Grillowane polędwiczki wieprzowe – z patelni | Przepisy.pl pixel

Grillowane polędwiczki wieprzowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
515 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

241 osób wydrukowało

Pobierz pdf

398 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

500 gramów

1 łyżka

100 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

1 sztuka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę umyj i oczyść z błon, następnie pokrój na medaliony o grubości 2 cm. Przyprawę do mięs wymieszaj z 3 łyżkami oleju oraz połową posiekanego rozmarynu, pokrojone mięso wymieszaj z marynatą i odstaw na 15 minut.

Grillowane polędwiczki wieprzowe - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę, kurki oczyść. Na patelni rozgrzej pozostały olej i zeszklij cebulę, dodaj osuszone kurki i smaż chwilę razem.

Grillowane polędwiczki wieprzowe - Krok 2

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię. Sos zagotuj, zmniejsz ogień, dodaj pozostały posiekany rozmaryn i gotuj jeszcze 3 minuty.

Grillowane polędwiczki wieprzowe - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanej grillowej patelni usmaż medaliony z polędwiczki – po 2 minuty z każdej strony.

Grillowane polędwiczki wieprzowe - Krok 4

Krok 5

Makaron ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź, a następnie przełóż do sosu i wymieszaj. Gotowy makaron wyłóż na talerze, na każdej z porcji ułóż po 2-3 grillowane medaliony i podawaj. Udekoruj świeżym rozmarynem.

Grillowane polędwiczki wieprzowe - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast polędwiczki możesz użyć innego rodzaju mięsa, np. piersi z kurczaka.

1

Opinie o przepisie

  • iga zakrzewska

    iga zakrzewska , 19.02.2017

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane polędwiczki wieprzoweGrillowane polędwiczki wieprzowe

Wystarczy czasem kilka prostych składników, by otrzymać apetyczne i pełne smaku danie. Dobrym przykładem będą grillowane polędwiczki wieprzowe, podane z dodatkiem sosu na bazie śmietany i z kurkami. Te grzyby i wieprzowina komponują się bardzo dobrze, ale jeśli chcesz, zastąp je np. pieczarkami lub prawdziwkami. Mięso pokrój w medaliony i zamarynuj przez chwilę w przyprawie oraz ziołach, żeby nabrało bardziej wyrazistego smaku. Ten czas wykorzystaj na przyrządzenie sosu. Zeszklij cebulę, dodaj kurki i zalej mieszanką ze śmietaną. Kiedy sos będzie gęstniał na patelni, połóż polędwiczki wieprzowe na grilla lub grillową patelnię i upiecz z każdej strony. Ugotuj makaron – najlepiej tagliatelle albo pappardelle – i dodaj go do sosu. Ważne jest, by nie przelewać makaronu wodą i nie spłukać skrobi, która powoduje, że sos się do niego przykleja. Ułóż na talerzach porcje makaronu, a następnie kładź na nich upieczone polędwiczki. Udekoruj danie świeżym rozmarynem lub tymiankiem. Sprawdź, jak smakują polędwiczki wieprzowe w takim wydaniu.