Sos chutney

z jagnięciną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

35 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

75 mililitrów

0.5 pęczka

1 sztuka

1 łyżka

3 sztuki

600 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj. Następnie wraz z mięsem podsmaż na patelni.

Krok 3

Gdy składniki zrobią się rumiane, dodaj curry i smaż jeszcze chwilę.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z wodą i mlekiem i wlej na patelnię.

Krok 5

Teraz dodaj makaron i całość gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj posypane gałązkami świeżej kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos chutney - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos chutney - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos chutney - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos chutney - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos chutney - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos chutney - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos chutney - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos chutneySos chutney

Zaczerpnij inspirację z kuchni indyjskiej i na prosty, ale wyjątkowo wyrazisty w smaku obiad przygotuj chutney – gęsty, aromatyczny sos. Połącz go z delikatną jagnięciną i podawaj z makaronem. Przygotowania rozpocznij od posiekania w drobną kostkę obranej cebuli oraz czosnku. Następnie podsmaż je na rozgrzanej patelni, a po chwili dodaj mieloną jagnięcinę i dopraw łyżką curry. Orientalną kompozycję przypraw, zawierającą m.in. kumin, chili i kardamon, wymieszaj z wodą oraz mlekiem. Powstałym w ten sposób sosem zalej usmażone mięso i doprowadź do wrzenia. Aby podkreślić indyjskie pochodzenie tej potrawy, zwykłe mleko możesz zastąpić kokosowym. Na koniec dodaj ugotowany wcześniej makaron typu cellentani, czyli krótkie poskręcane rurki. Całość gotuj jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Danie serwuj na ciepło, ozdobione listkami świeżej kolendry. Szybkie gotowanie oryginalnych potraw jest możliwe z naszym przepisem na wyborne chutney z jagnięciną – przekonaj się o tym. Życzymy smacznego.