Pasztety

55 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (55)

Pasztet domowy

85

średnie

90 min.
Jaki jest pasztet idealny? Zawiera różnorodne mięso, wieprzowe i wołowe, trochę boczku lub słonin...
Pasztet z królika z ziołami i słoniną

38

łatwe

90 min.
Pasztet z królika z ziołami i słoniną jest bardzo delikatny oraz kremowy. Sprawdzi się zarówno ja...
Pasztet domowy z indyka

43

łatwe

90 min.
Czasami warto poświęcić trochę czasu, by upiec domowy pasztet – jest dużo smaczniejszy od tego ku...
Pasztet mieszany

46

łatwe

90 min.
Do przyrządzania pasztetu przeważnie wykorzystuje się mięso mieszane, np. cielęce z boczkiem, dro...
Pasztet z żurawiną i rozmarynem

46

łatwe

90 min.
Pasztet z żurawiną i rozmarynem to doskonały dodatek do świeżego pieczywa. Zwłaszcza w okresie św...
Pasztet domowy z leśnymi grzybami

30

średnie

90 min.
Pasztet z dodatkiem grzybów leśnych jest bardziej kremowy od tego zrobionego wyłącznie z mięsa i...
Pasztet z suszonymi pomidorami

43

łatwe

90 min.
Przyrządzony według tego przepisu świąteczny pasztet mieszany z suszonymi pomidorami wyróżnia się...
Pasztet z królika

38

średnie

90 min.
Królik, kiedyś goszczący na polskich stołach regularnie, dziś jest mięsem bardzo niedocenianym. A...
Pasztet z selera

17

łatwe

90 min.
Pasztet można przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, ryb, soczewicy lub… selera. Nie wierzysz? Wy...
Tradycyjny pasztet z sosem majonezowo-chrzanowym

26

łatwe

90 min.
Dobry pasztet stanowi doskonałe urozmaicenie śniadania, kolacji, a także imprezowego menu, które...
Pasztet z wątróbki

16

średnie

60 min.
To delikatny, mięciutki pasztet, który z łatwością zrobisz w domu w zaledwie godzinę, ponieważ ni...
Pasztet z wątróbek a la foie gras

9

średnie

90 min.
Są takie potrawy, których boisz się przyrządzać, bo myślisz, że to za trudne? Przecież zawsze moż...
Pasztet z wątróbki drobiowej

3

łatwe

30 min.
Pasztet z wątróbki drobiowej to delikatna wersja popularnego dania. Ta część kurczaka lub indyka...
Pasztet z zająca

1

trudne

90 min.
Jeśli szukasz doskonałego dodatku do kanapek, koniecznie wypróbuj pasztet z zająca. Do jego przyg...
Pasztet z karpia

1

średnie

90 min.
Pasztet z łososia

(-)

średnie

60 min.
Pasztet sojowy

1

łatwe

- min.
Pasztetowy tort

(-)

trudne

45 min.
Sojowy pasztet

(-)

średnie

90 min.
Selerowy pasztet

(-)

łatwe

30 min.
Pasztet grzybowy

(-)

średnie

90 min.
Pasztet drobiowy

4

średnie

90 min.
Nie wiesz, co zrobić z udkami z kurczaka, które gotowały się wraz z warzywami w rosole? Zwróć uwa...
Pasztet z warzywami

7

średnie

90 min.
Pasztet polski

1

średnie

90 min.

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PasztetyPasztety

Pasztet to danie, które w wielu domach piecze się głównie na święta wielkanocne. Jego przygotowanie jest dosyć pracochłonne, jednak smak własnoręcznie zrobionego pasztetu jest wyśmienity i wart poświęcenia większej ilości czasu. Podstawą udanego wyrobu jest, oczywiście, mięso. Do jego przygotowania odpowiednie będą różne gatunki. Klasycznie pasztet wielkanocny przyrządza się z królika. Sprawdzi się jednak też wieprzowina, indyk oraz mieszanki karkówki z wątróbką, wieprzowiny i wołowiny, a także dodatek łopatki czy boczku. Rodzaj i proporcje są bardzo zróżnicowane, należy jednak pamiętać o tym, by mięso było odpowiednio tłuste, inaczej pasztet po upieczeniu będzie zbyt suchy. Bez względu na to, jakich gatunków mięsa użyjesz, dokładnie je zmiel, najlepiej jeśli zrobisz to dwa lub trzy razy. Dopraw do smaku, nie zapominając o gałce muszkatołowej. Do pasztetu pasuje także czosnek, ziele angielskie, rozmaryn, tymianek czy majeranek. Żeby związać razem wszystkie składniki, użyj jajka i bułki tartej. Zamiast niej sprawdzą się też płatki jaglane. Wybierz dodatki, które wzbogacą smak pasztetu. Pasować będą: suszona żurawina, morele, śliwki, grzyby oraz boczek. Ciekawym sposobem na wielkanocny pasztet jest upieczenie go w formie rolady z polędwiczką wieprzową. Włóż ją do foremki częściowo wypełnionej mięsną masą, a następnie przykryj. Na całość nałóż cienkie plasterki boczku i liście laurowe. Jeśli nie jadasz mięsa, bez problemu przygotujesz pasztet warzywny. Pasztet z dyni z białą fasolą to również urozmaicenie świątecznego stołu. Dopraw go świeżym imbirem i curry, które nadadzą mu wyrazistego smaku. Prosty pasztet zrobisz także z soczewicy, batatów oraz ryżu. Pasztet to dobry dodatek do pieczywa, dobrze smakuje również samodzielnie. Podaj go na przykład z sałatką, kiszonymi ogórkami albo z musztardą. Pasować będzie do tego dodatek chrzanu, majonezu oraz sosu tatarskiego. Dobrym sposobem będzie także podanie lekko kwaśnej konfitury z porzeczek albo żurawiny. Zobacz nasze przepisy, poznaj odpowiednie proporcje składników i upiecz świąteczny pasztet.