Przepisy - pasztet na Wielkanoc | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Pasztety

55 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (55)

Pasztet domowy
ratingratingratingratingrating

120

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Idealny pasztet domowy powinien zawierać różne rodzaje mięsa: wieprzowe i wołowe, trochę boczku l...
Pasztet z królika z ziołami i słoniną
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pasztet z królika z ziołami i słoniną jest bardzo delikatny oraz kremowy. Sprawdzi się zarówno ja...
Pasztet mieszany
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Do przyrządzania pasztetu przeważnie wykorzystuje się mięso mieszane, np. cielęce z boczkiem, dro...
Pasztet domowy z indyka
ratingratingratingratingrating

61

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Czasami warto poświęcić trochę czasu, by upiec domowy pasztet – jest dużo smaczniejszy od tego ku...
Pasztet z żurawiną i rozmarynem
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Szukasz pomysłu na aromatyczny wyrób z mięsa? Sprawdź nasz przepis na pasztet z żurawiną. Ten aro...
Pasztet domowy z leśnymi grzybami
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Pasztet z dodatkiem grzybów leśnych jest bardziej kremowy od tego zrobionego wyłącznie z mięsa i...
Pasztet z suszonymi pomidorami
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Przyrządzony według tego przepisu świąteczny pasztet mieszany z suszonymi pomidorami wyróżnia się...
Pasztet z królika
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Królik, kiedyś goszczący na polskich stołach regularnie, dziś jest mięsem bardzo niedocenianym. A...
Pasztet z selera
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pasztet można przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, ryb, soczewicy lub… selera. Nie wierzysz? Wy...
Pasztet z wątróbki
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
To delikatny, mięciutki pasztet, który z łatwością zrobisz w domu w zaledwie godzinę, ponieważ ni...
Pasztet z wątróbek a la foie gras
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Są takie potrawy, których boisz się przyrządzać, bo myślisz, że to za trudne? Przecież zawsze moż...
Pasztet w grzybowym mundurku
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Rozpuść kostkę Rosołu wołowego Knorr w 2 szklankach wrzątku. Dodaj mięso i uduś z włoszczyzną ora...
Pasztet z wątróbki drobiowej
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pasztet z wątróbki drobiowej to delikatna wersja popularnego dania. Ta część kurczaka lub indyka...
Pasztet z mięsa z rosołu
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
Rosół to twoje popisowe danie, ale często brakuje ci pomysłu, jak wykorzystać mięso z rosołu? Po...
Pasztet z fasoli
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
145 min.
To naprawdę niezły pasztet – z fasoli, w dodatku w wersji wegetariańskiej! Dobrze przyprawiona pr...
Pasztet z zająca
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
Jeśli szukasz doskonałego dodatku do kanapek, koniecznie wypróbuj pasztet z zająca. Do jego przyg...
Pasztet z karpia
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Pasztet z łososia
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Pasztet sojowy
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Pasztetowy tort
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
Sojowy pasztet
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Selerowy pasztet
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pasztet grzybowy
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Pasztet drobiowy
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Nie wiesz, co zrobić z udkami z kurczaka, które gotowały się wraz z warzywami w rosole? Zwróć uwa...
Pasztet polski
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Pasztet z warzywami
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - PasztetyPasztety

Pasztet to danie, które w wielu domach piecze się głównie na święta wielkanocne. Jego przygotowanie jest dosyć pracochłonne, jednak smak własnoręcznie zrobionego pasztetu jest wyśmienity i wart poświęcenia większej ilości czasu. Podstawą udanego wyrobu jest, oczywiście, mięso. Do jego przygotowania odpowiednie będą różne gatunki. Klasycznie pasztet wielkanocny przyrządza się z królika. Sprawdzi się jednak też wieprzowina, indyk oraz mieszanki karkówki z wątróbką, wieprzowiny i wołowiny, a także dodatek łopatki czy boczku. Rodzaj i proporcje są bardzo zróżnicowane, należy jednak pamiętać o tym, by mięso było odpowiednio tłuste, inaczej pasztet po upieczeniu będzie zbyt suchy. Bez względu na to, jakich gatunków mięsa użyjesz, dokładnie je zmiel, najlepiej jeśli zrobisz to dwa lub trzy razy. Dopraw do smaku, nie zapominając o gałce muszkatołowej. Do pasztetu pasuje także czosnek, ziele angielskie, rozmaryn, tymianek czy majeranek. Żeby związać razem wszystkie składniki, użyj jajka i bułki tartej. Zamiast niej sprawdzą się też płatki jaglane. Wybierz dodatki, które wzbogacą smak pasztetu. Pasować będą: suszona żurawina, morele, śliwki, grzyby oraz boczek. Ciekawym sposobem na wielkanocny pasztet jest upieczenie go w formie rolady z polędwiczką wieprzową. Włóż ją do foremki częściowo wypełnionej mięsną masą, a następnie przykryj. Na całość nałóż cienkie plasterki boczku i liście laurowe. Jeśli nie jadasz mięsa, bez problemu przygotujesz pasztet warzywny. Pasztet z dyni z białą fasolą to również urozmaicenie świątecznego stołu. Dopraw go świeżym imbirem i curry, które nadadzą mu wyrazistego smaku. Prosty pasztet zrobisz także z soczewicy, batatów oraz ryżu. Pasztet to dobry dodatek do pieczywa, dobrze smakuje również samodzielnie. Podaj go na przykład z sałatką, kiszonymi ogórkami albo z musztardą. Pasować będzie do tego dodatek chrzanu, majonezu oraz sosu tatarskiego. Dobrym sposobem będzie także podanie lekko kwaśnej konfitury z porzeczek albo żurawiny. Zobacz nasze przepisy, poznaj odpowiednie proporcje składników i upiecz świąteczny pasztet.