Fettuccine carbonara z tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fettuccine carbonara z tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
299 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

150 osób wydrukowało

Pobierz pdf

287 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

150 mililitrów

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Odcedź.

Krok 2

Fix Knorr rozmieszaj z wodą i śmietaną.

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie przesmaż posiekany czosnek i cebulę. Dodaj odsączonego tuńczyka.

Krok 4

Całość zalej Fixem Knorr, doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze 3 minuty.

Krok 5

Ugotowany makaron wymieszaj z sosem i nałóż na talerze. Posyp startym serem i udekoruj listkami ziół.

2

Opinie o przepisie

  • Grzegorz Szczotka

    Grzegorz Szczotka , 12.04.2019

    :-) bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Wolnik

    Ilona Wolnik , 20.04.2018

    Przepyszne. Zamiast śmietany dodałam mascarpone i wyszło super.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fettuccine carbonara z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fettuccine carbonara z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fettuccine carbonara z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fettuccine carbonara z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fettuccine carbonara z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fettuccine carbonara z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fettuccine carbonara z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fettuccine carbonara z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fettuccine carbonara z tuńczykiemFettuccine carbonara z tuńczykiem

Sos carbonara przyrządza się na bazie śmietany, startego parmezanu oraz wędzonego boczku, który w wersji z tego przepisu zastąpiony został tuńczykiem. Przygotowany w ten sposób makaron to danie w sam raz na szybki obiad lub kolację. Z sosem najlepiej będzie smakował makaron typu fettuccine – płaskie, szerokie wstążki z dodatkiem jajka. Ugotuj go do miękkości w wodzie z dodatkiem oliwy i odcedź. Bazą do wykonania sosu będzie błyskawiczny produkt do spaghetti carbonara, który wystarczy tylko połączyć z wodą i kwaśną śmietaną. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek podsmaż na rozgrzanej patelni i dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka. Całość zalej sosem i zagotuj, aby zgęstniał, po czym wymieszaj go z makaronem. Na koniec warto wsypać do fettuccine carbonara garść posiekanej natki pietruszki. Danie serwuj na ciepło, bezpośrednio po przyrządzeniu, posypane obficie startym parmezanem i udekorowane świeżymi ziołami. Przygotuj kulinarny klasyk w nowej odsłonie z naszym przepisem na fettuccine carbonara z tuńczykiem.