Przepisy na Pasztety
56 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (56) 
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
średnie
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
trudne
średnie
Ciekawostki i porady
Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcej
Pasztety
Pasztet to danie, które w wielu domach piecze się głównie na święta wielkanocne. Jego przygotowanie jest dosyć pracochłonne, jednak smak własnoręcznie zrobionego pasztetu jest wyśmienity i wart poświęcenia większej ilości czasu. Podstawą udanego wyrobu jest, oczywiście, mięso. Do jego przygotowania odpowiednie będą różne gatunki. Klasycznie pasztet wielkanocny przyrządza się z królika. Sprawdzi się jednak też wieprzowina, indyk oraz mieszanki karkówki z wątróbką, wieprzowiny i wołowiny, a także dodatek łopatki czy boczku. Rodzaj i proporcje są bardzo zróżnicowane, należy jednak pamiętać o tym, by mięso było odpowiednio tłuste, inaczej pasztet po upieczeniu będzie zbyt suchy. Bez względu na to, jakich gatunków mięsa użyjesz, dokładnie je zmiel, najlepiej jeśli zrobisz to dwa lub trzy razy. Dopraw do smaku, nie zapominając o gałce muszkatołowej. Do pasztetu pasuje także czosnek, ziele angielskie, rozmaryn, tymianek czy majeranek. Żeby związać razem wszystkie składniki, użyj jajka i bułki tartej. Zamiast niej sprawdzą się też płatki jaglane. Wybierz dodatki, które wzbogacą smak pasztetu. Pasować będą: suszona żurawina, morele, śliwki, grzyby oraz boczek. Ciekawym sposobem na wielkanocny pasztet jest upieczenie go w formie rolady z polędwiczką wieprzową. Włóż ją do foremki częściowo wypełnionej mięsną masą, a następnie przykryj. Na całość nałóż cienkie plasterki boczku i liście laurowe. Jeśli nie jadasz mięsa, bez problemu przygotujesz pasztet warzywny. Pasztet z dyni z białą fasolą to również urozmaicenie świątecznego stołu. Dopraw go świeżym imbirem i curry, które nadadzą mu wyrazistego smaku. Prosty pasztet zrobisz także z soczewicy, batatów oraz ryżu. Pasztet to dobry dodatek do pieczywa, dobrze smakuje również samodzielnie. Podaj go na przykład z sałatką, kiszonymi ogórkami albo z musztardą. Pasować będzie do tego dodatek chrzanu, majonezu oraz sosu tatarskiego. Dobrym sposobem będzie także podanie lekko kwaśnej konfitury z porzeczek albo żurawiny. Zobacz nasze przepisy, poznaj odpowiednie proporcje składników i upiecz świąteczny pasztet.