Makaron nudle po chińsku z kurczakiem - przepis | Przepisy.pl pixel

Nudle z patelni po chińsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

110

1158 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

952 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3108 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżka

1 pęczek

250 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie nudli po chińsku zacznij od mięsa. 200 gramów piersi z kurczaka pokrój w bardzo cienkie paseczki. Następnie rozgrzej na patelni 2 łyżki roślinnego oleju. Gdy patelnia będzie już gotowa, wrzuć na nią pokrojonego kurczaka. Smaż go przez kilka minut, aż straci różowy kolor i lekko się zarumieni.

Nudle z patelni po chińsku - Krok 1

Krok 2

Przejdź do warzyw – umyj i obierz marchew i cebulę. Pokrój je w cienkie paseczki, a następnie dodaj na patelnię do mięsa. Całość smaż przez chwilę. Wlej na patelnię łyżkę sosu sojowego. Posyp mięso i warzywa szczyptą suszonego imbiru, a potem wymieszaj.

Nudle z patelni po chińsku - Krok 2

Krok 3

Całość podlej 250 mililitrami wody (to mniej więcej tyle, ile mieści się w przeciętnym kubku). Dodaj na patelnię zawartość opakowania Nudle Azja Curry Knorr, czyli makaron i przyprawy z saszetki. Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj przez kilka minut. Gdy makaron zmięknie, a woda prawie zupełnie odparuje z patelni, danie będzie gotowe! Makaron nudle po chińsku podawaj w miskach. Możesz posypać go posiekanym szczypiorkiem.

Nudle z patelni po chińsku - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Chcesz nadać daniu lepszego, bardziej orientalnego smaku? Taki efekt osiągniesz, dodając na patelnię po jednej łyżce oleju roślinnego i sezamowego. Ten ostatni jest często używany w kuchni chińskiej – szczególnie w daniach łączących makaron z warzywami.

2

Opinie o przepisie

  • Anna Gąsior

    Anna Gąsior , 04.04.2020

    Szybkie, sycące i dietetyczne danie ! W smaku rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Lata

    Alicja Lata , 15.07.2019

    Nudle z patelni po chińsku są bardzo sycącą i smaczną potrawą. Idealne połączenie składników dodało daniu niepowtarzalny charakter i smak, co mnie zaskoczyło, gdyż początkowo byłam sceptycznie nastawiona do nie dodawania do piersi z kurczaka przypraw, a co więcej zastąpienia ich sosem sojowym, który zdał egzamin na "5". Moim jedynym odstępstwem od przepisu było zastosowanie makaronu sojowego zamiast tego zasugerowanego, gdyż zdecydowałam, że będzie to zdrowszy wybór, jednak nie mniej smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nudle z patelni po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nudle z patelni po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nudle z patelni po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nudle z patelni po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nudle z patelni po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nudle z patelni po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nudle z patelni po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nudle z patelni po chińsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Nudle z patelni po chińskuNudle z patelni po chińsku

Makaron nudle z kurczakiem to potrawa szybka w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna. Wystarczy, że ugotujesz makaron, podsmażysz kurczaka z warzywami i połączysz wszystkie składniki. W makaronie nudle po chińsku niezwykle aromatyczne orientalne przyprawy, takie jak imbir, łączą się z ciemnym sosem sojowym i razem dodają kurczakowi charakterystycznego smaku.

Dla kogo?

Nudle z kurczakiem znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego taki makaron będzie doskonałym posiłkiem do szkoły lub pracy. Bardzo dobrze sprawdzi się także w repertuarze osób zabieganych. Dzięki niewielkiej liczbie składników przygotowanie nudli po chińsku zajmuje mniej niż pół godziny i możesz przygotować je nawet przed wyjściem do pracy!

Na jaką okazję?

Chińskie noodle z kurczakiem to świetne dopełnienie menu na wieczorne filmowanie. Jednak równie dobrze sprawdzi się na obiad czy na kolację w rodzinnym gronie. Nudle można jeść pałeczkami lub widelcem. Wybierz wygodniejszy dla siebie sposób i ciesz się fantastycznym smakiem makaronu.

Czy wiesz, że?

Makaron nudle po chińsku najlepiej przygotowuje się w woku. Wok to głębokie naczynie przypominające misę. Służy do szybkiego smażenia jedzenia w ruchu. Jego zaokrąglony kształt pozwala na wydajną i szybką obróbkę termiczną żywności, dzięki czemu nie trzeba zbyt długo czekać na danie.

Dla urozmaicenia:

Nie zawsze musisz podawać makaron nudle z kurczakiem. Możesz zamienić go na inne mięso, na przykład wołowinę. Wielu osobom chińskie noodle smakuje bardziej właśnie w takiej postaci. Przed podaniem udekoruj swój makaron nudle po chińsku posiekanym szczypiorkiem lub listkami pietruszki. Oba zioła będą wyglądać pięknie, a dodatkowo nadadzą daniu ciekawego aromatu. Aby podkręcić trochę smak, możesz również dodać plasterek limonki. Wybierz swoją ulubioną wersję makaronu nudle po chińsku!