Fettuccine carbonara z tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fettuccine carbonara z tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
298 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

150 osób wydrukowało

Pobierz pdf

285 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

150 mililitrów

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Odcedź.

Krok 2

Fix Knorr rozmieszaj z wodą i śmietaną.

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie przesmaż posiekany czosnek i cebulę. Dodaj odsączonego tuńczyka.

Krok 4

Całość zalej Fixem Knorr, doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze 3 minuty.

Krok 5

Ugotowany makaron wymieszaj z sosem i nałóż na talerze. Posyp startym serem i udekoruj listkami ziół.

2

Opinie o przepisie

  • Grzegorz Szczotka

    Grzegorz Szczotka , 12.04.2019

    :-) bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Wolnik

    Ilona Wolnik , 20.04.2018

    Przepyszne. Zamiast śmietany dodałam mascarpone i wyszło super.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fettuccine carbonara z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fettuccine carbonara z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fettuccine carbonara z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fettuccine carbonara z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fettuccine carbonara z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fettuccine carbonara z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fettuccine carbonara z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fettuccine carbonara z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fettuccine carbonara z tuńczykiemFettuccine carbonara z tuńczykiem

Sos carbonara przyrządza się na bazie śmietany, startego parmezanu oraz wędzonego boczku, który w wersji z tego przepisu zastąpiony został tuńczykiem. Przygotowany w ten sposób makaron to danie w sam raz na szybki obiad lub kolację. Z sosem najlepiej będzie smakował makaron typu fettuccine – płaskie, szerokie wstążki z dodatkiem jajka. Ugotuj go do miękkości w wodzie z dodatkiem oliwy i odcedź. Bazą do wykonania sosu będzie błyskawiczny produkt do spaghetti carbonara, który wystarczy tylko połączyć z wodą i kwaśną śmietaną. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek podsmaż na rozgrzanej patelni i dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka. Całość zalej sosem i zagotuj, aby zgęstniał, po czym wymieszaj go z makaronem. Na koniec warto wsypać do fettuccine carbonara garść posiekanej natki pietruszki. Danie serwuj na ciepło, bezpośrednio po przyrządzeniu, posypane obficie startym parmezanem i udekorowane świeżymi ziołami. Przygotuj kulinarny klasyk w nowej odsłonie z naszym przepisem na fettuccine carbonara z tuńczykiem.