Sos pomidorowy z kiszonymi ogórkami

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 łyżka

5 sztuk

3 łyżki

1 łyżeczka

500 gramów

500 gramów

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Krok 2

Na rozgrzanym tłuszczu szklimy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy rozdrobnione mięso mielone, solimy i dodajemy pieprz do smaku. Dusimy pod przykryciem około 6-10 minut, co jakiś czas mieszając.

Krok 3

Następnie podlewamy wodą (ok. 1,5 szklanki), dodajemy koncentrat pomidorowy, tymianek i bazylię oraz pokrojone w drobną kostkę ogórki. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu około 30 minut. Nadmiar płynu odparowujemy.

Krok 4

Po koniec duszenia, jeśli płynu jednak okaże się zbyt dużo, zaciągamy sos mąką. Mieszamy makaron z sosem, nakładamy na talerze. Możemy podawać posypane drobno startym żółtym serem.

0

Opinie o przepisie

Kostka do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kostka do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej