Grillowane polędwiczki wieprzowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane polędwiczki wieprzowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

492 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

229 osób wydrukowało

Pobierz pdf

346 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

500 gramów

1 łyżka

100 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

1 sztuka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę umyj i oczyść z błon, następnie pokrój na medaliony o grubości 2 cm. Przyprawę do mięs wymieszaj z 3 łyżkami oleju oraz połową posiekanego rozmarynu, pokrojone mięso wymieszaj z marynatą i odstaw na 15 minut.

Grillowane polędwiczki wieprzowe - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę, kurki oczyść. Na patelni rozgrzej pozostały olej i zeszklij cebulę, dodaj osuszone kurki i smaż chwilę razem.

Grillowane polędwiczki wieprzowe - Krok 2

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię. Sos zagotuj, zmniejsz ogień, dodaj pozostały posiekany rozmaryn i gotuj jeszcze 3 minuty.

Grillowane polędwiczki wieprzowe - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanej grillowej patelni usmaż medaliony z polędwiczki – po 2 minuty z każdej strony.

Grillowane polędwiczki wieprzowe - Krok 4

Krok 5

Makaron ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź, a następnie przełóż do sosu i wymieszaj. Gotowy makaron wyłóż na talerze, na każdej z porcji ułóż po 2-3 grillowane medaliony i podawaj. Udekoruj świeżym rozmarynem.

Grillowane polędwiczki wieprzowe - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast polędwiczki możesz użyć innego rodzaju mięsa, np. piersi z kurczaka.

1

Opinie o przepisie

  • iga zakrzewska

    iga zakrzewska , 19.02.2017

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane polędwiczki wieprzoweGrillowane polędwiczki wieprzowe

Wystarczy czasem kilka prostych składników, by otrzymać apetyczne i pełne smaku danie. Dobrym przykładem będą grillowane polędwiczki wieprzowe, podane z dodatkiem sosu na bazie śmietany i z kurkami. Te grzyby i wieprzowina komponują się bardzo dobrze, ale jeśli chcesz, zastąp je np. pieczarkami lub prawdziwkami. Mięso pokrój w medaliony i zamarynuj przez chwilę w przyprawie oraz ziołach, żeby nabrało bardziej wyrazistego smaku. Ten czas wykorzystaj na przyrządzenie sosu. Zeszklij cebulę, dodaj kurki i zalej mieszanką ze śmietaną. Kiedy sos będzie gęstniał na patelni, połóż polędwiczki wieprzowe na grilla lub grillową patelnię i upiecz z każdej strony. Ugotuj makaron – najlepiej tagliatelle albo pappardelle – i dodaj go do sosu. Ważne jest, by nie przelewać makaronu wodą i nie spłukać skrobi, która powoduje, że sos się do niego przykleja. Ułóż na talerzach porcje makaronu, a następnie kładź na nich upieczone polędwiczki. Udekoruj danie świeżym rozmarynem lub tymiankiem. Sprawdź, jak smakują polędwiczki wieprzowe w takim wydaniu.