Cielęcina ze śliwkami w cieście francuskim
średnie
16 osób zapisało

Składniki
800 gramów
10 sztuk
1 opakowanie
1 opakowanie
1 szklanka
1 sztuka
1 łyżka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso czyścić z błon, rozkroić na płaski placek i lekko rozbić. Marynatę do mięs Knorr wymieszać z olejem i rozmarować z obu ston na mięsie. Wsadzić do lodówki na kilka godzin ( u mnie cała noc).
Krok 2
Na zamarynowanym mięsie układamy śliwki suszone, przykrywamy je plastrami szynki parmeńskiej i zwijamy ściśle w roladę. W kilku miejscach związać sznurkiem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia, wlać wino i wsadzić do piekarnika. Piec 90 minut od czasu do czasu podlewając mięso wytworzonym podczas pieczenia sosem. Roladę wystudzić.
Krok 3
Ciasto francuskie rozłożyć, ułożyć na nim przestudzoną roladę. Mięso dokładnie zawinąc w ciasto, zawijająć końce ciasta pod spód. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć roladę i posmarować ją jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Krok 4
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wsadzić mięso i piec około 25 minut. Roladę lekko przestudzić i pokroić na kawałki. Podawać z konfiturą z żurawiny. SMACZNEGO :)
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej