Zapiekanka: kalafior z kurczakiem i pieczarkami | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kurczakiem i kalafiorem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
122 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

173 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

275 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

400 gramów

100 gramów

1 litr

5 łyżek

125 gramów

1 sztuka

0.5 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę.

Krok 6

Tak przygotowane ciasto nakładaj na wierzch foremek. Całość zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 190 °C przez 10-15 minut.

Krok 5

Do miski przełóż płatki ciasta filo i pokrusz je dłonią. Dodaj miękką margarynę i ponownie wymieszaj wszystko dłonią.

Krok 4

Po ugotowaniu przełóż masę do pojedynczych foremek.

Krok 2

Gdy się zrumieni, dodaj pokrojone mięso oraz plastry pieczarek. Całość smaż przez kilka minut. Po tym czasie dodaj różyczki z kalafiora.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z mlekiem i wlej na patelnię. Całość gotuj ok. 5 minut.

2

Opinie o przepisie

  • Jaaa

    Jaaa , 05.11.2022

    Prawie pół kg margaryny?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kurczakiem i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kurczakiem i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kurczakiem i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kurczakiem i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kurczakiem i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kurczakiem i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kurczakiem i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kurczakiem i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej