Makaron nudle po chińsku z kurczakiem - przepis | Przepisy.pl pixel

Nudle z patelni po chińsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

93

1099 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

824 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2827 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżka

1 pęczek

250 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w bardzo cienkie paseczki i obsmaż na patelni.

Nudle z patelni po chińsku - Krok 1

Krok 2

Obierz marchew i cebulę, pokrój w cienkie paseczki, dodaj do mięsa. Całość smaż chwilę i podlej sosem sojowym, dodaj imbir.

Nudle z patelni po chińsku - Krok 2

Krok 3

Całość podlej kubkiem wody (250mililitrów), dodaj makaron i zawartość saszetki. Wszystko razem gotuj chwilę, aż makaron zmięknie, a woda prawie zupełnie odparuje. Danie podawaj posypane szczypiorkiem.

Nudle z patelni po chińsku - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Uzyskasz lepszy efekt, jeśli zwykły olej pomieszasz pół na pół z olejem sezamowym.

2

Opinie o przepisie

  • Anna Gąsior

    Anna Gąsior , 04.04.2020

    Szybkie, sycące i dietetyczne danie ! W smaku rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Lata

    Alicja Lata , 15.07.2019

    Nudle z patelni po chińsku są bardzo sycącą i smaczną potrawą. Idealne połączenie składników dodało daniu niepowtarzalny charakter i smak, co mnie zaskoczyło, gdyż początkowo byłam sceptycznie nastawiona do nie dodawania do piersi z kurczaka przypraw, a co więcej zastąpienia ich sosem sojowym, który zdał egzamin na "5". Moim jedynym odstępstwem od przepisu było zastosowanie makaronu sojowego zamiast tego zasugerowanego, gdyż zdecydowałam, że będzie to zdrowszy wybór, jednak nie mniej smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nudle z patelni po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nudle z patelni po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nudle z patelni po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nudle z patelni po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nudle z patelni po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nudle z patelni po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nudle z patelni po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nudle z patelni po chińsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Nudle z patelni po chińskuNudle z patelni po chińsku

Maron nudle z kurczakiem to potrawa szybka w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna. Wystarczy, że ugotujesz makaron, podsmażysz kurczaka z warzywami i połączysz wszystkie składniki. W makaronie nudle po chińsku niezwykle aromatyczne orientalne przyprawy, takie jak imbir, łączą się z ciemnym sosem sojowym i razem dodają kurczakowi charakterystycznego smaku.

Dla kogo?

Nudle z kurczakiem znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego taki makaron będzie doskonałym posiłkiem do szkoły lub pracy. Bardzo dobrze sprawdzi się także w repertuarze osób zabieganych. Dzięki niewielkiej liczbie składników przygotowanie nudli zajmuje mniej niż pół godziny i możesz przygotować je nawet przed wyjściem do pracy!

Na jaką okazję?

Chińskie noodle z kurczakiem to świetne dopełnienie menu na wieczorne filmowanie. Jednak równie dobrze sprawdzi się na obiad czy na kolację w rodzinnym gronie. Nudle można jeść pałeczkami lub widelcem. Wybierz wygodniejszy dla siebie sposób i ciesz się fantastycznym smakiem makaronu.

Czy wiesz, że?

Makaron nudle po chińsku najlepiej przygotowuje się w woku. Wok to głębokie naczynie przypominające misę. Służy do szybkiego smażenia jedzenia w ruchu. Jego zaokrąglony kształt pozwala na wydajną i szybką obróbkę termiczną żywności, dzięki czemu nie trzeba zbyt długo czekać na danie.

Dla urozmaicenia:

Nie zawsze musisz podawać makaron nudle z kurczakiem. Możesz zamienić go na inne mięso, na przykład wołowinę. Wielu osobom chińskie noodle smakuje bardziej właśnie w takiej postaci. Przed podaniem udekoruj swój makaron posiekanym szczypiorkiem lub listkami pietruszki. Oba zioła będą wyglądać pięknie, a dodatkowo nadadzą daniu ciekawego aromatu. Aby podkręcić trochę smak, możesz również dodać plasterek limonki. Wybierz swoją ulubioną wersję makaronu nudle po chińsku!