Składniki
750 gramów
2 sztuki
0.5 łyżeczki
null
null
null
null szczypt
0.5 litra
2 łyżki
3 łyżki
2 łyżeczki
1 sztuka
4 plastry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i ugotuj. Ostudź i pokrój w plastry.
Krok 2
Pieczeń oraz cebule pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Na tym samym tłuszczu przesmaż także poszatkowaną kapustę.
Krok 3
Oprósz smażoną kapustę mąką i zasmaż, następnie wlej wodę oraz bulion Knorr i trzymaj na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 4
Następnie dodaj do kapusty mięso i dopraw.
Krok 5
Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż ziemniaki. Oprósz solą, pieprzem i majerankiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej