Cielęcina ze śliwkami w cieście francuskim

Autor: Angie Angie

ratingratingratingratingrating

2

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

10 sztuk

1 opakowanie

1 opakowanie

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso czyścić z błon, rozkroić na płaski placek i lekko rozbić. Marynatę do mięs Knorr wymieszać z olejem i rozmarować z obu ston na mięsie. Wsadzić do lodówki na kilka godzin ( u mnie cała noc).

Krok 2

Na zamarynowanym mięsie układamy śliwki suszone, przykrywamy je plastrami szynki parmeńskiej i zwijamy ściśle w roladę. W kilku miejscach związać sznurkiem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia, wlać wino i wsadzić do piekarnika. Piec 90 minut od czasu do czasu podlewając mięso wytworzonym podczas pieczenia sosem. Roladę wystudzić.

Krok 3

Ciasto francuskie rozłożyć, ułożyć na nim przestudzoną roladę. Mięso dokładnie zawinąc w ciasto, zawijająć końce ciasta pod spód. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć roladę i posmarować ją jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.

Krok 4

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wsadzić mięso i piec około 25 minut. Roladę lekko przestudzić i pokroić na kawałki. Podawać z konfiturą z żurawiny. SMACZNEGO :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cielęcina ze śliwkami w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cielęcina ze śliwkami w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cielęcina ze śliwkami w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cielęcina ze śliwkami w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cielęcina ze śliwkami w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cielęcina ze śliwkami w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cielęcina ze śliwkami w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa do wieprzowiny Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do wieprzowiny Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej