Zapiekanka makaronowa z kiełbasą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

94

1134 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1614 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2051 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

400 gramów

3 łyżki

200 gramów

2 łyżki

200 gramów

1 szczypta

100 gramów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiełbasę obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Pieczarki pokrój na ćwiartki.

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą - Krok 1

Krok 2

Odsącz kukurydzę. Umyj i posiekaj drobno pietruszkę. Ugotuj makaron al dente w wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy i odsącz.

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą - Krok 2

Krok 3

Makaron połącz z kiełbasą, pieczarkami, kukurydzą i natką. Dopraw pokruszonymi mini kostkami Knorr.

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą - Krok 3

Krok 4

Rozmieszaj jajka z mlekiem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i polej zapiekankę. Wstaw do piekarnika na 20 minut w 200 stopni.

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą - Krok 4

Krok 5

Koncentrat połącz z ketchupem i niepełną szklanką wody, dopraw solą i pieprzem, polej tym zapiekankę i zapiekaj jeszcze 10 minut.

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą - Krok 5

Krok 6

Wysmaruj tłuszczem żaroodporne naczynie i włóż do niego przygotowaną masę.

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • Maciek Michas

    Maciek Michas , 20.10.2019

    Pyszne sprawdźcie sami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Kononiuk

    Marzena Kononiuk , 08.05.2018

    Nie tylko nie po kolei, ale składniki się nie zgadzają. Co się stało z serem i dlaczego się nagle pojawiła gałką muszkatołowa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Palas

    Marcin Palas , 16.12.2016

    Dzisiaj zrobię na kolacje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga Trzepiecińska

    Olga Trzepiecińska , 04.04.2016

    Coś chyba nie po kolei...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka makaronowa z kiełbasąZapiekanka makaronowa z kiełbasą

Zapiekanki makaronowe to niezwykle lubiane dania. Przygotowywane są na całym świecie, najczęściej znane pod nazwą casserole. W brytfance zapiec można niemal wszystko, ale najlepszą bazą dla dania jest makaron, który dobrze łączy się z wszelkimi warzywnymi i mięsnymi dodatkami, a po zapieczeniu wychodzi jeszcze lepszy, niż gdy jest po prostu ugotowany. W tym celu najlepiej użyć makaronu typu świderki, czyli włoskiego fusilli. Zapiekankę można komponować wedle uznania, każde połączenie może być ciekawe i smaczne. W tym przepisie makaronowi towarzyszą typowo polskie dodatki, jak kiełbasa i marynowane pieczarki. Aby zapiekanka była bardziej zwarta i kremowa, polej ją sosem na bazie jajek i mleka. Do smaku skrop ją również pomidorowym dipem na bazie ketchupu. Zapiekankę łatwiej będzie ci pokroić, gdy nieco ostygnie. Możesz ozdobić ją świeżymi ziołami.