
Składniki
100 gramów
200 gramów
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 opakowanie
1 łyżka
1 pęczek
250 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie nudli po chińsku zacznij od mięsa. 200 gramów piersi z kurczaka pokrój w bardzo cienkie paseczki. Następnie rozgrzej na patelni 2 łyżki roślinnego oleju. Gdy patelnia będzie już gotowa, wrzuć na nią pokrojonego kurczaka. Smaż go przez kilka minut, aż straci różowy kolor i lekko się zarumieni.

Krok 2
Przejdź do warzyw – umyj i obierz marchew i cebulę. Pokrój je w cienkie paseczki, a następnie dodaj na patelnię do mięsa. Całość smaż przez chwilę. Wlej na patelnię łyżkę sosu sojowego. Posyp mięso i warzywa szczyptą suszonego imbiru, a potem wymieszaj.

Krok 3
Całość podlej 250 mililitrami wody (to mniej więcej tyle, ile mieści się w przeciętnym kubku). Dodaj na patelnię zawartość opakowania Nudle Azja Curry Knorr, czyli makaron i przyprawy z saszetki. Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj przez kilka minut. Gdy makaron zmięknie, a woda prawie zupełnie odparuje z patelni, danie będzie gotowe! Makaron nudle po chińsku podawaj w miskach. Możesz posypać go posiekanym szczypiorkiem.


Dobra rada:
Chcesz nadać daniu lepszego, bardziej orientalnego smaku? Taki efekt osiągniesz, dodając na patelnię po jednej łyżce oleju roślinnego i sezamowego. Ten ostatni jest często używany w kuchni chińskiej – szczególnie w daniach łączących makaron z warzywami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Nudle z patelni po chińsku
Makaron nudle z kurczakiem to potrawa szybka w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna. Wystarczy, że ugotujesz makaron, podsmażysz kurczaka z warzywami i połączysz wszystkie składniki. W makaronie nudle po chińsku niezwykle aromatyczne orientalne przyprawy, takie jak imbir, łączą się z ciemnym sosem sojowym i razem dodają kurczakowi charakterystycznego smaku.
Dla kogo?
Nudle z kurczakiem znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego taki makaron będzie doskonałym posiłkiem do szkoły lub pracy. Bardzo dobrze sprawdzi się także w repertuarze osób zabieganych. Dzięki niewielkiej liczbie składników przygotowanie nudli po chińsku zajmuje mniej niż pół godziny i możesz przygotować je nawet przed wyjściem do pracy!
Na jaką okazję?
Chińskie noodle z kurczakiem to świetne dopełnienie menu na wieczorne filmowanie. Jednak równie dobrze sprawdzi się na obiad czy na kolację w rodzinnym gronie. Nudle można jeść pałeczkami lub widelcem. Wybierz wygodniejszy dla siebie sposób i ciesz się fantastycznym smakiem makaronu.
Czy wiesz, że?
Makaron nudle po chińsku najlepiej przygotowuje się w woku. Wok to głębokie naczynie przypominające misę. Służy do szybkiego smażenia jedzenia w ruchu. Jego zaokrąglony kształt pozwala na wydajną i szybką obróbkę termiczną żywności, dzięki czemu nie trzeba zbyt długo czekać na danie.
Dla urozmaicenia:
Nie zawsze musisz podawać makaron nudle z kurczakiem. Możesz zamienić go na inne mięso, na przykład wołowinę. Wielu osobom chińskie noodle smakuje bardziej właśnie w takiej postaci. Przed podaniem udekoruj swój makaron nudle po chińsku posiekanym szczypiorkiem lub listkami pietruszki. Oba zioła będą wyglądać pięknie, a dodatkowo nadadzą daniu ciekawego aromatu. Aby podkręcić trochę smak, możesz również dodać plasterek limonki. Wybierz swoją ulubioną wersję makaronu nudle po chińsku!