Makaron w sosie serowo - śmietanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron w sosie serowo - śmietanowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

150 gramów

null

0.5 szklanki

150 gramów

2 łyżki

null

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente.

Krok 2

Zetrzyj ser.

Krok 3

Podgrzej mleko i do ciepłego dodaj ser, mieszaj aż do rozpuszczenia.

Krok 4

Dodaj pół kostki drobiowej i rozpuść. Zapraw sos śmietaną połączoną z mąką. Kiedy zgęstnieje, zdejmij z ognia. Do sosu dodaj bazylię i tymianek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron w sosie serowo - śmietanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron w sosie serowo - śmietanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron w sosie serowo - śmietanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron w sosie serowo - śmietanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron w sosie serowo - śmietanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron w sosie serowo - śmietanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron w sosie serowo - śmietanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron w sosie serowo - śmietanowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej