Zapiekanka z szynki i porów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z szynki i porów

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
14 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nie polecam ZAPIEKANKI Z SZYNKI I PORÓW osobom na diecie. Pory takie już są, że lubią wciągnąć całe masło. Jak zobaczysz, że to zrobiły, nie zastanawiaj się, tylko dorzuć im jeszcze kawałeczek masła. A niech mają. No i zapiekanka będzie lepsza.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Na patelni stop 5 łyżek masła, wrzuć pory, posól i zeszklij. Na drugiej patelni stop resztę masła, podsmaż szynkę. Oprósz mąką, wymieszaj, zasmaż (2 minuty). Wlej mleko, i dodaj zioła zanim mleko się zagotuje. Wymieszaj z porami, ziemniakami i pomidorami. Przypraw do smaku, przełóż do żaroodpornej formy. Posyp oscypkiem i zapiekaj, aż ser się przyrumieni. Przed podaniem posyp natką.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z szynki i porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z szynki i porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z szynki i porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z szynki i porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z szynki i porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z szynki i porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z szynki i porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z szynki i porów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Smażony makaron
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej