Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 łyżka

500 gramów

3 łyżki

5 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Krok 2

Na rozgrzanym tłuszczu szklimy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy rozdrobnione mięso mielone, solimy i dodajemy pieprz do smaku. Dusimy pod przykryciem około 6-10 minut, co jakiś czas mieszając.

Krok 3

Następnie podlewamy wodą (ok. 1,5 szklanki), dodajemy koncentrat pomidorowy, tymianek i bazylię oraz pokrojone w drobną kostkę ogórki. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu około 30 minut. Nadmiar płynu odparowujemy.

Krok 4

Po koniec duszenia, jeśli płynu jednak okaże się zbyt dużo, zaciągamy sos mąką. Mieszamy makaron z sosem, nakładamy na talerze. Możemy podawać posypane drobno startym żółtym serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej