Przepisów na niego jest wiele, jeśli jednak chcesz wiedzieć, jak zrobić wyśmienity, wyrazisty i kremowy pasztet, zawsze pamiętaj o kilku podstawach.

Jak zrobić domowy pasztet?

- Wybór mięsa: wypróbuj np. połączenie wieprzowiny, wołowiny i dziczyzny. Wykorzystaj także tłuste części, takie jak łopatka, karkówka czy podgardle.

- Przygotowanie: pokrój mięso w kostkę, podsmaż, a następnie uduś do miękkości.

- Doprawianie: do uduszonego mięsa dodaj przyprawy, takie jak: mielone ziele angielskie, imbir czy mieloną gałkę muszkatołową. Smaku nada również włoszczyzna.

- Dodanie bułki: porwij ją na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka z uduszonym mięsem. Wchłonie ona soki z duszenia i sprawi, że pasztet będzie delikatniejszy.

- Mielenie: gotowe składniki dokładnie zmiel w maszynce do mięsa, najlepiej dwu- albo trzykrotnie. Dodaj jajko i zioła, np. majeranek.

- Przygotowanie formy: wyłóż ją plastrami cienko pokrojonej słoniny, następnie przełóż do niej mięsną masę.

- Pieczenie: długość pieczenia dostosuj do wielkości naczynia, będzie się ona wahała pomiędzy 1,5-2 godziny w ok. 180⁰ C.

Jak zrobić pasztet? Zastosuj się do naszych wskazówek, a będzie on aromatyczny, o kremowej konsystencji. Przygotowywany urozmaić dodatkami, np. suszonymi owocami, tak jak w przepisie na pasztet z żurawiną i rozmarynem. Dobry będzie również pasztet mieszany.