Sos chutney

z jagnięciną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

35 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

1 opakowanie

75 mililitrów

0.5 pęczka

1 sztuka

1 łyżka

3 sztuki

600 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj. Następnie wraz z mięsem podsmaż na patelni.

Krok 3

Gdy składniki zrobią się rumiane, dodaj curry i smaż jeszcze chwilę.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z wodą i mlekiem i wlej na patelnię.

Krok 5

Teraz dodaj makaron i całość gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj posypane gałązkami świeżej kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos chutney - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos chutney - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos chutney - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos chutney - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos chutney - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos chutney - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos chutney - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos chutneySos chutney

Zaczerpnij inspirację z kuchni indyjskiej i na prosty, ale wyjątkowo wyrazisty w smaku obiad przygotuj chutney – gęsty, aromatyczny sos. Połącz go z delikatną jagnięciną i podawaj z makaronem. Przygotowania rozpocznij od posiekania w drobną kostkę obranej cebuli oraz czosnku. Następnie podsmaż je na rozgrzanej patelni, a po chwili dodaj mieloną jagnięcinę i dopraw łyżką curry. Orientalną kompozycję przypraw, zawierającą m.in. kumin, chili i kardamon, wymieszaj z wodą oraz mlekiem. Powstałym w ten sposób sosem zalej usmażone mięso i doprowadź do wrzenia. Aby podkreślić indyjskie pochodzenie tej potrawy, zwykłe mleko możesz zastąpić kokosowym. Na koniec dodaj ugotowany wcześniej makaron typu cellentani, czyli krótkie poskręcane rurki. Całość gotuj jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Danie serwuj na ciepło, ozdobione listkami świeżej kolendry. Szybkie gotowanie oryginalnych potraw jest możliwe z naszym przepisem na wyborne chutney z jagnięciną – przekonaj się o tym. Życzymy smacznego.