Fettuccine – co to? Jaki to makaron?

Czym jest fettuccine? Co to jest, skąd się wywodzi i do czego pasuje? Poznajcie ciekawostki na temat jednego z najpopularniejszych włoskich makaronów.

Fettuccine – co to jest?

Fettuccine to rodzaj makaronu w postaci wąskich długich wstążek o szerokości 1 cm. Ten włoski produkt najprawdopodobniej wywodzi się z Rzymu i tam jest też najpopularniejszy. Nazwa fettuccine idealnie odwzorowuje charakter tego specjału, gdyż w wolnym tłumaczeniu oznacza „małe wstążki”, ale ta pasta powstaje też w dwóch innych wersjach – jako fettuce (szersze wstążki) oraz fettucelle (węższe wstążki).

Włosi uważają, że pszenny makaron fettuccine jest najlepszy wtedy, gdy przygotowuje się go bezpośrednio przed spożyciem i jest w tym dużo prawdy, bo świeża pasta idealnie łączy się z sosami.

Fettuccine – jaki to makaron?

Wstążki fettuccine przygotowuje się podobnie jak inne włoskie makarony, czyli z mąki z pszenicy durum i wody, czasami z dodatkiem jajek. Fettuccine jest podawany we Włoszech z ragu z drobiu lub wołowiny i ze śmietanowymi sosami. Najpopularniejszym daniem przygotowywanym z tym makaronem jest Fettuccine Alfredo – makaron z masłem i parmezanem oraz dodatkiem aromatycznych przypraw. Fettuccine Alfredo po raz pierwszy przygotowano najprawdopodobniej w 1907 roku w Piazza Rosa w Rzymie, a twórcą dania był niejaki Alfredo di Lelio.

Dzisiaj makaron fettuccine serwuje się na różne sposoby, często z kurczakiem, pieczarkami i śmietaną, ale też z suszonymi pomidorami i bazylią lub jako fettuccine carbonara z tuńczykiem.