Jak zrobić stek z tuńczyka? Jak go usmażyć?

Tuńczyk to ryba o niesamowitym smaku, jednak aby prawdziwie go docenić, warto spróbować steka z najlepszej jakości polędwicy, zamiast ograniczać się do produktów z puszki. Dowiedzcie się, jak zrobić stek z tuńczyka rodem z wykwintnej restauracji. Doradzamy w sprawie marynaty, długości smażenia i nie tylko.

Jak przyrządzić perfekcyjny stek z tuńczyka? Krok 1: Wybór odpowiedniej ryby

Nie odkryjemy Ameryki, jeśli stwierdzimy, że na finalny smak steka z tuńczyka ogromny wpływ ma jakość wybranej polędwicy. Tuńczyk kupowany z myślą o przyrządzeniu z niego steka powinien być świeży – mrożony nie będzie aż tak smaczny. Najlepszym wyborem będzie ryba klasy sushi (sashimi). Polędwica powinna mieć intensywny, czerwono-bordowy kolor oraz być jędrna i sprężysta.

Jak przyrządzić perfekcyjny stek z tuńczyka? Krok 2: Marynata

Stek z tuńczyka warto przed smażeniem zamarynować. Jest na to wiele sposobów. Oto 3 przykładowe marynaty do tuńczyka:

  • Marynata klasyczna: oliwa, sok z cytryny sól i pieprz.

  • Marynata inspirowana kuchnią azjatycką: sos teriyaki z dodatkiem oleju sezamowego.

  • Marynata czosnkowo-ziołowa: oliwa z oliwek, sok z cytryny czosnek, tymianek.

Jak długo marynować tuńczyka? W podstawowej wersji wystarczy 30-60 minut. Chyba, że postanowicie przygotować stek z tuńczyka w stylu hawajskim (ahi tuna). Jest to stek z tuńczyka podawany na surowo (np. w popularnych bowlach) lub delikatnie obsmażony z obu stron (z surowym środkiem). Wówczas tuńczyka marynuje się kilka godzin, a nawet całą noc. Na marynatę składa się zazwyczaj sos sojowy, sok z cytryny, czosnek i olej sezamowy.

Jak przyrządzić perfekcyjny stek z tuńczyka? Krok 3: Smażenie

Stek z tuńczyka nie może być wysuszony. Ile go smażyć? Dwie minuty na każdą ze stron polędwicy powinny wystarczyć. Zadbajcie jednak, aby patelnia była dobrze rozgrzana – może to być zarówno klasyczna patelnia, jak i patelnia grillowa.

Idealnie wysmażony stek z tuńczyka powinien być chrupiący na zewnątrz i niemal surowy w środku. Aby osiągnąć taki efekt, należy dobrze rozgrzać patelnię (olej nie powinien jednak się palić). Następnie smażymy rybę po obu stronach, pilnując aby środek polędwicy pozostał intensywnie różowy.

Pamiętajcie również, aby nie kroić polędwicy z tuńczyka na zbyt cienkie kawałki. Steki powinny mieć minimum dwa centymetry szerokości.

Z czym podawać stek z tuńczyka?

Skoro wiemy już jak usmażyć stek z tuńczyka, zastanówmy się teraz, z czym go serwować. W zależności od tego, na jaką marynatę padł wybór, mogą być to:

  • różnego rodzaju sałatki,

  • szparagi (pieczone, smażone, gotowane na parze),

  • fasolka szparagowa, szczególnie polecamy wariant azjatycki, czyli fasolkę smażoną z sosem sojowym i sezamem,

  • pieczone warzywa korzenne.

Całości dopełni lampka wina – czerwonego lub różowego, a nie białego jak w przypadku większości ryb. Zadbajcie jednak, aby wino nie było zbyt ciężkie, ponieważ mogłoby ono przytłumić smak ryby. Lepiej celować w delikatniejsze szczepy.