Zapiekanka z kapustą i ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kapustą i ziemniakami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

2 sztuki

0.5 łyżeczki

null

null

null

null szczypt

0.5 litra

2 łyżki

3 łyżki

2 łyżeczki

1 sztuka

4 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj. Ostudź i pokrój w plastry.

Krok 2

Pieczeń oraz cebule pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Na tym samym tłuszczu przesmaż także poszatkowaną kapustę.

Krok 3

Oprósz smażoną kapustę mąką i zasmaż, następnie wlej wodę oraz bulion Knorr i trzymaj na małym ogniu przez 10 minut.

Krok 4

Następnie dodaj do kapusty mięso i dopraw.

Krok 5

Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż ziemniaki. Oprósz solą, pieprzem i majerankiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kapustą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kapustą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kapustą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kapustą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kapustą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kapustą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kapustą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kapustą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej