Zapiekanka z soczewicy i makaronu - z warzywami | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
231 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

223 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 opakowanie

12 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

50 gramów

150 mililitrów

3 łyżki

50 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

600 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj dokładnie ze śmietaną i 150 mililitrami wody.

Zapiekanka z soczewicą - Krok 1

Krok 2

Boczek pokrój w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek posiekaj. Wszystko razem przesmaż na rozgrzanej oliwie, po czym dodaj soczewicę i wymieszaj. Całość zalej dwoma szklankami wody, posól i gotuj do momentu, gdy soczewica będzie miękka. Wystudź.

Zapiekanka z soczewicą - Krok 2

Krok 3

Do wystudzonej soczewicy dodaj tartą bułkę i posiekaną natkę – tak przygotowaną soczewicą napełnij rury canelloni. Pomidory pokrój w cienkie plastry.

Zapiekanka z soczewicą - Krok 3

Krok 4

Przygotuj naczynie żaroodporne – spód naczynia posmaruj 2 łyżkami przygotowanego Fixu Knorr, a następnie rozłóż połowę pokrojonych pomidorów. Na pomidorach ułóż napełnione soczewicą canelloni.

Zapiekanka z soczewicą - Krok 4

Krok 5

Całość przykryj resztą pokrojonych pomidorów, zalej Fixem i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 25-30 minut w temperaturze 160 stopni. Gotową zapiekankę udekoruj listkami bazylii.

Zapiekanka z soczewicą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z soczewicąZapiekanka z soczewicą

Co dziś na obiad? Canneloni nadziewane soczewicą! Grube rurki makaronu proponujemy nadziać ziarnami soczewicy (którą wegetarianie bardzo cenią, bo doskonale zastępuje mięso), a następnie zapiec pod pierzynką aksamitnego sosu serowego. Znakomite danie na każdą porę roku. Do dania możesz użyć dowolnej soczewicy, czerwonej, zielonej, lub brązowej. Im większe ma ziarna, tym dłużej się gotuje, dlatego by przyspieszyć ten proces, najpierw ją namocz, najlepiej przez kilka godzin, lub zaopatrz się w soczewicę z puszki. Będzie równie dobra, co jej sucha wersja. W naszej zapiekance soczewicy towarzyszy boczek, ale nie jest on konieczny. Niezbędną jest natomiast bułka tarta, cebulka i zioła, np. pietruszka, oraz pomidory. Sos serowo-brokułowy zrobisz błyskawicznie dzięki Fix Knorr. To danie, które zawsze się udaje! Smacznego.