki oczyść. Na patelni rozgrzej pozostały olej i zeszklij cebulę, dodaj osuszone kurki i smaż chwilę razem.

Krok 3
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię. Sos zagotuj, zmniejsz ogień, dodaj pozostały posiekany rozmaryn i gotuj jeszcze 3 minuty.

Krok 4
Na rozgrzanej grillowej patelni usmaż medaliony z polędwiczki – po 2 minuty z każdej strony.

Krok 5
Makaron ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź, a następnie przełóż do sosu i wymieszaj. Gotowy makaron wyłóż na talerze, na każdej z porcji ułóż po 2-3 grillowane medaliony i podawaj. Udekoruj świeżym rozmarynem.


Dobra rada:
Zamiast polędwiczki możesz użyć innego rodzaju mięsa, np. piersi z kurczaka.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane polędwiczki wieprzowe
Wystarczy czasem kilka prostych składników, by otrzymać apetyczne i pełne smaku danie. Dobrym przykładem będą grillowane polędwiczki wieprzowe, podane z dodatkiem sosu na bazie śmietany i z kurkami. Te grzyby i wieprzowina komponują się bardzo dobrze, ale jeśli chcesz, zastąp je np. pieczarkami lub prawdziwkami. Mięso pokrój w medaliony i zamarynuj przez chwilę w przyprawie oraz ziołach, żeby nabrało bardziej wyrazistego smaku. Ten czas wykorzystaj na przyrządzenie sosu. Zeszklij cebulę, dodaj kurki i zalej mieszanką ze śmietaną. Kiedy sos będzie gęstniał na patelni, połóż polędwiczki wieprzowe na grilla lub grillową patelnię i upiecz z każdej strony. Ugotuj makaron – najlepiej tagliatelle albo pappardelle – i dodaj go do sosu. Ważne jest, by nie przelewać makaronu wodą i nie spłukać skrobi, która powoduje, że sos się do niego przykleja. Ułóż na talerzach porcje makaronu, a następnie kładź na nich upieczone polędwiczki. Udekoruj danie świeżym rozmarynem lub tymiankiem. Sprawdź, jak smakują polędwiczki wieprzowe w takim wydaniu.



































