Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką

- Krok 1Do garnka włóż oczyszczone warzywa, liście i ziele – całość zalej 1,5 l wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 1 godzinę. Po tym czasie dopraw bulion do smaku i odlej 500 ml – odstaw na bok. Dwa jajka ugotuj na twardo, następnie obierz i pokrój w plasterki.
- Krok 2Do garnka z bulionem włóż pokrojone na mniejsze kawałki oba rodzaje ryby i gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. Po tym czasie mięso ryb wyjmij z bulionu. Ziemniaki i kalafiora ugotuj do miękkości. Rybę oraz warzywa wystudź.
- Krok 3Wystudzone składniki – rybę oraz ziemniaki, marchewkę i kalafiora, przełóż do kielicha blendera, dodaj żółtka i zmiksuj na gładką masę.
- Krok 4Białka ubij na sztywno i dodaj do rybnej masy. Całość dopraw do smaku, dodaj pokrojony koperek, 2 łyżki tartej bułki i delikatnie wymieszaj. Formę keksówkę wyłóż pergaminem. Rybna masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 1 godzinę. Po upieczeniu pasztet całkowicie wystudź.
- Krok 5Pozostały warzywny bulion podgrzej i rozpuść w nim żelatynę – nie gotuj ! Odstaw w chłodne miejsce, aby galaretka nieco stężała.
- Krok 6Wystudzony pasztet wyjmij z lodówki, pozostaw w foremce. Plastry jajka oraz listki pietruszki ułóż dekoracyjnie na wierzchu pasztetu. Całość zalej przygotowaną galaretką i wstaw ponownie do lodówki na 3-4 godziny. Gotowy pasztet wyjmij ostrożnie z foremki i pokrój w 2 cm grubości plastry. Podawaj schłodzony.

Do przygotowania takiego pasztetu możesz użyć również innej ryby.

Czy to prawda, że w wielkanocnym jadłospisie nie ma miejsca na innowacje? Wręcz przeciwnie! Święta to doskonała okazja, by popuścić wodze fantazji i przygotować potrawy, na które na co dzień brakuje czasu lub odwagi. Z pasztetem z łososia z galaretką sukces masz jak w banku!
Dla kogo?
Im nas więcej przy wielkanocnym stole, tym weselej! Zmieniające się trendy żywieniowe sprawiają, że przy jednym posiłku zasiadają osoby o zróżnicowanych gustach kulinarnych. Jajka w majonezie nikogo nie zaskoczą, ale pasztet z łososia z galaretką? To już zupełnie inna historia!
Na jaką okazję?
Wykonanie potrawy zajmie trochę czasu, ale cierpliwość zostanie nagrodzona niebanalnym smakiem. Kiedy jak nie w trakcie przygotowań do świąt możesz bezkarnie zaszyć się w kuchni i eksperymentować? Lepsza okazja prędko się nie trafi!
Czy wiesz, że?
Mięso (w tym wędliny i pasztety) schowane w wielkanocnej święconce miało zapewnić domownikom życie w zdrowiu i dostatku.
Dla urozmaicenia:
Pasztet z łososia można podać również w formie koreczków z marynowanymi grzybami, cebulką, papryką i ogórkami konserwowymi.