Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 łyżka

500 gramów

3 łyżki

5 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Krok 2

Na rozgrzanym tłuszczu szklimy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy rozdrobnione mięso mielone, solimy i dodajemy pieprz do smaku. Dusimy pod przykryciem około 6-10 minut, co jakiś czas mieszając.

Krok 3

Następnie podlewamy wodą (ok. 1,5 szklanki), dodajemy koncentrat pomidorowy, tymianek i bazylię oraz pokrojone w drobną kostkę ogórki. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu około 30 minut. Nadmiar płynu odparowujemy.

Krok 4

Po koniec duszenia, jeśli płynu jednak okaże się zbyt dużo, zaciągamy sos mąką. Mieszamy makaron z sosem, nakładamy na talerze. Możemy podawać posypane drobno startym żółtym serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej