Składniki
0.5 kilograma
0.75 kilograma
0.3 kilograma
0.5 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
1 łyżka
5 łyżek
8 sztuk
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
1 litr
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka z kurczaka i obraną włoszczyznę zalać wodą . Dodać 1 kostkę rosołową i gotować 45 minut . Wyjąć z wywaru i obrać usuwając skóry , chrząstki i kości. Z włoszczyzny odrzucić por a resztę zachować ( wywar można użyć na zupę ).
Krok 2
Rozetrzeć drugą kostkę rosołową z 2 łyżkami oleju , szczyptą mielonej papryki i natrzeć tą pastą pierś z indyka i boczek . Włożyć do naczynia żaroodpornego . Wstawić do piekarnika . Nastawić na 200 * C i piec ok. 45 minut. Wyjąć zlewając wytopiony tłuszcz .
Krok 3
Wątróbkę drobiową usmażyć na reszcie oleju. Zdjąć z patelni - tłuszcz ze smażenia zlać i zostawić .
Krok 4
Ostudzone mięso ( ugotowane udka , pieczone z indyka , boczek , wątróbkę ) i warzywa z gotowania zmielić przez drobne sitko.
Krok 5
Wlać tłuszcz z pieczenia i smażenia wątróbki.
Krok 6
Dodać jajka .
Krok 7
Wymieszać dokładnie masę na pasztet. Doprawić utartą gałką muszkatołową , pieprzem mielonym , Delikatem .
Krok 8
Formę keksówkę ( większą ) posmarować masłem i wysypać bułką tartą . Przełożyć masę na pasztet. Posypać po wierzchu bułka tartą . Przykryć folią aluminiową . Piekarnik nagrzać do 200 * C .Wstawić pasztet i piec 45 minut .
Krok 9
Wyjąć . Zostawić do ostygnięcia . Kroić w plastry .Podawać z piklami i dipami .
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet drobiowy
Nie wiesz, co zrobić z udkami z kurczaka, które gotowały się wraz z warzywami w rosole? Zwróć uwagę na tę smaczną propozycję – pasztet drobiowy. Ugotowane uprzednio, obrane ze skóry, pozbawione kości i chrząstek mięso dobrze nadaje się do przyrządzenia tego dania. Możesz do niego dodać przyprawioną, pieczoną pierś z indyka, boczek i podsmażoną wątróbkę drobiową. Do mięsa warto też dołączyć gotowane warzywa, które wzbogacą smak potrawy. Wszystkie składniki, po uprzednim wystudzeniu, wystarczy drobno zmielić maszynką do mięsa i przyprawić do smaku – na przykład gałką muszkatołową, ostrą lub słodką papryką – i wraz z jajkiem wyrobić na jednolitą masę. Upieczona w aluminiowej formie zyska fakturę odpowiednią do łatwego krojenia. Pasztet po ostygnięciu będzie można podawać na kromkach świeżego chleba – jako przystawka do dania głównego lub smaczne kanapki na śniadanie. Gotowy pasztet równie dobrze prezentuje się pokrojony w plastry i ułożony na liściach sałaty. Wypróbuj ten prosty przepis, a na pewno będziesz zadowolony.