Pasztet drobiowy przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pasztet drobiowy

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

4

48 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

193 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

0.75 kilograma

0.3 kilograma

0.5 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 łyżka

5 łyżek

8 sztuk

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 litr

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka z kurczaka i obraną włoszczyznę zalać wodą . Dodać 1 kostkę rosołową i gotować 45 minut . Wyjąć z wywaru i obrać usuwając skóry , chrząstki i kości. Z włoszczyzny odrzucić por a resztę zachować ( wywar można użyć na zupę ).

Krok 2

Rozetrzeć drugą kostkę rosołową z 2 łyżkami oleju , szczyptą mielonej papryki i natrzeć tą pastą pierś z indyka i boczek . Włożyć do naczynia żaroodpornego . Wstawić do piekarnika . Nastawić na 200 * C i piec ok. 45 minut. Wyjąć zlewając wytopiony tłuszcz .

Krok 3

Wątróbkę drobiową usmażyć na reszcie oleju. Zdjąć z patelni - tłuszcz ze smażenia zlać i zostawić .

Krok 4

Ostudzone mięso ( ugotowane udka , pieczone z indyka , boczek , wątróbkę ) i warzywa z gotowania zmielić przez drobne sitko.

Krok 5

Wlać tłuszcz z pieczenia i smażenia wątróbki.

Krok 6

Dodać jajka .

Krok 7

Wymieszać dokładnie masę na pasztet. Doprawić utartą gałką muszkatołową , pieprzem mielonym , Delikatem .

Krok 8

Formę keksówkę ( większą ) posmarować masłem i wysypać bułką tartą . Przełożyć masę na pasztet. Posypać po wierzchu bułka tartą . Przykryć folią aluminiową . Piekarnik nagrzać do 200 * C .Wstawić pasztet i piec 45 minut .

Krok 9

Wyjąć . Zostawić do ostygnięcia . Kroić w plastry .Podawać z piklami i dipami .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet drobiowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet drobiowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet drobiowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet drobiowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet drobiowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet drobiowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet drobiowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet drobiowy Pasztet drobiowy

Nie wiesz, co zrobić z udkami z kurczaka, które gotowały się wraz z warzywami w rosole? Zwróć uwagę na tę smaczną propozycję – pasztet drobiowy. Ugotowane uprzednio, obrane ze skóry, pozbawione kości i chrząstek mięso dobrze nadaje się do przyrządzenia tego dania. Możesz do niego dodać przyprawioną, pieczoną pierś z indyka, boczek i podsmażoną wątróbkę drobiową. Do mięsa warto też dołączyć gotowane warzywa, które wzbogacą smak potrawy. Wszystkie składniki, po uprzednim wystudzeniu, wystarczy drobno zmielić maszynką do mięsa i przyprawić do smaku – na przykład gałką muszkatołową, ostrą lub słodką papryką – i wraz z jajkiem wyrobić na jednolitą masę. Upieczona w aluminiowej formie zyska fakturę odpowiednią do łatwego krojenia. Pasztet po ostygnięciu będzie można podawać na kromkach świeżego chleba – jako przystawka do dania głównego lub smaczne kanapki na śniadanie. Gotowy pasztet równie dobrze prezentuje się pokrojony w plastry i ułożony na liściach sałaty. Wypróbuj ten prosty przepis, a na pewno będziesz zadowolony.