Zapiekanka chłopska z makaronem - przepis | Przepisy.pl pixel

Chłopska zapiekanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
1465 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

708 osób wydrukowało

Pobierz pdf

716 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

8 sztuk

2 łyżki

200 gramów

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź.

Chłopska zapiekanka - Krok 1

Krok 2

Boczek i cebule pokrój w kostkę. Ser zetrzyj.

Chłopska zapiekanka - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj boczek i smaż razem. Dodaj margarynę oraz ketchup i wymieszaj.

Chłopska zapiekanka - Krok 3

Krok 4

Makaron wymieszaj z przygotowanym sosem i dopraw pokruszoną mini kostką Knorr. Całość przełóż do posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego.

Chłopska zapiekanka - Krok 4

Krok 5

W zapiekance zrób wgłębienia i wbij w nie jajka. Wierzch posyp startym żółtym serem.

Chłopska zapiekanka - Krok 5

Krok 6

Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i zapiekaj około 30 minut.

Chłopska zapiekanka - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Wojtek Łaski

    Wojtek Łaski , 02.11.2015

    na wypasie mocno polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłopska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłopska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłopska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłopska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłopska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłopska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłopska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłopska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłopska zapiekankaChłopska zapiekanka

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź.