Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką przepis – Zobacz na przepisy.pl

Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

30 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

600 gramów

3 sztuki

5 ziaren

1 pęczek

1 pęczek

4 sztuki

2 sztuki

150 gramów

4 łyżeczki

2 łyżki

2 garść

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka włóż oczyszczone warzywa, liście i ziele – całość zalej 1,5 l wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 1 godzinę. Po tym czasie dopraw bulion do smaku i odlej 500 ml – odstaw na bok. Dwa jajka ugotuj na twardo, następnie obierz i pokrój w plasterki.

Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką - Krok 1

Krok 2

Do garnka z bulionem włóż pokrojone na mniejsze kawałki oba rodzaje ryby i gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. Po tym czasie mięso ryb wyjmij z bulionu. Ziemniaki i kalafiora ugotuj do miękkości. Rybę oraz warzywa wystudź.

Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką - Krok 2

Krok 3

Wystudzone składniki – rybę oraz ziemniaki, marchewkę i kalafiora, przełóż do kielicha blendera, dodaj żółtka i zmiksuj na gładką masę.

Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką - Krok 3

Krok 4

Białka ubij na sztywno i dodaj do rybnej masy. Całość dopraw do smaku, dodaj pokrojony koperek, 2 łyżki tartej bułki i delikatnie wymieszaj. Formę keksówkę wyłóż pergaminem. Rybna masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 1 godzinę. Po upieczeniu pasztet całkowicie wystudź.

Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką - Krok 4

Krok 5

Pozostały warzywny bulion podgrzej i rozpuść w nim żelatynę – nie gotuj ! Odstaw w chłodne miejsce, aby galaretka nieco stężała.

Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką - Krok 5

Krok 6

Wystudzony pasztet wyjmij z lodówki, pozostaw w foremce. Plastry jajka oraz listki pietruszki ułóż dekoracyjnie na wierzchu pasztetu. Całość zalej przygotowaną galaretką i wstaw ponownie do lodówki na 3-4 godziny. Gotowy pasztet wyjmij ostrożnie z foremki i pokrój w 2 cm grubości plastry. Podawaj schłodzony.

Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do przygotowania takiego pasztetu możesz użyć również innej ryby.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocny pasztet z łososia z galaretkąWielkanocny pasztet z łososia z galaretką

Czy to prawda, że w wielkanocnym jadłospisie nie ma miejsca na innowacje? Wręcz przeciwnie! Święta to doskonała okazja, by popuścić wodze fantazji i przygotować potrawy, na które na co dzień brakuje czasu lub odwagi. Z pasztetem z łososia z galaretką sukces masz jak w banku!

Dla kogo?

Im nas więcej przy wielkanocnym stole, tym weselej! Zmieniające się trendy żywieniowe sprawiają, że przy jednym posiłku zasiadają osoby o zróżnicowanych gustach kulinarnych. Jajka w majonezie nikogo nie zaskoczą, ale pasztet z łososia z galaretką? To już zupełnie inna historia!

Na jaką okazję?

Wykonanie potrawy zajmie trochę czasu, ale cierpliwość zostanie nagrodzona niebanalnym smakiem. Kiedy jak nie w trakcie przygotowań do świąt możesz bezkarnie zaszyć się w kuchni i eksperymentować? Lepsza okazja prędko się nie trafi!

Czy wiesz, że?

Mięso (w tym wędliny i pasztety) schowane w wielkanocnej święconce miało zapewnić domownikom życie w zdrowiu i dostatku.

Dla urozmaicenia:

Pasztet z łososia można podać również w formie koreczków z marynowanymi grzybami, cebulką, papryką i ogórkami konserwowymi.