Grillowane polędwiczki wieprzowe – z patelni | Przepisy.pl pixel

Grillowane polędwiczki wieprzowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
515 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

242 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

401 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

500 gramów

1 łyżka

100 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

1 sztuka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę umyj i oczyść z błon, następnie pokrój na medaliony o grubości 2 cm. Przyprawę do mięs wymieszaj z 3 łyżkami oleju oraz połową posiekanego rozmarynu, pokrojone mięso wymieszaj z marynatą i odstaw na 15 minut.

Grillowane polędwiczki wieprzowe - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę, kurki oczyść. Na patelni rozgrzej pozostały olej i zeszklij cebulę, dodaj osuszone kurki i smaż chwilę razem.

Grillowane polędwiczki wieprzowe - Krok 2

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię. Sos zagotuj, zmniejsz ogień, dodaj pozostały posiekany rozmaryn i gotuj jeszcze 3 minuty.

Grillowane polędwiczki wieprzowe - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanej grillowej patelni usmaż medaliony z polędwiczki – po 2 minuty z każdej strony.

Grillowane polędwiczki wieprzowe - Krok 4

Krok 5

Makaron ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź, a następnie przełóż do sosu i wymieszaj. Gotowy makaron wyłóż na talerze, na każdej z porcji ułóż po 2-3 grillowane medaliony i podawaj. Udekoruj świeżym rozmarynem.

Grillowane polędwiczki wieprzowe - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast polędwiczki możesz użyć innego rodzaju mięsa, np. piersi z kurczaka.

1

Opinie o przepisie

  • iga zakrzewska

    iga zakrzewska , 19.02.2017

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane polędwiczki wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane polędwiczki wieprzoweGrillowane polędwiczki wieprzowe

Wystarczy czasem kilka prostych składników, by otrzymać apetyczne i pełne smaku danie. Dobrym przykładem będą grillowane polędwiczki wieprzowe, podane z dodatkiem sosu na bazie śmietany i z kurkami. Te grzyby i wieprzowina komponują się bardzo dobrze, ale jeśli chcesz, zastąp je np. pieczarkami lub prawdziwkami. Mięso pokrój w medaliony i zamarynuj przez chwilę w przyprawie oraz ziołach, żeby nabrało bardziej wyrazistego smaku. Ten czas wykorzystaj na przyrządzenie sosu. Zeszklij cebulę, dodaj kurki i zalej mieszanką ze śmietaną. Kiedy sos będzie gęstniał na patelni, połóż polędwiczki wieprzowe na grilla lub grillową patelnię i upiecz z każdej strony. Ugotuj makaron – najlepiej tagliatelle albo pappardelle – i dodaj go do sosu. Ważne jest, by nie przelewać makaronu wodą i nie spłukać skrobi, która powoduje, że sos się do niego przykleja. Ułóż na talerzach porcje makaronu, a następnie kładź na nich upieczone polędwiczki. Udekoruj danie świeżym rozmarynem lub tymiankiem. Sprawdź, jak smakują polędwiczki wieprzowe w takim wydaniu.