Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

183 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

722 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

517 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

200 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

250 mililitrów

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę i ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź. Kalafiora pokrój na małe różyczki i również ugotuj. Uważaj, aby warzyw nie rozgotować.

Krok 2

Szynkę oraz cebulę pokrój w kostkę 0,5x0,5 cm i przesmaż na rozgrzanej oliwie.

Krok 3

Stwórz pełen smaku sos mieszając Fix Knorr ze śmietaną oraz jajkami. Dodaj pieprz oraz gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszaj.

Krok 4

W dużej misce połącz: ziemniaki, kalafiora, szynkę z cebulą oraz przygotowany kremowy sos. Wszystko delikatnie wymieszaj.

Krok 5

Warzywa przełóż do żaroodpornego naczynia, wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i zapiekaj przez 15 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast szynki możesz użyć np. wędzonego łososia.

1

Opinie o przepisie

  • Paulina

    Paulina , 06.02.2022

    Pyszne i szybkie danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.

Czytaj więcej

Soczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z ziemniakami i kalafioremZapiekanka z ziemniakami i kalafiorem

Z prostych, podstawowych składników przygotujesz wiele smacznych dań. Udowadnia to poniższy przepis. Zapiekanka z kalafiorem i ziemniakami, bo o niej mowa, to danie bazujące na ugotowanych ziemniakach (pokrojonych w niedużą kostkę) oraz różyczkach kalafiora. Sekretem potrawy jest odpowiednie przygotowanie warzyw. Pamiętaj wiec, aby ich nie rozgotować – odpowiednią miękkość osiągną bowiem w procesie zapiekania. Inne składniki zapiekanki ziemniaczanej z kalafiorem – szynkę i cebulę – pokrój w małą kostkę podobnych rozmiarów i podsmaż przez krótki czas na rozgrzanej na patelni oliwie. Wszystkie produkty przełóż do dużej miski, a następnie starannie i jednocześnie delikatnie wymieszaj z sosem carbonara, doprawionym świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą zmielonej gałki muszkatołowej. Potrawę przełóż do żaroodpornego naczynia i zapiekaj w piekarniku przez krótki czas. Zapiekanka z kalafiora i ziemniaków pięknie wygląda udekorowana świeżymi ziołami, np. posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Dla kogo?

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem to danie, które przypadnie do gustu każdemu – bez względu na kulinarne preferencje. Przepis jest także odpowiedzią na potrzeby osób, które nie mogą poświęcić zbyt dużo czasu na codzienne gotowanie.

Na jaką okazję?

Kalafior zapiekany z ziemniakami w piekarniku sprawdzi się jako obiad lub wczesna kolacja. Zapiekankę z ziemniaków i kalafiora łatwo odgrzać, dlatego możecie zabrać ją ze sobą do pracy, w charakterze lunchu.

Czy wiesz, że?

Kalafior nie jest nowym warzywem w naszym jadłospisie. Rozkoszowali się jego smakiem już starożytni Rzymianie i Grecy.

Dla urozmaicenia:

Wierzch zapiekanki z kalafiorem i ziemniakami możesz dodatkowo posypać startym na dużych oczkach tarki serem żółtym – utworzy on smaczną i chrupiącą skorupkę.