Składniki
400 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
400 gramów
3 łyżki
200 gramów
2 łyżki
200 gramów
1 szczypta
100 gramów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kiełbasę obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Pieczarki pokrój na ćwiartki.
Krok 2
Odsącz kukurydzę. Umyj i posiekaj drobno pietruszkę. Ugotuj makaron al dente w wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy i odsącz.
Krok 3
Makaron połącz z kiełbasą, pieczarkami, kukurydzą i natką. Dopraw pokruszonymi mini kostkami Knorr.
Krok 4
Rozmieszaj jajka z mlekiem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i polej zapiekankę. Wstaw do piekarnika na 20 minut w 200 stopni.
Krok 5
Koncentrat połącz z ketchupem i niepełną szklanką wody, dopraw solą i pieprzem, polej tym zapiekankę i zapiekaj jeszcze 10 minut.
Krok 6
Wysmaruj tłuszczem żaroodporne naczynie i włóż do niego przygotowaną masę.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
Zapiekanki makaronowe to niezwykle lubiane dania. Przygotowywane są na całym świecie, najczęściej znane pod nazwą casserole. W brytfance zapiec można niemal wszystko, ale najlepszą bazą dla dania jest makaron, który dobrze łączy się z wszelkimi warzywnymi i mięsnymi dodatkami, a po zapieczeniu wychodzi jeszcze lepszy, niż gdy jest po prostu ugotowany. W tym celu najlepiej użyć makaronu typu świderki, czyli włoskiego fusilli. Zapiekankę można komponować wedle uznania, każde połączenie może być ciekawe i smaczne. W tym przepisie makaronowi towarzyszą typowo polskie dodatki, jak kiełbasa i marynowane pieczarki. Aby zapiekanka była bardziej zwarta i kremowa, polej ją sosem na bazie jajek i mleka. Do smaku skrop ją również pomidorowym dipem na bazie ketchupu. Zapiekankę łatwiej będzie ci pokroić, gdy nieco ostygnie. Możesz ozdobić ją świeżymi ziołami.