Cielęcina ze śliwkami w cieście francuskim
średnie
16 osób zapisało

Składniki
800 gramów
10 sztuk
1 opakowanie
1 opakowanie
1 szklanka
1 sztuka
1 łyżka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso czyścić z błon, rozkroić na płaski placek i lekko rozbić. Marynatę do mięs Knorr wymieszać z olejem i rozmarować z obu ston na mięsie. Wsadzić do lodówki na kilka godzin ( u mnie cała noc).
Krok 2
Na zamarynowanym mięsie układamy śliwki suszone, przykrywamy je plastrami szynki parmeńskiej i zwijamy ściśle w roladę. W kilku miejscach związać sznurkiem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia, wlać wino i wsadzić do piekarnika. Piec 90 minut od czasu do czasu podlewając mięso wytworzonym podczas pieczenia sosem. Roladę wystudzić.
Krok 3
Ciasto francuskie rozłożyć, ułożyć na nim przestudzoną roladę. Mięso dokładnie zawinąc w ciasto, zawijająć końce ciasta pod spód. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć roladę i posmarować ją jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Krok 4
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wsadzić mięso i piec około 25 minut. Roladę lekko przestudzić i pokroić na kawałki. Podawać z konfiturą z żurawiny. SMACZNEGO :)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej