Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

30 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

600 gramów

3 sztuki

5 ziaren

1 pęczek

1 pęczek

4 sztuki

2 sztuki

150 gramów

4 łyżeczki

2 łyżki

2 garść

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka włóż oczyszczone warzywa, liście i ziele – całość zalej 1,5 l wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 1 godzinę. Po tym czasie dopraw bulion do smaku i odlej 500 ml – odstaw na bok. Dwa jajka ugotuj na twardo, następnie obierz i pokrój w plasterki.

Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką - Krok 1

Krok 2

Do garnka z bulionem włóż pokrojone na mniejsze kawałki oba rodzaje ryby i gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. Po tym czasie mięso ryb wyjmij z bulionu. Ziemniaki i kalafiora ugotuj do miękkości. Rybę oraz warzywa wystudź.

Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką - Krok 2

Krok 3

Wystudzone składniki – rybę oraz ziemniaki, marchewkę i kalafiora, przełóż do kielicha blendera, dodaj żółtka i zmiksuj na gładką masę.

Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką - Krok 3

Krok 4

Białka ubij na sztywno i dodaj do rybnej masy. Całość dopraw do smaku, dodaj pokrojony koperek, 2 łyżki tartej bułki i delikatnie wymieszaj. Formę keksówkę wyłóż pergaminem. Rybna masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 1 godzinę. Po upieczeniu pasztet całkowicie wystudź.

Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką - Krok 4

Krok 5

Pozostały warzywny bulion podgrzej i rozpuść w nim żelatynę – nie gotuj ! Odstaw w chłodne miejsce, aby galaretka nieco stężała.

Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką - Krok 5

Krok 6

Wystudzony pasztet wyjmij z lodówki, pozostaw w foremce. Plastry jajka oraz listki pietruszki ułóż dekoracyjnie na wierzchu pasztetu. Całość zalej przygotowaną galaretką i wstaw ponownie do lodówki na 3-4 godziny. Gotowy pasztet wyjmij ostrożnie z foremki i pokrój w 2 cm grubości plastry. Podawaj schłodzony.

Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do przygotowania takiego pasztetu możesz użyć również innej ryby.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocny pasztet z łososia z galaretkąWielkanocny pasztet z łososia z galaretką

Czy to prawda, że w wielkanocnym jadłospisie nie ma miejsca na innowacje? Wręcz przeciwnie! Święta to doskonała okazja, by popuścić wodze fantazji i przygotować potrawy, na które na co dzień brakuje czasu lub odwagi. Z pasztetem z łososia z galaretką sukces masz jak w banku!

Dla kogo?

Im nas więcej przy wielkanocnym stole, tym weselej! Zmieniające się trendy żywieniowe sprawiają, że przy jednym posiłku zasiadają osoby o zróżnicowanych gustach kulinarnych. Jajka w majonezie nikogo nie zaskoczą, ale pasztet z łososia z galaretką? To już zupełnie inna historia!

Na jaką okazję?

Wykonanie potrawy zajmie trochę czasu, ale cierpliwość zostanie nagrodzona niebanalnym smakiem. Kiedy jak nie w trakcie przygotowań do świąt możesz bezkarnie zaszyć się w kuchni i eksperymentować? Lepsza okazja prędko się nie trafi!

Czy wiesz, że?

Mięso (w tym wędliny i pasztety) schowane w wielkanocnej święconce miało zapewnić domownikom życie w zdrowiu i dostatku.

Dla urozmaicenia:

Pasztet z łososia można podać również w formie koreczków z marynowanymi grzybami, cebulką, papryką i ogórkami konserwowymi.