Przepisy na Pasztety
55 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Pasztety
Pasztet to danie, które w wielu domach piecze się głównie na święta wielkanocne. Jego przygotowanie jest dosyć pracochłonne, jednak smak własnoręcznie zrobionego pasztetu jest wyśmienity i wart poświęcenia większej ilości czasu. Podstawą udanego wyrobu jest, oczywiście, mięso. Do jego przygotowania odpowiednie będą różne gatunki. Klasycznie pasztet wielkanocny przyrządza się z królika. Sprawdzi się jednak też wieprzowina, indyk oraz mieszanki karkówki z wątróbką, wieprzowiny i wołowiny, a także dodatek łopatki czy boczku. Rodzaj i proporcje są bardzo zróżnicowane, należy jednak pamiętać o tym, by mięso było odpowiednio tłuste, inaczej pasztet po upieczeniu będzie zbyt suchy. Bez względu na to, jakich gatunków mięsa użyjesz, dokładnie je zmiel, najlepiej jeśli zrobisz to dwa lub trzy razy. Dopraw do smaku, nie zapominając o gałce muszkatołowej. Do pasztetu pasuje także czosnek, ziele angielskie, rozmaryn, tymianek czy majeranek. Żeby związać razem wszystkie składniki, użyj jajka i bułki tartej. Zamiast niej sprawdzą się też płatki jaglane. Wybierz dodatki, które wzbogacą smak pasztetu. Pasować będą: suszona żurawina, morele, śliwki, grzyby oraz boczek. Ciekawym sposobem na wielkanocny pasztet jest upieczenie go w formie rolady z polędwiczką wieprzową. Włóż ją do foremki częściowo wypełnionej mięsną masą, a następnie przykryj. Na całość nałóż cienkie plasterki boczku i liście laurowe. Jeśli nie jadasz mięsa, bez problemu przygotujesz pasztet warzywny. Pasztet z dyni z białą fasolą to również urozmaicenie świątecznego stołu. Dopraw go świeżym imbirem i curry, które nadadzą mu wyrazistego smaku. Prosty pasztet zrobisz także z soczewicy, batatów oraz ryżu. Pasztet to dobry dodatek do pieczywa, dobrze smakuje również samodzielnie. Podaj go na przykład z sałatką, kiszonymi ogórkami albo z musztardą. Pasować będzie do tego dodatek chrzanu, majonezu oraz sosu tatarskiego. Dobrym sposobem będzie także podanie lekko kwaśnej konfitury z porzeczek albo żurawiny. Zobacz nasze przepisy, poznaj odpowiednie proporcje składników i upiecz świąteczny pasztet.