Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 łyżka

500 gramów

3 łyżki

5 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Krok 2

Na rozgrzanym tłuszczu szklimy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy rozdrobnione mięso mielone, solimy i dodajemy pieprz do smaku. Dusimy pod przykryciem około 6-10 minut, co jakiś czas mieszając.

Krok 3

Następnie podlewamy wodą (ok. 1,5 szklanki), dodajemy koncentrat pomidorowy, tymianek i bazylię oraz pokrojone w drobną kostkę ogórki. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu około 30 minut. Nadmiar płynu odparowujemy.

Krok 4

Po koniec duszenia, jeśli płynu jednak okaże się zbyt dużo, zaciągamy sos mąką. Mieszamy makaron z sosem, nakładamy na talerze. Możemy podawać posypane drobno startym żółtym serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Tzatziki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej