Fettuccine carbonara z tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fettuccine carbonara z tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

281 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

240 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

150 mililitrów

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Odcedź.

Krok 2

Fix Knorr rozmieszaj z wodą i śmietaną.

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie przesmaż posiekany czosnek i cebulę. Dodaj odsączonego tuńczyka.

Krok 4

Całość zalej Fixem Knorr, doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze 3 minuty.

Krok 5

Ugotowany makaron wymieszaj z sosem i nałóż na talerze. Posyp startym serem i udekoruj listkami ziół.

2

Opinie o przepisie

  • Grzegorz Szczotka

    Grzegorz Szczotka , 12.04.2019

    :-) bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Wolnik

    Ilona Wolnik , 20.04.2018

    Przepyszne. Zamiast śmietany dodałam mascarpone i wyszło super.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fettuccine carbonara z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fettuccine carbonara z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fettuccine carbonara z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fettuccine carbonara z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fettuccine carbonara z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fettuccine carbonara z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fettuccine carbonara z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fettuccine carbonara z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szybkie spaghetti carbonara
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fettuccine carbonara z tuńczykiemFettuccine carbonara z tuńczykiem

Sos carbonara przyrządza się na bazie śmietany, startego parmezanu oraz wędzonego boczku, który w wersji z tego przepisu zastąpiony został tuńczykiem. Przygotowany w ten sposób makaron to danie w sam raz na szybki obiad lub kolację. Z sosem najlepiej będzie smakował makaron typu fettuccine – płaskie, szerokie wstążki z dodatkiem jajka. Ugotuj go do miękkości w wodzie z dodatkiem oliwy i odcedź. Bazą do wykonania sosu będzie błyskawiczny produkt do spaghetti carbonara, który wystarczy tylko połączyć z wodą i kwaśną śmietaną. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek podsmaż na rozgrzanej patelni i dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka. Całość zalej sosem i zagotuj, aby zgęstniał, po czym wymieszaj go z makaronem. Na koniec warto wsypać do fettuccine carbonara garść posiekanej natki pietruszki. Danie serwuj na ciepło, bezpośrednio po przyrządzeniu, posypane obficie startym parmezanem i udekorowane świeżymi ziołami. Przygotuj kulinarny klasyk w nowej odsłonie z naszym przepisem na fettuccine carbonara z tuńczykiem.