Składniki
300 gramów
300 gramów
1 opakowanie
75 mililitrów
0.5 pęczka
1 sztuka
1 łyżka
3 sztuki
600 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
Krok 2
Cebulę i czosnek posiekaj. Następnie wraz z mięsem podsmaż na patelni.
Krok 3
Gdy składniki zrobią się rumiane, dodaj curry i smaż jeszcze chwilę.
Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z wodą i mlekiem i wlej na patelnię.
Krok 5
Teraz dodaj makaron i całość gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj posypane gałązkami świeżej kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos chutney
Zaczerpnij inspirację z kuchni indyjskiej i na prosty, ale wyjątkowo wyrazisty w smaku obiad przygotuj chutney – gęsty, aromatyczny sos. Połącz go z delikatną jagnięciną i podawaj z makaronem. Przygotowania rozpocznij od posiekania w drobną kostkę obranej cebuli oraz czosnku. Następnie podsmaż je na rozgrzanej patelni, a po chwili dodaj mieloną jagnięcinę i dopraw łyżką curry. Orientalną kompozycję przypraw, zawierającą m.in. kumin, chili i kardamon, wymieszaj z wodą oraz mlekiem. Powstałym w ten sposób sosem zalej usmażone mięso i doprowadź do wrzenia. Aby podkreślić indyjskie pochodzenie tej potrawy, zwykłe mleko możesz zastąpić kokosowym. Na koniec dodaj ugotowany wcześniej makaron typu cellentani, czyli krótkie poskręcane rurki. Całość gotuj jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Danie serwuj na ciepło, ozdobione listkami świeżej kolendry. Szybkie gotowanie oryginalnych potraw jest możliwe z naszym przepisem na wyborne chutney z jagnięciną – przekonaj się o tym. Życzymy smacznego.