Jajecznica z tuńczykiem z puszki – przepis
Oryginalna jajecznica z tuńczykiem to nietypowa propozycja na śniadanie dla miłośników ryb. Zobaczcie, jak ją przygotować i z czym serwować.
Jajecznica z tuńczykiem na oryginalne śniadanie
Jajka smażone z cebulą, kiełbasą, boczkiem lub masłem i szczypiorkiem to klasyka wśród śniadań, ale jajecznica może mieć też inne, bardziej nietypowe oblicze. Jedną z ciekawszych propozycji jest jajecznica z tuńczykiem, którą przygotowuje się w wielu zakątkach świata. Do jajecznicy z tuńczykiem możecie podać pszenne pieczywo, pełnoziarnistą grzankę, pomidory z oliwą i oregano lub zielonego ogórka. Jajka smażone z rybą możecie też serwować na bajglu, w wydrążonej bułce, a nawet w tortilli lub w naleśniku.
Jajecznica z tuńczykiem z puszki – przepis
Na 2 małe porcje (lub jedną dużą) jajecznicy przygotujcie 4 jajka, 3 łyżki mleka, pół puszki tuńczyka w sosie własnym, 1 łyżkę masła i pół garści siekanego szczypiorku. Jajka wbijcie do miseczki, dodajcie tuńczyka, szczypiorek i mleko. Na patelni rozgrzejcie masło i wlejcie jajka razem z dodatkami, a następnie smażcie je na małym ogniu, do momentu ścięcia. Nie przyprawiajcie jajecznicy w trakcie smażenia, bo może to spowodować zbyt szybkie ścinanie się białka. Ewentualne przyprawy dodajcie tuż przed zdjęciem jajek z patelni lub dopiero po wyłożeniu ich na talerz.
Do przygotowania potrawy możecie użyć tuńczyka w oleju, ale przed dodaniem go do jajek odsączcie go z tłuszczu. Do jajecznicy z tuńczykiem z puszki możecie dodać też drobno posiekaną świeżą paprykę, rozgniecionego pomidora, a nawet starty żółty ser.
Komentarze (0)