Przepisy na Pasztety

55 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (55)

Pasztet domowy
ratingratingratingratingrating

97

difficulty

średnie

90 min.
Jaki jest pasztet idealny? Zawiera różnorodne mięso, wieprzowe i wołowe, trochę boczku lub słonin...
Pasztet z królika z ziołami i słoniną
ratingratingratingratingrating

38

difficulty

łatwe

90 min.
Pasztet z królika z ziołami i słoniną jest bardzo delikatny oraz kremowy. Sprawdzi się zarówno ja...
Pasztet mieszany
ratingratingratingratingrating

53

difficulty

łatwe

90 min.
Do przyrządzania pasztetu przeważnie wykorzystuje się mięso mieszane, np. cielęce z boczkiem, dro...
Pasztet domowy z indyka
ratingratingratingratingrating

46

difficulty

łatwe

90 min.
Czasami warto poświęcić trochę czasu, by upiec domowy pasztet – jest dużo smaczniejszy od tego ku...
Pasztet z żurawiną i rozmarynem
ratingratingratingratingrating

59

difficulty

łatwe

90 min.
Pasztet z żurawiną i rozmarynem to doskonały dodatek do świeżego pieczywa. Zwłaszcza w okresie św...
Pasztet domowy z leśnymi grzybami
ratingratingratingratingrating

34

difficulty

średnie

90 min.
Pasztet z dodatkiem grzybów leśnych jest bardziej kremowy od tego zrobionego wyłącznie z mięsa i...
Pasztet z suszonymi pomidorami
ratingratingratingratingrating

45

difficulty

łatwe

90 min.
Przyrządzony według tego przepisu świąteczny pasztet mieszany z suszonymi pomidorami wyróżnia się...
Pasztet z królika
ratingratingratingratingrating

39

difficulty

średnie

90 min.
Królik, kiedyś goszczący na polskich stołach regularnie, dziś jest mięsem bardzo niedocenianym. A...
Pasztet z selera
ratingratingratingratingrating

18

difficulty

łatwe

90 min.
Pasztet można przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, ryb, soczewicy lub… selera. Nie wierzysz? Wy...
Tradycyjny pasztet z sosem majonezowo-chrzanowym
ratingratingratingratingrating

26

difficulty

łatwe

90 min.
Dobry pasztet stanowi doskonałe urozmaicenie śniadania, kolacji, a także imprezowego menu, które...
Pasztet z wątróbki
ratingratingratingratingrating

18

difficulty

średnie

60 min.
To delikatny, mięciutki pasztet, który z łatwością zrobisz w domu w zaledwie godzinę, ponieważ ni...
Pasztet z wątróbek a la foie gras
ratingratingratingratingrating

10

difficulty

średnie

90 min.
Są takie potrawy, których boisz się przyrządzać, bo myślisz, że to za trudne? Przecież zawsze moż...
Pasztet z wątróbki drobiowej
ratingratingratingratingrating

3

difficulty

łatwe

30 min.
Pasztet z wątróbki drobiowej to delikatna wersja popularnego dania. Ta część kurczaka lub indyka...
Pasztet z zająca
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

trudne

90 min.
Jeśli szukasz doskonałego dodatku do kanapek, koniecznie wypróbuj pasztet z zająca. Do jego przyg...
Pasztet z karpia
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

średnie

90 min.
Pasztet z łososia
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

średnie

60 min.
Pasztet sojowy
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

łatwe

- min.
Pasztetowy tort
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

trudne

45 min.
Sojowy pasztet
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

średnie

90 min.
Selerowy pasztet
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

30 min.
Pasztet grzybowy
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

średnie

90 min.
Pasztet drobiowy
ratingratingratingratingrating

4

difficulty

średnie

90 min.
Nie wiesz, co zrobić z udkami z kurczaka, które gotowały się wraz z warzywami w rosole? Zwróć uwa...
Pasztet polski
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

średnie

90 min.
Pasztet z warzywami
ratingratingratingratingrating

7

difficulty

średnie

90 min.

Ciekawostki i porady

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PasztetyPasztety

Pasztet to danie, które w wielu domach piecze się głównie na święta wielkanocne. Jego przygotowanie jest dosyć pracochłonne, jednak smak własnoręcznie zrobionego pasztetu jest wyśmienity i wart poświęcenia większej ilości czasu. Podstawą udanego wyrobu jest, oczywiście, mięso. Do jego przygotowania odpowiednie będą różne gatunki. Klasycznie pasztet wielkanocny przyrządza się z królika. Sprawdzi się jednak też wieprzowina, indyk oraz mieszanki karkówki z wątróbką, wieprzowiny i wołowiny, a także dodatek łopatki czy boczku. Rodzaj i proporcje są bardzo zróżnicowane, należy jednak pamiętać o tym, by mięso było odpowiednio tłuste, inaczej pasztet po upieczeniu będzie zbyt suchy. Bez względu na to, jakich gatunków mięsa użyjesz, dokładnie je zmiel, najlepiej jeśli zrobisz to dwa lub trzy razy. Dopraw do smaku, nie zapominając o gałce muszkatołowej. Do pasztetu pasuje także czosnek, ziele angielskie, rozmaryn, tymianek czy majeranek. Żeby związać razem wszystkie składniki, użyj jajka i bułki tartej. Zamiast niej sprawdzą się też płatki jaglane. Wybierz dodatki, które wzbogacą smak pasztetu. Pasować będą: suszona żurawina, morele, śliwki, grzyby oraz boczek. Ciekawym sposobem na wielkanocny pasztet jest upieczenie go w formie rolady z polędwiczką wieprzową. Włóż ją do foremki częściowo wypełnionej mięsną masą, a następnie przykryj. Na całość nałóż cienkie plasterki boczku i liście laurowe. Jeśli nie jadasz mięsa, bez problemu przygotujesz pasztet warzywny. Pasztet z dyni z białą fasolą to również urozmaicenie świątecznego stołu. Dopraw go świeżym imbirem i curry, które nadadzą mu wyrazistego smaku. Prosty pasztet zrobisz także z soczewicy, batatów oraz ryżu. Pasztet to dobry dodatek do pieczywa, dobrze smakuje również samodzielnie. Podaj go na przykład z sałatką, kiszonymi ogórkami albo z musztardą. Pasować będzie do tego dodatek chrzanu, majonezu oraz sosu tatarskiego. Dobrym sposobem będzie także podanie lekko kwaśnej konfitury z porzeczek albo żurawiny. Zobacz nasze przepisy, poznaj odpowiednie proporcje składników i upiecz świąteczny pasztet.