
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
250 mililitrów
1 sztuka
5 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
5 łyżek
4 łyżki
5 łyżek
4 łyżki
50 gramów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę oraz czosnek posiekaj, a papryki oraz ziemniaki pokrój w niedużą kostkę. Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie przesmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj paprykę oraz ziemniaki i soczewicę.
Krok 3
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 250 ml wody i zagotuj. Dodaj pokrojoną kolendrę. Sos gotuj 5 minut na wolnym ogniu.
Krok 4
Gotowy sos wlej na patelnię z warzywami. Całość zagotuj, a następnie przełóż do żaroodpornego naczynia.
Krok 5
W miseczce połącz płatki owsiane, tartą bułkę, starty cheddar oraz olej. Całość dobrze wymieszaj i wyłóż na wierzch zapiekanki. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 35 minut.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej