
Składniki
400 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
400 gramów
3 łyżki
200 gramów
2 łyżki
200 gramów
1 szczypta
100 gramów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kiełbasę obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Pieczarki pokrój na ćwiartki.

Krok 2
Odsącz kukurydzę. Umyj i posiekaj drobno pietruszkę. Ugotuj makaron al dente w wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy i odsącz.

Krok 3
Makaron połącz z kiełbasą, pieczarkami, kukurydzą i natką. Dopraw pokruszonymi mini kostkami Knorr.

Krok 4
Wysmaruj tłuszczem żaroodporne naczynie i włóż do niego przygotowaną masę.

Krok 5
Rozmieszaj jajka z mlekiem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i polej zapiekankę. Wstaw do piekarnika na 20 minut w 200 stopni.

Krok 6
Koncentrat połącz z ketchupem i niepełną szklanką wody, dopraw solą i pieprzem, polej tym zapiekankę i zapiekaj jeszcze 10 minut.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
Zapiekanki makaronowe to niezwykle lubiane dania. Przygotowywane są na całym świecie, najczęściej znane pod nazwą casserole. W brytfance zapiec można niemal wszystko, ale najlepszą bazą dla dania jest makaron, który dobrze łączy się z wszelkimi warzywnymi i mięsnymi dodatkami, a po zapieczeniu wychodzi jeszcze lepszy, niż gdy jest po prostu ugotowany. Trudno uwierzyć na słowo? W takim razie przetestuj przepis na zapiekankę makaronową z kiełbasą i serem. Nie pożałujesz!
Dla kogo?
W tej recepturze makaronowi towarzyszą typowo polskie dodatki, jak kiełbasa i marynowane pieczarki. Nie musisz więc bać się reakcji kulinarnych tradycjonalistów. Po dokładkę zapiekanki makaronowej z kiełbasą i serem będą ustawiać się w kolejkach. Aby zapiekanka była bardziej zwarta i kremowa, polej ją sosem na bazie jajek i mleka. Do smaku skrop ją również pomidorowym dipem na bazie ketchupu.
Na jaką okazję?
Zapiekankę makaronową z kiełbasą i sosem pomidorowym można komponować wedle uznania, każde połączenie będzie ciekawe i smaczne. Możesz potraktować ją jako pomysł na imprezowe danie na ciepło lub sposób na wykorzystanie resztek z lodówki.
Czy wiesz, że?
Do zrobienia potrawy najlepiej użyć makaronu typu świderki, czyli włoskiego fusilli. Zapiekankę makaronową z kiełbasą łatwiej będzie ci pokroić, gdy nieco ostygnie.
Dla urozmaicenia:
Choć niczego jej nie brakuje, zapiekankę makaronową z kiełbasą i serem możesz ozdobić świeżymi ziołami. Sprawdzą się bazylia, oregano, a także natka pietruszki.