Pasztet drobiowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet drobiowy

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

5

heart
50 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

207 osób wydrukowało

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

0.75 kilograma

0.3 kilograma

0.5 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 łyżka

5 łyżek

8 sztuk

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 litr

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka z kurczaka i obraną włoszczyznę zalać wodą . Dodać 1 kostkę rosołową i gotować 45 minut . Wyjąć z wywaru i obrać usuwając skóry , chrząstki i kości. Z włoszczyzny odrzucić por a resztę zachować ( wywar można użyć na zupę ).

Krok 2

Rozetrzeć drugą kostkę rosołową z 2 łyżkami oleju , szczyptą mielonej papryki i natrzeć tą pastą pierś z indyka i boczek . Włożyć do naczynia żaroodpornego . Wstawić do piekarnika . Nastawić na 200 * C i piec ok. 45 minut. Wyjąć zlewając wytopiony tłuszcz .

Krok 3

Wątróbkę drobiową usmażyć na reszcie oleju. Zdjąć z patelni - tłuszcz ze smażenia zlać i zostawić .

Krok 4

Ostudzone mięso ( ugotowane udka , pieczone z indyka , boczek , wątróbkę ) i warzywa z gotowania zmielić przez drobne sitko.

Krok 5

Wlać tłuszcz z pieczenia i smażenia wątróbki.

Krok 6

Dodać jajka .

Krok 7

Wymieszać dokładnie masę na pasztet. Doprawić utartą gałką muszkatołową , pieprzem mielonym , Delikatem .

Krok 8

Formę keksówkę ( większą ) posmarować masłem i wysypać bułką tartą . Przełożyć masę na pasztet. Posypać po wierzchu bułka tartą . Przykryć folią aluminiową . Piekarnik nagrzać do 200 * C .Wstawić pasztet i piec 45 minut .

Krok 9

Wyjąć . Zostawić do ostygnięcia . Kroić w plastry .Podawać z piklami i dipami .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet drobiowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet drobiowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet drobiowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet drobiowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet drobiowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet drobiowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet drobiowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet drobiowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet drobiowy Pasztet drobiowy

Nie wiesz, co zrobić z udkami z kurczaka, które gotowały się wraz z warzywami w rosole? Zwróć uwagę na tę smaczną propozycję – pasztet drobiowy. Ugotowane uprzednio, obrane ze skóry, pozbawione kości i chrząstek mięso dobrze nadaje się do przyrządzenia tego dania. Możesz do niego dodać przyprawioną, pieczoną pierś z indyka, boczek i podsmażoną wątróbkę drobiową. Do mięsa warto też dołączyć gotowane warzywa, które wzbogacą smak potrawy. Wszystkie składniki, po uprzednim wystudzeniu, wystarczy drobno zmielić maszynką do mięsa i przyprawić do smaku – na przykład gałką muszkatołową, ostrą lub słodką papryką – i wraz z jajkiem wyrobić na jednolitą masę. Upieczona w aluminiowej formie zyska fakturę odpowiednią do łatwego krojenia. Pasztet po ostygnięciu będzie można podawać na kromkach świeżego chleba – jako przystawka do dania głównego lub smaczne kanapki na śniadanie. Gotowy pasztet równie dobrze prezentuje się pokrojony w plastry i ułożony na liściach sałaty. Wypróbuj ten prosty przepis, a na pewno będziesz zadowolony.