Aromatyczne szaszłyki wieprzowe z papryka i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczne szaszłyki wieprzowe z papryka i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

54 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

144 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

163 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę oczyść z błon i pokrój w grubą kostkę. Boczek pokrój również w jednakowej wielkości kawałki. Przygotuj marynatę – w misce wymieszaj oliwę, przyprawę do mięs Knorr, dodaj mięso oraz boczek i wymieszaj. Pozostaw na 30 minut w lodówce.

Krok 2

Papryki oraz cebule pokrój w dużą kostkę. Na patyki nadziewaj na przemian: mięso, boczek oraz warzywa.

Krok 3

Gotowe szaszłyki smaż na rozgrzanym grillu po kilka minut z każdej strony, obracając co 2 minuty. Podawaj z chrupiącymi sałatami i pieczonymi ziemniakami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Drewniane patyki namocz wcześniej w zimnej wodzie. Smażąc szaszłyki na grillu, nie będziesz się martwić że spalą się one na ogniu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczne szaszłyki wieprzowe z papryka i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczne szaszłyki wieprzowe z papryka i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczne szaszłyki wieprzowe z papryka i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczne szaszłyki wieprzowe z papryka i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczne szaszłyki wieprzowe z papryka i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczne szaszłyki wieprzowe z papryka i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczne szaszłyki wieprzowe z papryka i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczne szaszłyki wieprzowe z papryka i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placek lotaryński
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aromatyczne szaszłyki wieprzowe z papryka i boczkiemAromatyczne szaszłyki wieprzowe z papryka i boczkiem

Ciepłe dni zachęcają do spędzania czasu na świeżym powietrzu i grillowania ze znajomymi lub rodziną. Przy najbliższej okazji wypróbuj przepis na aromatyczne szaszłyki wieprzowe z papryką i boczkiem – smaczny efekt gwarantowany. Rozpocznij od mięsa – polędwiczkę oczyść z błon, umyj i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Pokrój ją razem z boczkiem (najlepiej sprawdzi się wariant wędzony) na średniej wielkości kostki. Następnie obtocz mięso w marynacie, którą skomponujesz z aromatycznej przyprawy do grilla i oliwy. Oryginalny, kontrastujący smak uzyskasz, gdy dodasz do niej odrobinę miodu. Pora na kolejne składniki szaszłyków – warzywa pokrój w kostkę i nabijaj na długie patyczki naprzemiennie z mięsem. Jeszcze lepszy efekt osiągniesz, gdy dołączysz do składników pieczarki. Gotowe szaszłyki grilluj kilka minut, obracając je często, żeby się nie przypaliły. Jak je podawać? Najlepiej smakują serwowane z zapieczonym pieczywem lub ziemniakami oraz pikantnym sosem. Przygotuj je razem z nami. Smacznego!