PRZEPISY.PL
Pasztet drobiowy  - autor: Grażyna Molak

Pasztet drobiowy

  • 90
  • 8
  • Średnie
  • 0
47
osób dodało do Mniamlisty
47
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • pierś z indyka0.5 kg
  • udka z kurczaka0.75 kg
  • wątróbka drobiowa0.3 kg
  • boczek bez kości0.5 szt
  • włoszczyzna bez kapusty1 szt
  • gałka muszkatołowa0.5 szt
  • masło1 łyżka
  • olej słonecznikowy5 łyżek
  • jajka8 szt
  • Krok 1

    Udka z kurczaka i obraną włoszczyznę zalać wodą . Dodać 1 kostkę rosołową i gotować 45 minut . Wyjąć z wywaru i obrać usuwając skóry , chrząstki i kości. Z włoszczyzny odrzucić por a resztę zachować ( wywar można użyć na zupę ).
  • Krok 2

    Rozetrzeć drugą kostkę rosołową z 2 łyżkami oleju , szczyptą mielonej papryki i natrzeć tą pastą pierś z indyka i boczek . Włożyć do naczynia żaroodpornego . Wstawić do piekarnika . Nastawić na 200 * C i piec ok. 45 minut. Wyjąć zlewając wytopiony tłuszcz .
  • Krok 3

    Wątróbkę drobiową usmażyć na reszcie oleju. Zdjąć z patelni - tłuszcz ze smażenia zlać i zostawić .
  • Krok 4

    Ostudzone mięso ( ugotowane udka , pieczone z indyka , boczek , wątróbkę ) i warzywa z gotowania zmielić przez drobne sitko.
  • Krok 5

    Wlać tłuszcz z pieczenia i smażenia wątróbki.
  • Krok 6

    Dodać jajka .
  • Krok 7

    Wymieszać dokładnie masę na pasztet. Doprawić utartą gałką muszkatołową , pieprzem mielonym , Delikatem .
  • Krok 8

    Formę keksówkę ( większą ) posmarować masłem i wysypać bułką tartą . Przełożyć masę na pasztet. Posypać po wierzchu bułka tartą . Przykryć folią aluminiową . Piekarnik nagrzać do 200 * C .Wstawić pasztet i piec 45 minut .
  • Krok 9

    Wyjąć . Zostawić do ostygnięcia . Kroić w plastry .Podawać z piklami i dipami .

Więcej przepisów z tym produktem

Rosół szlachetny drobiowo-wołowy KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

42
osoby dodały do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
148
osób dodało do Mniamlisty
60''
6
Średnie
225
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
218
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe