Zapiekanka chłopska z makaronem - przepis | Przepisy.pl pixel

Chłopska zapiekanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

1462 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

694 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

693 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

8 sztuk

2 łyżki

200 gramów

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź.

Chłopska zapiekanka - Krok 1

Krok 2

Boczek i cebule pokrój w kostkę. Ser zetrzyj.

Chłopska zapiekanka - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj boczek i smaż razem. Dodaj margarynę oraz ketchup i wymieszaj.

Chłopska zapiekanka - Krok 3

Krok 4

Makaron wymieszaj z przygotowanym sosem i dopraw pokruszoną mini kostką Knorr. Całość przełóż do posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego.

Chłopska zapiekanka - Krok 4

Krok 5

W zapiekance zrób wgłębienia i wbij w nie jajka. Wierzch posyp startym żółtym serem.

Chłopska zapiekanka - Krok 5

Krok 6

Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i zapiekaj około 30 minut.

Chłopska zapiekanka - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Wojtek Łaski

    Wojtek Łaski , 02.11.2015

    na wypasie mocno polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłopska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłopska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłopska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłopska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłopska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłopska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłopska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłopska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłopska zapiekankaChłopska zapiekanka

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź.