Aromatyczne szaszłyki wieprzowe z papryka i boczkiem
łatwe
177 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
2 łyżki
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczkę oczyść z błon i pokrój w grubą kostkę. Boczek pokrój również w jednakowej wielkości kawałki. Przygotuj marynatę – w misce wymieszaj oliwę, przyprawę do mięs Knorr, dodaj mięso oraz boczek i wymieszaj. Pozostaw na 30 minut w lodówce.
Krok 2
Papryki oraz cebule pokrój w dużą kostkę. Na patyki nadziewaj na przemian: mięso, boczek oraz warzywa.
Krok 3
Gotowe szaszłyki smaż na rozgrzanym grillu po kilka minut z każdej strony, obracając co 2 minuty. Podawaj z chrupiącymi sałatami i pieczonymi ziemniakami.
Dobra rada:
Drewniane patyki namocz wcześniej w zimnej wodzie. Smażąc szaszłyki na grillu, nie będziesz się martwić że spalą się one na ogniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczne szaszłyki wieprzowe z papryka i boczkiem
Ciepłe dni zachęcają do spędzania czasu na świeżym powietrzu i grillowania ze znajomymi lub rodziną. Przy najbliższej okazji wypróbuj przepis na aromatyczne szaszłyki wieprzowe z papryką i boczkiem – smaczny efekt gwarantowany. Rozpocznij od mięsa – polędwiczkę oczyść z błon, umyj i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Pokrój ją razem z boczkiem (najlepiej sprawdzi się wariant wędzony) na średniej wielkości kostki. Następnie obtocz mięso w marynacie, którą skomponujesz z aromatycznej przyprawy do grilla i oliwy. Oryginalny, kontrastujący smak uzyskasz, gdy dodasz do niej odrobinę miodu. Pora na kolejne składniki szaszłyków – warzywa pokrój w kostkę i nabijaj na długie patyczki naprzemiennie z mięsem. Jeszcze lepszy efekt osiągniesz, gdy dołączysz do składników pieczarki. Gotowe szaszłyki grilluj kilka minut, obracając je często, żeby się nie przypaliły. Jak je podawać? Najlepiej smakują serwowane z zapieczonym pieczywem lub ziemniakami oraz pikantnym sosem. Przygotuj je razem z nami. Smacznego!