Aromatyczne szaszłyki wieprzowe z papryka i boczkiem
łatwe
154 osoby zapisały
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczkę oczyść z błon i pokrój w grubą kostkę. Boczek pokrój również w jednakowej wielkości kawałki. Przygotuj marynatę – w misce wymieszaj oliwę, przyprawę do mięs Knorr, dodaj mięso oraz boczek i wymieszaj. Pozostaw na 30 minut w lodówce.
Krok 2
Papryki oraz cebule pokrój w dużą kostkę. Na patyki nadziewaj na przemian: mięso, boczek oraz warzywa.
Krok 3
Gotowe szaszłyki smaż na rozgrzanym grillu po kilka minut z każdej strony, obracając co 2 minuty. Podawaj z chrupiącymi sałatami i pieczonymi ziemniakami.
Dobra rada:
Drewniane patyki namocz wcześniej w zimnej wodzie. Smażąc szaszłyki na grillu, nie będziesz się martwić że spalą się one na ogniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczne szaszłyki wieprzowe z papryka i boczkiem
Ciepłe dni zachęcają do spędzania czasu na świeżym powietrzu i grillowania ze znajomymi lub rodziną. Przy najbliższej okazji wypróbuj przepis na aromatyczne szaszłyki wieprzowe z papryką i boczkiem – smaczny efekt gwarantowany. Rozpocznij od mięsa – polędwiczkę oczyść z błon, umyj i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Pokrój ją razem z boczkiem (najlepiej sprawdzi się wariant wędzony) na średniej wielkości kostki. Następnie obtocz mięso w marynacie, którą skomponujesz z aromatycznej przyprawy do grilla i oliwy. Oryginalny, kontrastujący smak uzyskasz, gdy dodasz do niej odrobinę miodu. Pora na kolejne składniki szaszłyków – warzywa pokrój w kostkę i nabijaj na długie patyczki naprzemiennie z mięsem. Jeszcze lepszy efekt osiągniesz, gdy dołączysz do składników pieczarki. Gotowe szaszłyki grilluj kilka minut, obracając je często, żeby się nie przypaliły. Jak je podawać? Najlepiej smakują serwowane z zapieczonym pieczywem lub ziemniakami oraz pikantnym sosem. Przygotuj je razem z nami. Smacznego!