Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

156 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

625 osób wydrukowało

Pobierz pdf

385 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

250 mililitrów

2 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę i ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź. Kalafiora pokrój na małe różyczki i również ugotuj. Uważaj, aby warzyw nie rozgotować.

Krok 2

Szynkę oraz cebulę pokrój w kostkę 0,5x0,5 cm i przesmaż na rozgrzanej oliwie.

Krok 3

Stwórz pełen smaku sos mieszając Fix Knorr ze śmietaną oraz jajkami. Dodaj pieprz oraz gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszaj.

Krok 4

W dużej misce połącz: ziemniaki, kalafiora, szynkę z cebulą oraz przygotowany kremowy sos. Wszystko delikatnie wymieszaj.

Krok 5

Warzywa przełóż do żaroodpornego naczynia, wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i zapiekaj przez 15 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast szynki możesz użyć np. wędzonego łososia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z ziemniakami i kalafioremZapiekanka z ziemniakami i kalafiorem

Z prostych, podstawowych składników przygotujesz wiele smacznych dań. Udowadnia to poniższy przepis na zapiekankę. Jej bazę stanowią ugotowane ziemniaki (pokrojone w niedużą kostkę) oraz różyczki kalafiora. Pamiętaj o tym, aby nie rozgotować warzyw – odpowiednią miękkość osiągną bowiem w procesie zapiekania. Inne składniki tej potrawy – szynkę i cebulę – pokrój w małą kostkę podobnych rozmiarów i podsmaż przez krótki czas na rozgrzanej na patelni oliwie. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, a następnie starannie i jednocześnie delikatnie wymieszaj z sosem carbonara, doprawionym świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą zmielonej gałki muszkatołowej. Po połączeniu całości, przełóż ją do żaroodpornego naczynia i zapiekaj w piekarniku przez krótki czas. Wierzch zapiekanki możesz dodatkowo posypać startym na dużych oczkach tarki serem żółtym – utworzy on smaczną skorupkę. Gotowe danie sprawdzi się jako obiad lub wczesna kolacja. Serwuj je udekorowane świeżymi ziołami, np. posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Sprawdź nasz przepis.