Składniki
100 gramów
200 gramów
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 opakowanie
1 łyżka
1 pęczek
250 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie nudli po chińsku zacznij od mięsa. 200 gramów piersi z kurczaka pokrój w bardzo cienkie paseczki. Następnie rozgrzej na patelni 2 łyżki roślinnego oleju. Gdy patelnia będzie już gotowa, wrzuć na nią pokrojonego kurczaka. Smaż go przez kilka minut, aż straci różowy kolor i lekko się zarumieni.
Krok 2
Przejdź do warzyw – umyj i obierz marchew i cebulę. Pokrój je w cienkie paseczki, a następnie dodaj na patelnię do mięsa. Całość smaż przez chwilę. Wlej na patelnię łyżkę sosu sojowego. Posyp mięso i warzywa szczyptą suszonego imbiru, a potem wymieszaj.
Krok 3
Całość podlej 250 mililitrami wody (to mniej więcej tyle, ile mieści się w przeciętnym kubku). Dodaj na patelnię zawartość opakowania Nudle Azja Curry Knorr, czyli makaron i przyprawy z saszetki. Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj przez kilka minut. Gdy makaron zmięknie, a woda prawie zupełnie odparuje z patelni, danie będzie gotowe! Makaron nudle po chińsku podawaj w miskach. Możesz posypać go posiekanym szczypiorkiem.
Dobra rada:
Chcesz nadać daniu lepszego, bardziej orientalnego smaku? Taki efekt osiągniesz, dodając na patelnię po jednej łyżce oleju roślinnego i sezamowego. Ten ostatni jest często używany w kuchni chińskiej – szczególnie w daniach łączących makaron z warzywami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Nudle z patelni po chińsku
Makaron nudle z kurczakiem to potrawa szybka w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna. Wystarczy, że ugotujesz makaron, podsmażysz kurczaka z warzywami i połączysz wszystkie składniki. W makaronie nudle po chińsku niezwykle aromatyczne orientalne przyprawy, takie jak imbir, łączą się z ciemnym sosem sojowym i razem dodają kurczakowi charakterystycznego smaku.
Dla kogo?
Nudle z kurczakiem znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego taki makaron będzie doskonałym posiłkiem do szkoły lub pracy. Bardzo dobrze sprawdzi się także w repertuarze osób zabieganych. Dzięki niewielkiej liczbie składników przygotowanie nudli po chińsku zajmuje mniej niż pół godziny i możesz przygotować je nawet przed wyjściem do pracy!
Na jaką okazję?
Chińskie noodle z kurczakiem to świetne dopełnienie menu na wieczorne filmowanie. Jednak równie dobrze sprawdzi się na obiad czy na kolację w rodzinnym gronie. Nudle można jeść pałeczkami lub widelcem. Wybierz wygodniejszy dla siebie sposób i ciesz się fantastycznym smakiem makaronu.
Czy wiesz, że?
Makaron nudle po chińsku najlepiej przygotowuje się w woku. Wok to głębokie naczynie przypominające misę. Służy do szybkiego smażenia jedzenia w ruchu. Jego zaokrąglony kształt pozwala na wydajną i szybką obróbkę termiczną żywności, dzięki czemu nie trzeba zbyt długo czekać na danie.
Dla urozmaicenia:
Nie zawsze musisz podawać makaron nudle z kurczakiem. Możesz zamienić go na inne mięso, na przykład wołowinę. Wielu osobom chińskie noodle smakuje bardziej właśnie w takiej postaci. Przed podaniem udekoruj swój makaron nudle po chińsku posiekanym szczypiorkiem lub listkami pietruszki. Oba zioła będą wyglądać pięknie, a dodatkowo nadadzą daniu ciekawego aromatu. Aby podkręcić trochę smak, możesz również dodać plasterek limonki. Wybierz swoją ulubioną wersję makaronu nudle po chińsku!